Fie ca este vorba de tapet simplex, din vinil sau netesut, alegerea unui astfel de produs poate fi dificila. Pentru inceput, trebuie sa iei in considerare modul de aplicare si de ingrijire al tapetului, precum si rezistenta acestuia la pete si la decolorare. Abia dupa ce ti-ai dat seama de toate aceste aspecte ar trebui sa alegi o culoare sau un model. Citeste in continuare sfaturile noastre pentru a gasi cel mai bun tapet!

Alegerea unui tapet in functie de tipul camerei

Decoreaza-ti casa astfel incat sa arate frumoasa si eleganta in acelasi timp. Aceasta sarcina nu mai este dificila acum! Tapetul poate fi folosit in camera de zi, dormitor, bucatarie sau in orice loc din casa ta unde vrei sa creezi un decor special.

CameraTipul de tapet
Camera de zi/LivingTapet lavabil
Intrarea si holulTapet lavabil
BaieTapet rezistent la umiditate
Dormitor sau birouOrice tip (tapet lavabil pentru camera unui copil)
BucatarieTapet rezistent la pete si la umiditate

Atunci cand selectezi un tapet, ar trebui sa iei in considerare urmatoarele caracteristici:

  • Materialul tapetului;
  • Metoda de aplicare;
  • Rezistenta tapetului la umiditate si la decolorare.

Cate tipuri de tapet exista?

Tapet pe suport de hartie

Tapetul pe baza de hartie este alcatuit dintr-unul sau mai multe straturi de hartie si se imparte in trei categorii:

  • Tapetul Simplex este realizat dintr-un singur strat de hartie;
  • Tapetul Duplex este compus din doua straturi de hartie si, prin urmare, este mai rezistent;
  • Vinilul are o greutate mai mare pe metru patrat (m²), ceea ce il face mai durabil. De asemenea, este mai usor de intretinut.

Tapet din fibre netesute

Tapetul netesut este compus din fibre textile si este disponibil in doua variante:

  • Pe baza de vinil;
  • Pe baza de hartie: este mai usor de aplicat, deoarece adezivul se aplica direct pe perete.

Tapet vopsibil

Tapetul vopsibil iti ofera optiunea de a aplica vopseaua dorita peste tapet dupa ce a fost montat. Acest tip de tapet nu trebuie confundat cu tapetul din fibra de sticla, care ofera o rezistenta mai mare, dar care, de obicei, prezinta si modele preimprimate.

Tapet autoadeziv

Tapetul autoadeziv este, de asemenea, o optiune ce vine cu multe avantaje. Se lipeste usor si rapid pe perete prin simpla inlaturare a hartiei de pe spatele acestuia. In plus, nu vei avea nevoie de ajutorul unui specialist pentru aplicarea lui.

Cum se calculeaza numarul de role de tapet de care ai nevoie?

Urmeaza trei pasi simpli:

In primul rand, se determina numarul de benzi de care ai nevoie, impartind latimea totala a peretilor pe care doresti sa ii acoperi la latimea unei role de tapet.

Apoi, calculeaza cate benzi poti obtine dintr-o rola. Pentru a calcula acest lucru, imparte lungimea rolei la inaltimea peretelui.

Afla de cate role ai nevoie in total impartind numarul total de benzi (pasul 1) la numarul de benzi pe rola (pasul 2).

Odata rezolvata partea de luare a deciziei, este destul de usor sa lipesti singur tapetul, atata timp cat esti inarmat cu uneltele potrivite pentru montarea tapetului, putina pricepere, indemanare si multa rabdare!

Benzile de tapet: o solutie versatila pentru decorarea casei

O optiune decorativa excelenta, tapetul poate oferi o a noua sansa oricarei incaperi din casa. Daca preferi sa nu-ti coplesesti decorul, dar vrei totusi sa dai un pic mai mult stil incaperii tale, folosirea unei singure benzi (sau a mai multor benzi) de tapet poate face treaba. Urmeaza ghidul nostru pentru mai multe idei despre cum sa folosesti benzile de tapet!

Decorarea mobilierului

Improspateaza un dulap folosit pentru depozitare si transforma-l in cel mai scurt timp acoperind partea din fata cu tapet. Pentru o nota unica, opteaza pentru tapet trompe l'oeil. De asemenea, poti atrage atentia asupra piesei de mobilier aplicand una sau mai multe benzi in lateralul acesteia.

Acoperirea unei usi

Pentru a te asigura ca usa ta se potriveste perfect cu restul decorului, o poti acoperi cu benzi de tapet. Depinde de tine daca preferi un model similar cu cel al peretelui sau ceva diferit.

Crearea unei panou decorativ

Creeaza un decor unic la capatul patului tau prin aplicarea unor benzi de tapet pana la tavan. Alege intre un model si o culoare monocroma, in functie de gusturile tale.

Amenajarea unui spatiu aparte

Benzile de tapet pot fi, de asemenea, folosite pentru a separa o camera in doua spatii distincte - cum ar fi o zona de dormit si o zona de joaca. Acest mic truc iti va permite sa te bucuri de fiecare zona in parte, fara a pierde spatiu.

Transformarea aspectului unei camere

tapet in dormitor

Daca doresti sa improspatezi decorul in camerele decorate in culori neutre, poti aplica una sau mai multe benzi de tapet cu dungi colorate, grafica sau modele florale. Poti lua in considerare chiar si un model cu personaje din desene animate!

Tapetul poate fi folosit pentru a pune in evidenta un coltisor din camera. Daca pur si simplu vrei sa adaugi un pic de stil unei incaperi, spune adio tablourilor conventionale si incepe sa folosesti tapetul pentru a crea opere de arta!

Dimensiunile si caracteristicile rolelor de tapet

Benzile de tapet se masoara in functie de:

  • Lungime, variind intre 2,5 m si 3,3 m;
  • si latimea, cuprinsa intre 50 cm si 70 cm.

Dimensiunea benzilor va trebui sa fie aleasa in functie de tipul de mobilier si de suprafata disponibila. Calitatea benzilor de tapet poate varia uneori.

In functie de tipul sau, tapetul poate:

  • Sa fie lavabil;
  • Sa aiba o rezistenta excelenta la lumina;
  • Sa fie cu model sau fara;
  • Sa fie de calitate diferita (netesut etc.);
  • Sa aiba o greutate variabila, intre 0,3 kg si 0,9 kg (in functie de grosime si de tip).

Tapetul este o modalitate sigura de a obtine un decor perfect!

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook