Patul – elementul central din sanctuarul tau de liniste, respectiv dormitorul. Asa ca nu este de mirare ca o prima preocupare a celor care isi doresc un plus de confort este sa aleaga un pat suficient de incapator si confortabil pentru a se odihni corespunzator.
Cu toate astea, cumpararea unui pat bune se dovedeste destul de dificiala. Iar asta din cauza ca exista o multime de modele din care poti alege. Cu toate acestea, nu toate se dovedesc potrivite pentru ce ai tu de nevoie. Asa ca venim cu cateva lamuriri.
Pat rabatabil cu lada de depozitare - tapitat cu stofa Montoya Velvet Gri
Pat rabatabil cu lada de depozitare - tapitat cu stofa Munch Gri - 200 x 160 cm
O sa facem mai intai o trecere in revista a celor mai importante elemente ale unui pat odihnitor, astfel incat sa te asiguri ca nu vei pierde nimic din vedere.
Elementele necesare unui pat odihnitor
- Cadru elegant si rezistent
- O saltea buna
- Perne care sa ofere sustinere intregului corp
- Lenjerie de pat confortabila
Care sunt cele mai importante aspecte atunci cand vine vorba de a cumpara cel mai bun pat:
Materialul. Cu cat materialul este mai calitativ, cu atat durata de viata a patului respectiv va fi mai mare. Iar un aspect important din acest punct de vedere este cel legat de tapiterie. Si desi ai crede ca alegand tapiteria potrivita te vei asigura ca ai rezolvat problema materialului, nu este asa. Trebuie sa stii cont si de materialul folosit pentru cadrul patului.
Iar in acest caz exista mai multe optiuni:
- Cadru realizat din lemn masiv – este unul dintre materialele folosite cel mai des datorita faptului ca se dovedeste foarte rezistent. El sustine foarte bine greutatea, fara a face rabat de la aspectul elegant specific lemnului. De asemenea, daca intentionezi sa alegi un pat cu cadru de lemn, vestea buna este ca ai o multime de optiuni: lemn de fag, lemn de stejar, lemn de nuc, len de pix, lemn de frasin si lista poate continua. Depinde foarte mult si de restul decorului din camera in care intentionezi sa asezi patul.
- Cadru tapitat – acesta poate fi realizat din lemn sau metal, dar este in acelasi timp imbracat in stofa sau piele. Genul acesta de pat este foarte confortabil si se dovedeste ideal pentru cei care vor sa se uite la televizor sau sa citeasca in timp ce stau in pat. Cand vine vorba de acest model, trebuie sa tii cont de un aspect important: cu cat materialul care imbraca patul este mai calitativ, cu atat acesta va fi mai scump. Desigur, exista si variante mai bune ca pret, dar s-ar putea sa se deterioreze mai repede.
- Cadru metalic – este o alegere elegant si durabila in timp. Dincolo de asta, ele se dovedesc foarte rezistente si nu se deterioreaza din cauza greutatii celor care dorm in patul respectiv.
- Cadru din PAL – este varianta cea mai ieftina, insa vine si cu cateva dezavantaje. Este adevarat ca PAL-ul este disponibil intr-o varietate de variante, dar din pacate exista si riscul ca el sa se deformeze in timp, din cauza greutatii. Iar deformarea unui astfel de pat nu inseamna doar necesitatea ca el sa fie inlocuit, ci si consecinte din punct de vedere al sanatatii.
Dimensiunea. Ca sa ai parte de confort, cu siguranta trebuie sa dormi intr-un pat suficient de incapator. Astfel, sa te asiguri ca patul este suficient de incapator este unul dintre principalii pasi pe care trebuie sa-i parcurgi. Daca esti o persoana inalta, un pat de minimum 220 cm este o sugestie buna care sa-ti permita sa te intinzi. Gandeste-te numai la acele zi de weekend in care ai chef sa lenevesti si sa stai relaxat. Daca patul nu este suficient de incapator, cu siguranta nu te vei putea odihni corespunzator.
De asemenea, tine cont de faptul ca paturile sunt mai lungi si mai late decat salteaua pe care te odihnesti. Asa ca trebuie sa te gandesti bine si unde intentionezi sa asezi patul respectiv.
Numarul de kilograme pe care patul le poate suporta. Daca vrei ca patul sa nu deterioreze, trebuie sa verifici cate kilograme este capabil sa suporte. Iar asta depinde si de greutatea ta. De regula, sunt modele care suporta lejer pana la 250 kg, fara a se deteriora. Iar aici ne referim la greutatea care se lasa pe tablia sau picioarele patului, excluzand greutatea saltelei.
Tipul saltelei. Un aspect important referitor la pat este cat de confortabila este salteaua sa. De regula, aceasta se cumpara separat de cadrul patului si trebuie aleasa in functie de aspecte importante precum:
- Dimensiune
- Materialul din care este realizata salteaua
- Proprietati antifungice / antibacteriene
- Grosime
- Husa – foarte importanta pentru o curatare si intretinere usoara
Inaltimea patului – acest aspect tine de preferinte, dar si de modul in care arata designul dormitorului in care va fi asezat patul respectiv. Vorbim astfel despre trei categorii de paturi:
- paturi mai joase (aproape de podea) – pana la cel mult 15 cm de podea – ideale pentru camerele cu un design modern, industrial
- paturii medii (obisnuite) – acestea sunt preferate pentru confort. Nu presupun efort atunci cand vrei sa urci sau sa cobori din pat, deoarece sunt situate la cel mult 45 de cm de podea.
- paturi inalte – le intalnesti mai des in camerele de hotel sau pensiune. Acestea sunt preferate pentru aspectul placut.
Forma patului – stim ca poate suna usor bizar, insa patul poate avea mai multe forme. Este vorba de modele de pat de mijloc, paturi care se asaza langa un perete sau paturi de colt. Alegerea depinde tot de incapere si de modul de distribuire al mobilei in interiorul acesteia. Trebuie sa te gandesti bine inainte de a alege cel mai bun pat, daca intentionezi sa adaugi si noptiere, dulapuri sau mese.
Daca te gandesti la patul de perete, trebuie sa tii cont de un aspect: acesta poate fi usor incomod deoarece persoana care doarme la perete va intampina dificultati atunci cand va vrea sa se dea jos din pat, deranjandu-o de multe ori si pe cea care doarme la margine. Iar daca este vorba de o persoana care se trezeste des in timpul noptii, iti poti da seama cat de deranjant poate fi acest lucru.
Intrebari frecvente
Ce inseamna un pat cu spatiu de depozitare?
Patul cu spatiu de depozitare reprezinta o varianta moderna care permite depozitarea eleganta a lenjeriei de pat, pilotei sau pernelor intr-o cutie suficient de incapatoare care face parte din designul patului. Acesta se dovedeste o alternativa buna pentru cei care vor sa economiseasca spatiu si care cauta sa pastreze un design ordonat sau chiar minimalist al incaperii.
Care este durata de viata a unui pat din lemn masiv?
Motivul pentru care paturile din lemn masiv se numara printre variantele preferate de cumparatori este faptul ca acestea au o durata de peste 20 de ani de folosire. In plus, ele suporta o greutate mare si sunt disponibile in variante destul de elegante.
Ce este somiera patului?
Somierea reprezinta acea structura pe care se asaza pe cadrul patului si care are rolul de a sustine salteaua. Aceasta este formata din lamele si arcuri si este compusa din una sau doua parti. Foarte important: atunci cand alegi un pat, trebuie sa te asigura ca somiera se potriveste perfect cu salteaua pe care intentionezi sa o folosesti.