Aparatele de aer conditionat sunt folosite pentru a aduce aer rece in casele noastre in zilele calduroase. Dar sistemele reversibile pot functiona si ca sisteme de incalzire! Asadar, ce tip de aparat de aer conditionat ar trebui sa alegi si la ce trebuie sa fii atent in ceea ce priveste puterea, performanta si instalarea? Citeste in continuare tot ce trebuie sa stii despre aparatele de aer conditionat.

Aer conditionat: elementele de baza

La fel ca si frigiderele, aparatele de aer conditionat folosesc un fluid refrigerant pentru a transfera caldura din interiorul unei cladiri in exterior. Cu toate acestea, daca optezi pentru un sistem reversibil, aparatul va putea, de asemenea, sa preia caldura din exterior si sa o foloseasca pentru a-ti incalzi locuinta.

Exista doua tipuri principale de sisteme de aer conditionat: aparatele de aer conditionat monobloc si aparatele de aer conditionat split. Sistemele monobloc sunt mai putin puternice si mai zgomotoase, dar sunt mai ieftine. Sistemele split sunt mai puternice si sunt capabile sa raceasca mai multe incaperi, dar sunt mai scumpe.

Mai sunt cativa factori care trebuie luati in considerare, inclusiv capacitatea de racire a dispozitivului (care trebuie sa fie adaptata nevoilor tale) si clasa energetica a acestuia pentru a evita ca aparatul de aer conditionat sa consume prea multa energie electrica. Va trebui sa te gandesti la nivelul de zgomot si la orice optiuni suplimentare de tratare a aerului de care ai putea avea nevoie.

In cele din urma, este important sa iei in considerare cat de usor vor fi instalate si intretinute unitatile interioare si exterioare.

Tipuri de aparate de aer conditionat

Dupa cum am mentionat, exista doua tipuri principale de aparate de aer conditionat: monobloc si sisteme split.

Aparate de aer conditionat monobloc

Aparatele de aer conditionat monobloc, dupa cum sugereaza si numele, sunt alcatuite dintr-o singura unitate care contine intregul circuit de refrigerare. Aceste dispozitive pot fi pur si simplu plasate in incaperea care trebuie racita, iar aerul cald din interior va fi trimis afara printr-un furtun flexibil. Acest furtun poate fi instalat printr-o gura de aerisire speciala, daca ai una; in caz contrar, poate fi introdus printr-o usa sau fereastra deschisa.

Proiectate pentru a raci spatii mai mici (pana la 30 m²), aparatele de aer conditionat monobloc sunt mai ieftine si usor de instalat. Cu toate acestea, aceste dispozitive sunt destul de zgomotoase si nu vor fi capabile sa raceasca incaperi mari.

Aparate de aer conditionat split

Aparatele de aer conditionat de tip split au doua unitati: o unitate interioara, care poate fi montata pe perete sau independenta, si o unitate exterioara. Cele doua unitati sunt conectate prin intermediul unor cabluri si tuburi subtiri.

Aparatele de aer conditionat multi-split dispun de mai multe unitati interioare care pot fi folosite pentru a raci spatii mai mari sau mai multe camere diferite.

Desi sunt mai discrete, mai putin zgomotoase si mai puternice decat aparatele de aer conditionat monobloc, aparatele de aer conditionat split sunt mai costisitoare.

Aparate de aer conditionat reversibile

Aparatele de aer conditionat reversibile functioneaza in acelasi mod ca si sistemele clasice, dar sunt capabile sa inverseze ciclul de racire pentru a produce aer cald pe langa cel rece.

La fel ca si pompele de caldura, aparatele de aer conditionat split preiau calorii din aerul exterior pentru a incalzi aerul din interior. De retinut: aceste sisteme sunt foarte complexe si trebuie instalate de catre un profesionist.

Aparate de aer conditionat de perete versus portabile in 2023

Aparatele de aer conditionat de perete sunt concepute pentru a ramane in acelasi loc - nu le vei putea muta. Daca ai un sistem split, tevile si cablurile pot fi ascunse in spatele unui perete despartitor sau intr-un tavan suspendat.

Atat aparatele de aer conditionat monobloc, cat si cele split pot fi portabile. Deoarece aparatele de aer conditionat monobloc sunt compuse dintr-o singura unitate interioara, acestea pot fi pur si simplu montate pe roti. Aparatele de aer conditionat de tip split pot fi alcatuite din doua unitati portabile, caz in care acestea sunt conectate intre ele prin cabluri flexibile care pot fi deconectate. Acestea fiind spuse, aparatele de aer conditionat split sunt destul de dificil de deplasat.

Cum sa alegeti aparatul de aer conditionat potrivit

Atunci cand te-ai decizi asupra unui aparat de aer conditionat, exista multi factori de care trebuie sa tii cont, inclusiv capacitatea de racire, coeficientul de performanta, nivelul de zgomot si rata de dezumidificare.

Capacitate de racire

Capacitatea de racire a unui aparat de aer conditionat se masoara in BTU (1 W = 3,414 BTU). Capacitatea de racire determina cat de bine poate raci un aparat de aer conditionat un anumit spatiu.

Daca aparatului tau de aer conditionat ii lipseste puterea, acesta va trebui sa fie pornit mai mult timp si va avea dificultati in a functiona conform asteptarilor. Pe de alta parte, daca optezi pentru o putere prea mare, aparatul de aer conditionat va consuma energie in mod inutil.

Pentru a calcula de cata energie ai nevoie, este o idee buna sa consulti certificatul energetic al locuintei, care te va ajuta sa iei in considerare volumul incaperilor, precum si alti factori (geamurile, expunerea la soare si izolatia).

In principiu, vei avea nevoie de cel putin 100 W pe m² sau 50 W pe m³. De exemplu, pentru a raci o camera de 20 m² cu o inaltime a tavanului de 2,5 m, se recomanda un minim de 2500 W (20 x 2,5 x 50).

Performanta energetica

Exista cativa indicatori de performanta diferiti la care trebuie sa ne gandim atunci cand vine vorba de energie.

Coeficientul de performanta (COP): acesta se refera la raportul dintre cantitatea de energie consumata de un aparat si puterea de racire a aparatului (sau puterea de incalzire in cazul sistemelor reversibile). Cu cat COP este mai mare, cu atat mai putina energie este necesara pentru ca aparatul de aer conditionat sa raceasca incaperea.

Etichetele energetice variaza de la A+++ pentru cele mai eficiente aparate pana la G pentru cele mai putin eficiente dispozitive.

Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot se masoara in decibeli (dB) si se refera la cantitatea de zgomot pe care o face un aparat de aer conditionat.

Aparatele de aer conditionat monobloc sunt cele mai zgomotoase modele, cu un nivel de zgomot cuprins intre 50 si 75 dB. Acest nivel poate fi deranjant mai ales noaptea - merita mentionat faptul ca 70 dB corespunde aproximativ zgomotului unei strazi aglomerate!

In cazul aparatelor de aer conditionat split, unitatea care contine compresorul este tinuta in exterior. Aceste unitati produc, de asemenea, mai putin zgomot (in jur de 45 pana la 55 dB), ceea ce le face sa fie cea mai silentioasa optiune in general.

Pentru nopti linistite, opteaza pentru un model cu un mod silentios sau de repaus. Cele mai mici valori pot ajunge la 20 dB, nivelul unei conversatii linistite.

Purificarea aerului

Aparatele de aer conditionat pot fi, de asemenea, concepute pentru a trata aerul pe langa racirea acestuia.

Unele aparate de aer conditionat sunt concepute si pentru a functiona ca dezumidificatoare. Cu toate acestea, eficienta acestor dispozitive variaza de la un model la altul. Capacitatea de dezumidificare a unui aparat se masoara in litri pe zi - cu cat aceasta rata este mai mare, cu atat mai buna va fi performanta aparatului.

De asemenea, este posibil sa gasesti modele cu filtre de aer cu carbune activat concepute pentru a combate mirosurile neplacute sau filtre electrostatice pentru a combate bacteriile si praful.

Aparatele de aer conditionat cu un mod ventilator pot functiona si ca un ventilator, in sensul ca vor circula aerul in jur fara a raci efectiv spatiul.

Modul de ionizare este folosit pentru a adauga ioni negativi in aer, cu un efect purificator.

Telecomanda

Telecomanda este o optiune foarte utila daca doresti sa controlezi aparatul de aer conditionat fara a fi nevoit sa te ridici de fiecare data cand doresti sa schimbi o setare.

Instalarea aparatelor de aer conditionat

Instalarea corecta presupune gasirea pozitiei perfecte pentru unitatile interioare si exterioare, pentru a le permite sa lucreze cat mai eficient posibil.

Tine cont de faptul ca nu doresti ca aparatul de aer conditionat sa sufle aerul rece direct spre tine. Aparatele de aer conditionat de tip split montate pe perete ar trebui instalate cat mai sus posibil, atata timp cat performanta nu este afectata. In acelasi timp, acestea trebuie sa fie accesibile, astfel incat sa poti efectua ingrijirea de rutina.

Alegerea locului potrivit pentru un aparat de aer conditionat

Unitatea exterioara trebuie sa fie amplasata intr-un spatiu liber. Nu poate fi instalata intr-un sopron sau intr-un adapost, dar trebuie protejata de soarele direct si de vanturile puternice. Deoarece aceste dispozitive pot fi zgomotoase, incearca sa nu instalezi aparatul de aer conditionat prea aproape de vreun dormitor sau de vecinii tai.

Intretinerea aparatelor de aer conditionat

intretinere si reparatii aer conditionat

Daca doresti ca aparatul tau de aer conditionat sa functioneze fara probleme, este esential sa efectuezi cateva verificari de intretinere de baza in mod regulat. Filtrele de aer trebuie curatate in mod regulat, iar ventilatorul trebuie sa fie sters de praf. De asemenea, recipientul de apa trebuie golit din cand in cand.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook