Cand vine caldura, ai putea fi tentat sa achizitionezi un aparat de aer conditionat pentru a reduce temperatura cu cateva grade. Dar va reusi acesta sa te ajute? Asigura-te ca esti constient de avantajele si dezavantajele aparatelor de aer conditionat inainte de a face pasul! Citeste mai departe pentru a afla cea mai buna modalitate de a-ti mentine casa racoroasa.

Avantajele aparatelor de aer conditionat

Inainte de a detalia caracteristicile importante in alegerea unui aparat de aer conditionat care sa se potriveasca bugetului si dimensiunii camerei tale, sa trecem in revista avantajele acestor dispozitive.

Confort sporit de viata

Aparatele de aer conditionat iti permit sa reduci temperatura spatiului in care locuiesti cu cateva grade. De asemenea, acestea pot fi folosite pentru a regla nivelul de umiditate din incapere, la fel ca un dezumidificator, ceea ce face ca aerul sa fie si mai confortabil. Per total, aceste dispozitive sunt o optiune excelenta pentru temperaturile foarte ridicate.

Raport calitate-pret bun

Pretul aparatelor de aer conditionat portabile poate varia foarte mult, desi, in general, acestea au un pret cuprins intre aproximativ 1000 si 6000 de lei pentru modelele casnice. Acest lucru inseamna ca exista un model pentru aproape orice buget! O varietate de factori pot influenta insa pretul:

  • nivelul de zgomot;
  • consumul de energie;
  • design-ul;
  • includerea unui filtru de calitate a aerului;
  • puterea agentului frigorific (in BTU);
  • gama de functii combinate (aer conditionat, ventilatie, incalzire);
  • coeficientul de performanta (COP);
  • tipul de unitate de aer conditionat (monobloc sau split);
  • marca si garantia;
  • telecomanda.

Aparatele de aer conditionat portabile vor putea fi utilizate timp de multi ani si iti vor permite sa te odihnesti linistit noaptea - chiar si in perioadele caniculare. De asemenea, vor impiedica deshidratarea in cele mai calduroase zile ale anului. Acest lucru este deosebit de important pentru copiii mici, persoanele in varsta si alte persoane care sunt deosebit de sensibile la caldura.

Sfaturi!

Unitatile de tip split sunt ostentative si nu sunt cu adevarat necesare decat daca spatiul tau este supus la temperaturi ridicate in cea mai mare parte a anului. Pentru un confort optim, opteaza pentru un model cu ciclu invers.

Aer rece cu un efort minim

Aparatele de aer conditionat portabile reprezinta modalitatea ideala de a face fata caldurii excesive din camerele principale ale casei tale. Instalarea unui sistem de aer conditionat la scara larga este mai complicata si necesita foraje, instalarea unei retele de conducte dedicate si a unei unitati exterioare.

Un dispozitiv portabil este singura ta optiune, daca nu esti dispus sa faci aceste modificari si cheltuieli.

Dezavantajele aparatelor de aer conditionat

Exista, de asemenea, cateva dezavantaje minore ale aerului conditionat, care ar trebui sa fie avute in vedere inainte de a lua orice decizie.

Nivelul de zgomot

Mult mai "galagioase" decat un ventilator de baza, aparatele de aer conditionat au un compresor care poate fi destul de zgomotos.

Cele mai multe aparate de aer conditionat portabile sunt prea zgomotoase pentru a fi folosite peste noapte. O optiune este, bineinteles, sa pui unitatea in functiune pentru o vreme inainte de a merge la culcare.

Merita mentionat faptul ca poti achizitiona ferestre cu o gaura speciala ce permite trecerea furtunul de evacuare. Aceste accesorii sunt concepute pentru a etansa spatiul gol din fereastra si pentru a creste eficienta de racire a unitatii.

Aerul conditionat produce caldura

Unitatile de aer conditionat portabile produc aer foarte cald care trebuie eliberat printr-o fereastra deschisa prin intermediul unui furtun. Aceste modelele nu sunt potrivite pentru incaperi mari (120m3 sau mai mult pentru modelele comerciale). Atunci cand faci achizitia, verifica capacitatea de racire a unitatii per volum. Cu un model din gama medie vei putea raci confortabil o camera de pana la 30m2 (sau aproximativ 75m3), cu conditia ca usile catre alte incaperi sa fie tinute inchise.

Consumul ridicat de energie

Este nevoie de multa energie pentru a raci aerul si pentru a reduce temperatura de la, sa zicem, 32 la 26degC. In general, avem tendinta de a selecta cea mai mica temperatura posibila la aparatele de aer conditionat pentru a raci aerul cat mai repede - dar acest lucru are un cost. La fel ca si aparatele de incalzire dotate cu termostate, care regleaza nivelul de incalzire in functie de temperatura tinta pe care ai stabilit-o, aparatele de aer conditionat evalueaza temperatura ambientala pentru a raci aerul si pentru a-l mentine la o temperatura stabilita.

Pentru a-ti reduce factura de electricitate, ia in considerare achizitionarea unui aparat de aer conditionat eficient din punct de vedere energetic. Verifica daca produsul are o eticheta energetica si, daca ai posibilitatea, opteaza pentru un aparat din clasa A.

Deshidratarea

Nivelul de deshidratare este mai mare in camerele cu aer conditionat decat in celelalte camere. In cazul in care unitatea absoarbe prea multa umiditate din incapere, vei ajunge sa te simtiti deshidratat. Gandeste-te la momentul in care aerul conditionat este setat la o temperatura scazuta si iti este prea frig, dar totusi simti nevoia sa bei apa.

Deshidratarea este un factor declansator care este adesea trecut cu vederea atunci cand vine vorba de durerei de cap sau migrene. Atunci cand intri si iesi din incaperile cu aer conditionat sau cand mergi in caldura de afara brusc, dupa ce ai stat prea mult timp in aer conditionat, exista sanse sa ai o durere de cap. De asemenea, in cazul incaperilor cu dispozitive care nu sunt intretinute corespunzator, esti mai predispus la dureri de cap, alergii sau probleme respiratorii.

Achizitionarea unui aparat de aer conditionat este o modalitate sigura de a-ti imbunatati confortul din casa in timpul verilor calduroase. Achizitia unui sistem portabil este o modalitate mai accesibila si mai convenabila si te va ajuta sa treci peste perioadele caniculare din anii urmatori.

Asadar, porneste aparatul de aer conditionat in aceasta vara si incearca sa stai la o distanta sigura pentru a evita sa racesti!

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook