Lucrul de acasa sau lucrul de la birou ne-a facut sa realizam un aspect important. Petrecem foarte multe ore stand jos, pe un scaun care de multe ori nu se dovedeste suficient de confortabil. Dincolo de lipsa confortului, scaunul de birou afecteaza si pozitia corpului, cauzand dureri de spate, de cervicale sau chiar de cap.

Tot in categoria celor preocupati de alegerea unui scaun bun ar trebui sa se afle si gamerii, adica acele persoane care obisnuiesc sa petreaca multe ore la calculator jucandu-se.

Asa ca, atat pentru cei care isi rezolva task-urile profesionale stand jos, cat si pentru cei care fac parte din comunitatea gamerilor, am pregatit cateva recomandari privind alegerea celui mai bun scaun de birou. Sa vedem cum stau lucrurile de fapt.

Definitia unui scaun de birou ergonomic

Cele mai bune scaune pentru birou sunt cele ergonomice. Iar prin „ergonomic” intelegem un model care asigura confort atunci cand este folosit. Desigur, confortul se traduce prin ajutarea utilizatorului sa stea intr-o pozitie corecta, care sa nu aiba consecinte asupra sanatatii (eliminarea riscului de a aparea cocoasa, eliminarea durerilor musculare sau de orice fel etc).

Si foarte interesant de retinut este faptul ca atunci cand stai la birou folosesti nu mai putin de 100 de muschi, desi ai impresia ca pozitia ta este una care nu permite miscare, deci, implicit activarea muschilor.

De ce aspecte trebuie sa tinem cont atunci cand vrem sa alegem cel mai bun scaun de birou:

  • Calitatea materialelor folosite
  • Gradul de confort
  • Dimensiuni optime
  • Posibilitatea de reglare
  • Stabilitate
  • Aspect placut
  • Greutate maxima suportata
  • Raport pret / calitate

Si acum sa o luam pe rand pentru a intelege mai bine fiecare aspect care trebuie verificat inainte de a cumpara cel mai bun scaun de birou.

Calitatea materialelor folosite - aici ne referim la imbracamintea scaunului respectiv, la materialul cu care este acoperit. Acesta trebuie sa fie unul suficient de placut la atingere, astfel incat sa nu provoace iritatii sau alergii. Materialul trebuie sa fie unul care sa permita pielii sa respire, mai ales vara, cand temperaturile cresc.

De asemenea, tine cont ca un scaun de birou imbracat in piele ecologica ar putea fi o alternativa eleganta, insa ineficienta. Acesta s-ar putea incinge vara, favorizand transpiratia. Un material tapitat ar putea fi o alternativa mai buna.

Gradul de confort – avand in vedere faptul ca folosim scaunul de birou cel putin 8 ore pe zi, alegerea acestuia este cu siguranta un aspect care nu ar trebui neglijat. Drept urmare, fara prea mult efort, corpul trebuie sa stea intr-o pozitie verticala, dreapta, picioarele ajungand la sol. Daca picioarele atarna, inseamna ca scaunul nu este reglat corespunzator sau dimensiunea este nepotrivita.

Dimensiuni optime – cand spunem dimensiuni optime ne referim la cat de mare sa fie scaunul respectiv, cat de inalt sa fie spatarul sau si cat de lat sa fie sezutul. Toate aceste experiente influenteaza considerabila experienta, precum si confortul. Pe de alta parte, cand alegi un scaun trebuie sa verifici si care este dimensiunea biroului caruia intentionezi sa-l atasezi. Astfel, acesta trebuie sa se potriveasca si masa pe care urmeaza sa-ti tii laptopul si documentele de lucru.

Posibilitatea de reglare si stabilitate – un scaun de birou trebuie sa te lase sa iti mentii spatele drept, fara disconfort, ajungand cu picioarele pe pardoseala. Coapsele si antebratele trebuie sprijinite pe birou sau chiar pe manerele scaunului, la un unghi de 90 de grade. Daca esti mai scund, scaunul trebuie sa iti permita sa il setezi mai jos. Daca esti mai inalt, reglarea trebuie sa se realizeze fara efort, in sus.

Aspect placut – acesta se refera la eleganta sau caracterul modern al scaunului respectiv. Iar aceste detalii tin tot de designul incaperii in care intentionezi sa pui scaunul respectiv. De exemplu, un scaun din piele, masiv (stilul gamer) nu se potriveste intr-un birou feminin, cu accente boho chic, chiar daca acesta este confortabil.

Greutatea maxima suportata – din fericire, exista modele de scaune care sunt perfecte pentru a suporta si peste 120 de kilograme, fara sa se deterioreze.

Raport calitate-pret – daca vorbim despre decorarea unui birou, indiferent daca acesta se afla acasa sau la firma, scaunul trebuie sa se afle in topul necesarului de achizitii. Asa ca sfatul nostru este sa faci o cercetare a pietei de profil si sa compari mai multe modele care te-ar atrage din punct devedere al designului. O sugestie buna este sa citesti si review-urile produselor.

Probeaza scaunul inainte de a-l cumpara... sau imediat dupa ce ai facut achizitia

Daca alegi sa faci cumparaturile online, te bucuri de avantajul ca poti compara preturile si poti alege dintr-o multime de modele.

Daca mergi intr-un magazin fizic, ai importantul avantaj ca poti proba scaunul de birou, inainte de a face achizitia. Iar cand faci asta asigura-te ca acesta iti permite sa stai in pozitia corecta. Ba mai mult, daca alegi un model de scaun cu roti, verifica daca acestea se rotesc corestunzator, pentru a putea deplasa scaunul corect.

Cele mai mari greseli pe care le poti face atunci cand alegi un scaun de birou:

Sa cumperi un model directorial, fara sa verifici atent aspectele enumerate mai sus. Sa stii ca, in ciuda credintelor populare, scaunul directorial nu este pentru cei care folosesc tastatura 8-9 ore pe zi. Acesta doar pare confortabil, insa este gandit mai degraba pentru cei care au si deplasari in afara biroului. Desigur, exista exceptii care intaresc regula.

Sa cumperi un scaun pliant. De regula, o astfel de greseala o faci din cauza lipsei de spatiu. Nu vrei sa aglomerezi locul in care lucrezi si te gandesti ca un scaun directorial ar putea fi, destul de lejer, ascuns dupa perdea sau dupa canapea in zilele de weekend. Insa, tine cont de faptul ca acesta nu iti va oferi sustinerea de care ai nevoie in timpul programului de lucru.

Sa crezi ca un scun de birou te scuteste de toate problemele de sanatate. Din pacate, nu este asa. Un astfel de scaun te ajuta sa ai o pozitie corecta, sa eviti durerile de spate, dar nu te scuteste de alte probleme cum ar fi sedentarismul – un aspect specific secolului 21 (pe langa despresie si stres). Asa ca daca vrei sa ai un stil de viata sanatos, nu o sa reusesti fara miscare si o alimentatie perfect nutritiva.

Intrebari frecvente

Cum trebuie sa fie spatarul celui mai bun scaun de birou?

Cel mai bun scaun de birou vine cu un spatar care sa permita reglarea in mai multe pozitii, astfel incat el sa-si indeplineasca rolul de suport lombar. De asemenea, el nu trebuie sa fie nici prea tare, nici prea rigid si sa permita trunchiului sa stea intr-un unghi cuprins intre 90 sau 110 grade.

Cum trebuie sa fie sezutul unui scaun de birou?

Sezutul unui scaun de birou trebuie sa fie in primul rand mare, astfel incat sa permita celui care il foloseste sa se miste in voie. De exemplu, sunt recomandate modelele care vin cu cel putin 5 cm mai mult decat amprenta lasata de solduri si coapse. (2,5 cm intr-o parte si 2,5 cm in alta).

Autor
Oana Voinic

LinkedIn Facebook