Ghivecele sunt o modalitate excelenta de a adauga o pata de culoare in gradina, pe balcon sau pe terasa. Fie ca doresti un suport pentru cultivarea legumelor, un ghiveci suspendat pentru flori sau o jardiniera cu spalier pentru plantele cataratoare, ghivecele sunt disponibile intr-o gama larga de dimensiuni si materiale, inclusiv lemn, zinc, teracota si plastic.

Ce este un ghiveci?

In prezent, cand vine vorba de alegerea unui ghiveci, exista o multime de forme si dimensiuni din care poti alege. Fie ca esti in cautarea unui ghiveci mare sau mic, a unui ghiveci de interior sau a unui suport pentru a fi folosit alaturi de un spalier, vei gasi cu siguranta modelul potrivit pentru plantele tale!

Termenul "ghiveci" se refera, in general, la un recipient lung folosit pentru a planta flori, in special pe un balcon sau pe o terasa. Ghivecele sunt disponibile intr-o gama larga de forme si marimi pentru a se potrivi diferitelor scopuri.

Sfaturi!

Fie ca doresti sa inveselesti un colt de gradina sau o terasa, sa cultivi ierburi sau legume sau chiar sa decorezi un spatiu interior, ghivecele sunt ideale.

Tipuri de ghivece

In general, recipientele pentru plante se impart in trei mari categorii: ghivece pentru flori, vase pentru rasaduri si jardiniere. Fiecare tip se potriveste unui anumit tip de plante; de exemplu, plante de ghiveci sau plante agatatoare pentru ghivecele suspendate.

Ghivece de flori pentru terase si balcoane

Ghivecele se gasesc in mod obisnuit pe terase si balcoane si sunt foarte utile pentru a adauga un plus acestor spatii! Cele folosite la decorarea balcoanelor sunt adesea echipate cu suporturi pentru a fi suspendate pe o balustrada. De asemenea, ele pot fi atarnate de tavan cu ajutorul unei sfori sau al unui lant, caz in care sunt cunoscute sub numele de ghivece suspendate.

Fiecare colt al casei tale va prinde viata cu ajutorul plantelor asezate in ghivece frumos colorate! De obicei, acestea sunt umplute cu flori anuale sau bienale, dar pot fi folosite si pentru a planta flori perene care sa formeze un cadru verde. In acest caz, plantele perene sunt pastrate pe tot parcursul anului, in timp ce plantele anuale si bienale pot fi schimbate de la un an la altul.

De asemenea, florile suspendate sunt un element magnific, indiferent daca sunt plantate in ghivece suspendate sau in ghivece traditionale. Iata cativa factori de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi un ghiveci:

  • tipul de suport: daca balconul tau face parte dintr-o constructie comuna, va trebui sa alegi suporturi cu sistem de fixare. Acest lucru va impiedica ghiveciul sa cada.
  • se poate folosi o masca sau farfurie pentru a preveni scurgerea apei atunci cand uzi plantele. In cazul in care ghiveciul tau nu este prevazut cu una, va trebui sa o cumperi separat. Merita mentionat faptul ca unele jardiniere vin cu propriul sistem de udare, ceea ce este foarte util daca ai obiceiul de a uita sa-ti uzi plantele.

Sfaturi!

Ghivecele suspendate nu sunt recomandate daca locuieste la etaje superioare sau daca balconul tau nu este ferit de intemperii, deoarece vanturile puternice iti pot deteriora ghiveciul sau pur si simplu il pot rasturna.

Tipuri de ghivece si materiale

Ghivecele pentru flori sunt in general folosite pentru a tine o singura planta. Acestea vin in diferite forme si dimensiuni si sunt fabricate dintr-o varietate de materiale cu caracteristici diferite.

Ghivece din teracota

Ghivecele din teracota sunt respirabile, ceea ce inseamna ca radacinile plantelor au mai mult contact cu aerul. Dezavantajul acestor ghivece este ca sunt grele. Ele sunt adesea folosite pe terase si balcoane, alaturi de o farfurie pentru plante.

Ghivece din plastic

Greutatea redusa a acestor ghivece le face o optiune practica si sunt disponibile intr-o gama larga de culori. Cu toate acestea, dezavantajul plasticului este ca nu permite radacinilor plantelor sa respire, asa ca va trebui sa le replantezi des. Acestea pot fi folosite pe o terasa sau pe balcon in combinatie cu o farfurie.

Ghivece din ceramica

Principalul avantaj al ceramicii este aspectul estetic. Aceste ghivece pentru flori sunt disponibile in culori vii si forme unice. Dezavantajul ceramicii este ca este grea si fragila. Cu toate acestea, este un material potrivit pentru balcoane si terase, precum si pentru interior. Vei avea nevoie de o farfurie, cu exceptia cazului in care ghiveciul tau vine cu propriul sistem de udare incorporat.

Ghivece din rasina

Ca si ghivecele din plastic, ghivecele din rasina sunt usoare, dar nu permit radacinilor sa respire.

Masti pentru ghivece

In general, mastile pentru ghivece au rol decorativ, iar unele sunt echipate chiar cu sisteme de irigare automata, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa-ti uzi plantele atat de des. Acestea pot fi folosite in interior sau in exterior.

Ghivece pentru flori, vase pentru rasaduri si jardiniere cu spalier

Vasele pentru rasaduri sunt perfecte pentru utilizare in aer liber. Ele pot fi folosite pentru o singura planta, cum ar fi un arbust, sau pentru un grup de plante aranjate in functie de marime si perioada de inflorire. Sunt, de asemenea, excelente pentru cultivarea ierburilor sau a legumelor.

Ghiveci pentru flori

Aceste ghivece sunt concepute pentru grupuri de plante sau pentru un singur arbust de dimensiuni medii si tind sa fie mai mari decat majoritatea ghivecelor de plante (intre 40 cm si un metru inaltime). Acestea pot fi de forma dreptunghiulara sau patrata si pot fi realizate din lemn, rasina sau chiar din materiale precum betonul, cu conditia sa aiba gauri de drenaj la baza.

Lada din lemn pentru rasaduri cu compartimente

Lazile pentru plante sunt de obicei din lemn si sunt suficient de mari pentru a putea gazdui mai multe soiuri de legume. Ele pot fi in intregime deschise, ceea ce inseamna ca pot fi asezate direct pe sol, doar peretii lor sustinand solul.

Jardiniera cu spaliere

Daca doresti sa cultivi o planta cataratoare, o jardiniera prevazuta cu un spalier este o solutie ideala. Un model dreptunghiular poate gazdui, in general, pana la trei plante. Tulpinile plantelor cataratoare se vor infasura in jurul spalierului, pentru un efect spectaculos!

Jardiniera cu picioare

Fie ca vrei sa plantezi flori sau legume, acest model te va ajuta sa previi durerile de spate! Este folosit de obicei pentru a planta o mica gradina de legume pe un balcon.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook