Prietenoase cu mediul inconjurator, practice si decorative in acelasi timp, lampile solare sunt ideale pentru iluminarea zonelor exterioare, iar acest lucru este posibil cu un cost redus! Dar oare ar trebui sa optezi pentru un reflector, o lampa de perete sau un proiector solar?

Principalele considerente pentru alegerea unei lampi solare

Lampile solare functioneaza cu o celula fotovoltaica mica, incorporata. Aceasta capteaza energia solara in timpul zilei, o stocheaza in baterie si apoi o elibereaza pe timp de noapte pentru a alimenta un bec LED.

Aceste corpuri de iluminat trebuie pozitionate corect pentru a capta lumina solara la capacitate maxima. Daca locul pe care l-ai ales este prea umbrit, va trebui sa optezi pentru o lampa solara cu un panou la distanta, care poate fi pozitionat in plina lumina solara.

Acum trebuie doar sa-ti alegi modelul preferat! Pentru a delimita o carare sau o cale de acces, opteaza pentru lumini solare tip borne, iar daca vrei sa te bucuri de o gradina iluminata din fata, ai putea cauta un proiector solar, de preferinta unul cu senzor de miscare. In schimb, daca esti in cautarea unui accesoriu pentru a-ti decora gradina, poti lua in considerare ghirlandele luminoase sau un glob luminos.

De la lampi solare pentru perete la spoturi: ce optiuni exista?

Lampile solare vin in multe forme din care poti alege in functie de modul in care vor fi folosite si de preferintele tale.

Lampi solare de perete

Aceste lampi se fixeaza pe un perete si sunt perfecte pentru iluminarea unei alei sau a unui garaj. Cu toate acestea, ele ofera mai degraba o iluminare ambientala decat o iluminare directa.

Proiectoare solare

Fiind mai luminoase, proiectoarele solare sunt potrivite pentru iluminarea unei zone de tranzit, cum ar fi gradina din fata casei. Echipate cu un senzor de miscare, acestea sporesc, de asemenea, siguranta locuintei tale.

Spoturi solare

Instalate la baza unui copac sau montate pe terasa, spoturile solare sunt folosite fie pentru a delimita o zona, fie pentru a crea o iluminare ambientala.

Lampi solare tip borne

Asemanatoare cu un mini stalp de iluminat, lampile solare tip borna pot fi folosite pentru a marca discret o alee sau o terasa.

Lampi solare decorative

Lampile solare decorative sunt disponibile in multe forme pentru a fi atat pe placul adultilor, cat si al copiilor: luminite, felinare, ghivece de flori, animale, ornamente etc.

Alegerea luminozitatii sau a fluxului luminous

Luminozitatea sau, mai exact, fluxul luminos al unei lampi solare, se masoara in lumeni.

  • Mai putin de 100 de lumeni: lampa este suficient de luminoasa pentru a delimita o cale, fara a o ilumina efectiv.
  • 100 - 250 de lumeni: sunt suficienti pentru ca lampa solara sa ilumineze o curte, de exemplu.
  • Mai mult de 250 de lumeni: lampa solara este suficient de puternica pentru a ilumina usa de la intrare sau, in combinatie cu un senzor de miscare, pentru a te avertiza daca exista intrusi.
  • Peste 750 de lumeni: acest flux luminos este utilizat in principal pentru proiectoare, situatie in care lampa solara ofera un fascicul larg si extins.

Sfaturi!

De retinut ca luminozitatea poate depasi 1.000 de lumeni la modelele care ilumineaza intens.

Timpul de functionare al unei lampi solare

Timpul de functionare este dat de perioada in care lampa solara emite lumina dupa lasarea intunericului. Acesta variaza considerabil de la un model la altul: de la 4 pana la 24 de ore (in timpul verii). Retine ca numarul de ore de functionare a se va reduce considerabil in timpul iernii.

Clasificarea IP

Indicele IP al unei lampi solare indica nivelul de protectie impotriva patrunderii materialelor solide in carcasa produsului (prima cifra dupa simbolul IP) si impotriva umezelii si a prafului (a doua cifra).

Daca lampa ta solara este fixata pe un perete, un indice IP 44 este perfect, in timp ce un indice IP 65 este ideal pentru un reflector de terasa, de exemplu. Clasificarea va urca pana la IP 67 pentru o lampa solara amplasata in aer liber, in mijlocul gradinii.

IPPrima cifra = protectie impotriva solidelorA doua cifra = protectie impotriva lichidelor
0Fara protectieFara protectie
1Protectie impotriva obiectelor solide >= 50 mmProtectie impotriva picaturilor de apa care cad pe verticala
2Protectie impotriva obiectelor solide >= 12,5 mmProtectie impotriva picaturilor de apa care cad pe verticala atunci cand este inclinat la 15°.
3Protectie impotriva obiectelor solide cu diametrul >= 2,5 mmProtectie impotriva stropilor de apa - pana la 60° fata de verticala
4Protectie impotriva obiectelor solide >= 1 mmProtectie impotriva stropirii cu apa din toate directiile
5Protectie impotriva prafuluiProtectie impotriva jeturilor de apa
6Rezistenta la prafProtectie impotriva jeturilor puternice de apa din toate directiile
7-Protectie impotriva scufundarii temporare
8-Protectie impotriva scufundarii continue sub presiune pentru perioade lungi de timp

Temperatura de culoare in grade Kelvin

Temperatura de culoare a unei lampi solare este exprimata in grade Kelvin (K). Acest lucru te ajuta sa alegi culoarea luminii tale:

  • Alb cald: culoare calda (< 3000 K)
  • Alb: aceasta este apropiata de lumina naturala (4000 si 5000 K)
  • Alb rece: lumina este rece (> 6000 K), foarte rar intalnita la lampile solare

Accesorii pentru lampile si corpurile de iluminat solare

Exista multe accesorii din care poti alege, dar, in mod evident, acestea vor creste pretul lampii solare.

Senzor de miscare

Un senzor de miscare declanseaza automat iluminatul solar. Lampa se va aprinde automat atunci cand trece o persoana si se va stinge dupa o perioada de timp prestabilita. Este o alegere foarte practica pentru lampile solare plasate la usa de la intrare sau in garaj. Totusi, asigura-te ca pozitionezi corect detectorul.

Panou solar la distanta

Daca trebuie sa instalezi o lampa solara intr-un loc umbrit, este o idee buna sa alegi un model cu un panou solar la distanta. Acesta poate fi plasat intr-o locatie care se bucura de lumina deplina a soarelui pentru a capta cantitatea maxima de raze solare.

Lampi solare care isi schimba culoarea

Acest tip de lampa solara emite o varietate de culori in functie de fiecare model si iti permite, de asemenea, sa te joci cu rapiditatea cu care acestea se schimba, precum si cu cateva efecte diferite.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook