Modul in care iti amenajezi baia ar trebui sa imbine armonios latura functionala cu cea estetica, asadar, daca placile de dus ar trebui sa ajunga sau nu pana la tavan depinde in totalitate de preferintele tale. In timp, vopseaua de pe pereti poate dezvolta mucegai, se poate decolora si pot aparea o serie de alte probleme din cauza expunerii la apa si umiditate.

In general, majoritatea expertilor sunt de acord ca placile de faianta ar trebui sa mearga pana la tavan. Placarea cu faianta pana la acest nivel mentine zonele din jurul dusului curate si uscate. De asemenea, are unele beneficii vizuale: spatiul va parea mai mare si mai modern.

Totusi, este posibil ca acest tip de placare sa nu fie o optiune pentru toate baile. Citeste in continuare pentru a descoperi motivele pentru care expertii in amenajarea baii recomanda ca placile de faianta sa ajunga pana la tavan si cand acest lucru nu este recomandat.

Beneficiile extinderii placilor de faianta pana la tavan

Nu am putea sa-ti recomandam placarea peretilor cu faianta pana in tavan fara a-ti oferi cateva motive intemeiate. Tine cont de urmatoarele aspecte atunci cand decizi daca ar trebui sau nu sa extinzi faianta cat mai sus in timpul amenajarii unei bai:

Rezistenta la umiditate

Zona de deasupra dusului se va uda daca scapi capul de dus sau pur si simplu se va umezi din cauza aburul care se ridica. Daca suprafata respectiva este vopsita, atunci va reactiona negativ la umiditate. Vopseaua se poate exfolia, coroda si isi poate schimba culoarea.

Cel mai rau lucru care se poate intampla este ca peretele sa mucegaiasca. Mucegaiul are un aspect inestetic si un miros dezgustator, fiind periculos pentru sanatate, asa ca este important sa pastrezi baia cat mai uscata pentru a preveni aparitia lui.

Faianta este special conceputa pentru medii umede si este usor de curatat. Asadar, aplica placile pana in tavan daca iti doresti o baie fara mucegai!

Aspectul modern

Daca iti doresti o baie cu aspect modern, contemporan, atunci faianta trebuie sa ajunga cat mai sus.

Liniile geometrice clare si curate ale placilor de faianta nu numai ca vor face ca baia sa para mai moderna, dar pot contribui, de asemenea, la crearea unui incaperi mai spatioase. Desigur, nu maresc propriu-zis spatiul, dar iluzia optica a liniilor lungi si drepte ajuta la extinderea vizuala a tavanului si a peretilor pentru a face ca o baie mica sa para mai mare.

Pentru un aspect luxos, extinderea faiantei pana in tavan este obligatorie. Baile moderne, luxoase, sunt de obicei placate cu faianta de la podea pana la tavan in zona dusului. Aceste lucru face ca spatiul sa arate mai bine si iti protejeaza baia prin mentinerea peretilor uscati.

Merita toti banii

Va costa putin mai mult sa montezi faianta pana la tavan, deoarece va trebui sa cumperi mai mult material, iar timpul renovarii va creste, cu exceptia cazului in care o faci singur.

Reversul medaliei este ca lasarea la vedere a marginilor taiate ale placilor de faianta este lipsita de profesionalism si va fi nevoie de un profil pentru a completa in mod estetic placajul peretilor si a finisa lucrarea.

Aceste profile decorative, pot fi la fel de costisitoare ca si extinderea placilor pana la tavan, asa ca este un compromis bun de facut. De fapt, poate fi mai rentabil sa pui faianta pana sus.

Unul dintre motivele pentru care unele bai au faianta care se opreste la jumatatea peretelui este faptul ca au fost taiate costurile, astfel incat cel care a construit locuinta sa se poata incadra in buget. Daca insa iti reamenajezi baia, atunci obiectivele tale sunt diferite de cele ale unui constructor care incearca sa reduca costurile.

Izolarea tavanului

Este intotdeauna o idee buna sa izolezi si tavanul. Placarea tavanului cu gresie este o optiune, dar pentru o solutie eficienta din punct de vedere financiar, cere-i celui care face renovarea baii sa hidroizoleze tavanul. Exista mai multe optiuni de a face acest lucru, printre care un tip special de vopsea, o membrana impermeabila sau o solutie lichida de impermeabilizare.

Merita sa iti protejezi casa de efectele nocive ale mucegaiului si ale daunelor provocate de apa.

Cand nu ar trebui sa aplici placile de faianta pana in tavan?

In cele mai multe cazuri, este ideal ca placile din baie sa ajunga pana la acest nivel, dar asta nu inseamna ca aceasta metoda este potrivita pentru toate locuintele.

Exista unele situatii in care faianta nu ar trebui sa mearga pana la tavan.

Uneori nu este placut din punct de vedere estetic ca placile sa se extinda pana sus. In acest caz aplicarea unei vopsele hidroizolante este o optiune mai buna. Dar pana la urma ce material arata mai bine deasupra dusului? Faianta sau vopseaua impermeabila? Raspunsul la acesta intrebare poate varia in functie de gusturile si preferinele fiecaruia.

Daca tavanele sunt extrem de inalte, atunci montarea placilor pana in tavan pare sa nu fie o alegere buna din punct de vedere vizual. Nu ar fi rentabil sa aplici faianta pana sus daca peretele are inaltimea de 3,5 metri si ar fi totodata inutil, deoarece apa nu ar ajunge atat de sus.

Pana la tavan sau nu?

Pentru o baie moderna si luxoasa, placile de faianta ar trebui sa ajunga pana la tavan. Acest lucru are numeroase beneficii din punct de vedere estetic si functional.

Faianta este facuta pentru zonele umede si va fi rezistenta la deteriorarea provocata de apa si la mucegai.

Daca zona de deasupra dusului este vopsita si nu este izolata corespunzator, aceasta este predispusa la aparitia mucegaiului, iar vopseaua se poate desprinde in timp.

Pentru a proteja peretii baii de efectele umiditatii, ar trebui sa-i plachezi pana la tavan. Din punct de vedere estetic, extinderea placilor va face ca baia ta sa arate mai spatioasa si mai moderna.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook