Mobilierul din lemn poate dura o viata intreaga si este adesea o mostenire pretioasa, transmisa de mai multe generatii. Cu toate acestea, chiar si lemnul de cea mai buna calitate este susceptibil la zgarieturi si se poate deteriora daca nu este ingrijit corespunzator. Daca ai achizitionat mobilier de calitate, suntem aici pentru a-ti oferi cele mai bune sfaturi pentru o ingrijire corespunzatoare.

Atunci cand cumparati mobilier, este intotdeauna o idee buna sa cereti instructiuni specifice de curatare si ingrijire. Pentru mobilierul care se afla deja in casa ta, iata 10 sfaturi pentru a pastra lemnul in cea mai buna stare:

1. Curatarea mobilierului din lemn

Mobilierul din lemn trebuie curatat pentru a-si pastra aspectul si textura originale, iar pentru a-i oferi un finisaj fara cusur poti sa folosesti cu incredere apa. Apa este esentiala in curatarea mobilierului, dar nu trebuie sa fie orice fel de apa. Este important sa folosesti apa calda cu un detergent de vase bland.

Acest amestec nu va distruge mobila atata timp cat reusesti sa o stergi complet de pe suprafata ei. Profesionistii afirma ca poti folosi si o periuta de dinti veche pentru a freca zonele greu accesibile. Murdaria trebuie stearsa apoi cu o carpa moale sau cu un prosop de hartie neted.

2. Lustruirea mobilierului cu ceara de calitate

Dupa curatare, finiseaza pur si simplu suprafata cu o ceara naturala. Incepe prin a aplica un strat subtire, asteapta cinci minute si apoi lustruieste usor cu o perie de pantofi sau cu o carpa curata din bumbac. Lasa cel putin o jumatate de ora inainte de a da o ultima lustruire, cu mai multa vigoare. Acest lucru va oferi mobilierului o stralucire neteda care dureaza in timp.

3. Evita sa asezi mobilierul in soarele fierbinte

Mobila arata stralucitoare si noua daca este protejata de soare. Expunerea la soare, mai ales in timpul verii, va face ca acesta sa inceapa sa se decoloreze si, in cele din urma, sa isi piarda luciul si forma. Caldura soarelui poate distruge cu timpul finisajele. De asemenea, va subtia lemnul si mai tarziu va provoca fisuri greu de reparat pe toata suprafata.

4. Montarea si demontarea mobilierului din lemn

Asigura-te ca urmezi instructiunile atunci cand montezi si demontezi piesele de mobilier. De asemena, poti apela la profesionisti pentru a nu deteriora mobilierul in acest proces.

5. Evita sa plasezi mobilierul in apropierea unitatilor de incalzire sau ventilatie

Sursele de caldura deterioreaza mobilierul. De fapt, nu plasati mobilierului din lemn in apropierea surselor de incalzire. Astfel pot aparea incendiile.

De asemenea, unitatile de caldura fac ca lemnul sa para uscat si sa sufere contrageri puternice prin pierderea brusca a apei. Asa i-au nastere crapaturile. Cel mai bun secret este sa folosesti un umidificator in timpul celor mai uscate luni din an, deoarece acesta va asigura un nivel optim de umiditate.

6. Evita sa impingi neglijent obiectele din lemn

Mobilierul din lemn are nevoie de ingrijire si protectie. Nu trebuie sa tragi sau sa impingi cu neglijenta mobila, deoarece picioarele ei se pot rupe sau desprinde cu usurinta in timp. Acest lucru o va deteriora si o va face sa para veche si iesita din forma. O abordare mai buna este sa transporti piesele de mobilier cu multa grija si sa te asiguri ca nu le scapi pe podea.

7. Nu aseza obiecte grele pe mobilierul din lemn

Fiecare tip de mobilier este facut pentru functii specifice. Aceasta dureaza mai mult daca este folosit pentru functia potrivita si, in acelasi timp, daca nu se pun obiecte foarte grele deasupra lui. Este recomandat sa te informezi care este greutatea maxima pe care o poate sustine mobilierul tau. Suprafata acestuia se curbeaza daca greutatea asezata pe el depaseste valoare recomandata de producator.

8. Eliminarea petelor albe

Oricat de atent esti, petele albe de la ceasca fierbinte de cafea sau de la paharele cu bauturi reci apar inevitabil pe masa ta de lemn. Pentru a le indeparta se pune un prosop sau o carpa moale de bumbac pe locul afectat si se calca cu fierul de calcat timp de aproximativ zece secunde. Fierul de calcat trebuie setat la o temperatura medie pentru a evita deteriorarea finisajului superior. Atentie insa, metoda functioneaza pentru suprafetele finisate cu lac!

9. Pastreaza mirosul proaspat al lemnului

Uneori, piesele mai vechi vor dezvolta un miros neplacut, mai ales daca au fost depozitate in spatii inchise si neaerisite. Presara bicarbonat de sodiu pe suprafate pentru a le improspata si plaseaza carbuni in interiorul sertarelor pentru a absorbi mirosurile emanate din interior. O alta solutie este sa profiti de o zi calda si uscata si sa lasi mobilierul afara intr-o zona umbrita.

10. Sterge praful des

Nimanui nu-i place sa stearga praful, dar aceasta sarcina este una dintre cele mai bune modalitati de a avea grija de mobila ta. Particulele aflate in suspensie in aer pot forma un strat pelicular pe lemn care zgarie suprafata in timp. Stergerea frecventa a prafului impiedica aparitia acestei acumulari. Foloseste intotdeauna o carpa moale din bumbac, panza sau microfibra pentru a evita deteriorarea.

Ingrijirea corespunzatoare a mobilierului din lemn nu este dificila si nici nu necesita mult timp, iar rasplata pentru efortul tau va fi o casa cu mobilier frumos care arata la fel de bine ca in ziua in care l-ai cumparat - acum si in anii urmatori.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook