Mai putin costisitoare decat aparatele de aer conditionat si mai eficiente decat ventilatoarele, racitoarele de aer pot functiona pentru a reduce temperatura ambientala a spatiului tau cu cateva grade. Racitorul de aer trebuie ales in functie de dimensiunea spatiului pe care doresti sa-l racesti, de capacitatea rezervorului si de nivelul de zgomot al dispozitivului. Citeste in continuare sfaturile noastre!

Racitoare de aer: elementele de baza

Daca nu doresti sa achizitionezi un sistem de aer conditionat, dar preferi o performanta de racire mai buna decat cea a unui ventilator, atunci un racitor de aer ar putea fi optiunea ideala pentru tine. De fapt, un racitor de aer poate reduce temperatura ambianta a unei incaperi cu pana la zece grade.

Dispozitive compacte, nu foarte diferite de ventilatoare, racitoarele de aer vin in plus cu un rezervor de apa. Acestea sunt concepute pentru a aspira aerul cald dintr-o incapere inainte de a-l trece printr-o foaie absorbanta, unde apa se evapora si, in cele din urma, racesc aerul din jur.

Mai putin costisitoare si cu un consum de energie mai redus decat aparatele de aer conditionat, racitoarele de aer sunt foarte usor de utilizat: trebuie doar sa umpli rezervorul cu apa. Spre deosebire de aparatele de aer conditionat, aceste dispozitive nu degaja vapori toxici si nu necesita multa intretinere. Cu toate acestea, nu vei putea regla temperatura camerei cu o precizie mare.

Odata ce te-ai hotarat sa achizitionezi un racitor de aer, va trebui sa ai in vedere cativa factori decizivi, inclusiv:

  • dimensiunea camerei pe care doresti sa o racesti;
  • capacitatea rezervorului de apa, care va influenta frecventa cu care va trebui sa il umpli;
  • debitul de aer;
  • viteza ventilatorului;
  • consumul de energie;
  • nivelul de zgomot;
  • portabilitatea;
  • optiuni suplimentare, cum ar fi purificarea aerului, temporizatoare sau telecomanda.

Cum sa alegi un racitor de aer in 2023?

Atunci cand cumperi un racitor de aer, este important sa te gandesti cu atentie la cativa factori pentru a te asigura ca selectezi modelul potrivit pentru nevoile tale.

Dimensiunea camerei

Trebuie sa te asiguri ca racitorul de aer este potrivit pentru volumul de aer pe care trebuie sa il racesti. Daca puterea este prea mica, racitorul de aer nu isi va putea face treaba in mod corespunzator si vei avea un dispozitiv care va functiona la fel de bine ca un ventilator de baza.

Pe de alta parte, daca optezi pentru un dispozitiv prea puternic, risti sa cresti nivelul de umiditate din incapere si sa reduci performanta aparatului. Specificatiile produsului iti vor indica dimensiunea camerei pentru care este proiectat. Retine, totusi, ca aceasta nu va fi niciodata mai mare de 30 m².

Capacitatea rezervorului de apa

Capacitatea rezervorului de apa va determina cat de mult trebuie sa te ingrijesti de racitorul de aer, deoarece dispozitivul trebuie sa aiba intotdeauna suficienta apa pentru functionare. Cu cat rezervorul este mai mic, cu atat mai des va trebui sa il completezi. De asemenea, este important sa te asiguri ca rezervorul este usor de accesat. Unele rezervoare incorporate dispun si de un compartiment pentru gheata pentru a creste performanta de racire a aparatului.

Debitul de aer

Un debit de aer de 150 m³ pana la 200 m³ ar trebui sa fie suficient pentru a raci orice incapere. Cu toate acestea, cu cat debitul este mai mare, cu atat aparatul este mai eficient.

Viteza ventilatorului

Un racitor de aer va avea adesea mai multe viteze ale ventilatorului pentru a se potrivi nevoilor tale si pentru a raci camera in ritmuri diferite. Verifica daca dispozitivul permite schimbarea directiei fluxului de aer sau daca poti seta racitorul de aer in modul oscilant. Unele modele vin chiar si cu un mod de briza pentru a simula fluxul natural de aer. Un mod de functionare pe timp de noapte cu functionare mai silentioasa este, de asemenea, un bonus.

Nivelul de zgomot

Nivelul de zgomot al unui racitor de aer se masoara in decibeli (dB) si este un criteriu cu adevarat important daca intentionezi sa folositi aparatul in mod regulat. Pentru utilizarea in timpul zilei, opteaza pentru un sistem cu un nivel de zgomot de aproximativ 50 dB. Daca doresti sa folosesti racitorul de aer pe timp de noapte, nivelul de zgomot ar trebui sa se mentina, in mod ideal, sub 40 dB.

Consumul de energie

Desi racitoarele de aer necesita putina energie electrica, merita totusi sa te gandesti la consumul lor de energie. In general, aceste dispozitive au o putere nominala sub 100 de wati, dar cele mai economice modele pot cobori pana la 50 de wati.

Portabilitate

Desigur, acest factor depinde de ceea ce doresti sa faci cu racitorul de aer. Daca intentionezi sa-l deplasezi in mod regulat, rotilele vor fi o necesitate. Un maner de transport va fi, de asemenea, la indemana daca este necesar sa-l cari pe scari. In acest caz, va trebui sa iei in considerare si greutatea.

Tratarea aerului

Unele racitoare de aer au caracteristici suplimentare concepute pentru a filtra, umidifica si/sau purifica aerul folosind tehnologii precum ionizarea, care va genera ioni negativi.

Optiuni suplimentare: telecomanda si temporizatoare

Racitoarele de aer pot fi echipate cu un temporizator pentru a programa orele de oprire si de pornire. Telecomanda iti va permite sa ajustezi setarile fara a fi nevoie sa te ridici.

Cum se instaleaza un racitor de aer?

Instalarea corecta a racitorului de aer va optimiza puterea de racire a acestuia. Aseaza racitorul de aer pe o suprafata plana si asigura-te ca este tinut departe de orice sursa de caldura. Acest tip de aparat nu are nevoie de umiditate, asa ca evita sa-l utilizezi intr-o baie si asigura-te ca aerisesti casa in mod regulat.

Nu directiona fluxul de aer spre un perete sau spre mobilier. Cel mai bine este sa il directionezi spre o usa sau o fereastra. Dupa ce ai ales locul, trebuie pur si simplu sa umpli rezervorul cu apa si sa conectezi dispozitivul.

Cum sa ai grija de un racitor de aer?

Desi procesul este simplu, este important sa cureti anumite parti ale racitorului de aer in mod regulat.

Perna de racire trebuie curatata aproximativ o data pe luna, in functie de duritatea apei. Daca se acumuleaza calcar, acesta poate lasa o pelicula pe placuta care va impiedica performanta. De asemenea, este posibil sa fie nevoie sa schimbi din cand in cand placuta de racire.

Filtrul de aer trebuie sters periodic de praf si schimbat dupa cum este necesar. Spala-l in apa calduta si lasa-l sa se usuce complet inainte de a-l inlocui.

Rezervorul de apa trebuie, de asemenea, curatat in mod regulat. Nu uita sa-l golesti daca nu intentionezi sa folosesti racitorul de aer pentru o perioada de timp.

Sfaturi!

Calcarul poate fi adesea indepartat folosind otet.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook