Nimic nu se compara cu un somn linistit. Ai observat, probabil, cum intreaga zi iti este influentata de cat de bine te-ai odihnit in precedenta. Astfel, poti fi mai bine dispus sau mai morocanos si totul sa aiba legatura cu calitatea somnului. Iar o noapte linistita presupune mai multe aspecte, printre care si o saltea buna pe care sa-ti odihnesti trupul. Iar cand salteaua nu ti se pare ca iti ofera sustinerea suficienta poti opta pentru un topper.
Ce este un topper mai exact?
Topperul este un articol aditional care care se adauga peste saltea (sau canapea / pat), pentru a conferi mai multa sustinere si suport. Acesta este ca un fel de extensie a saltelei si vine cu fermitatea de care ai nevoie pentru a te bucura de o pozitie corecta a coloanei, umerilor si capului.
Saltea Gold cu arcuri tip HRS si Spuma Hyper - Topper Inclus - H3/H4 - 31 cm Grosime
Cum sa alegi cel mai bun topper
Alegerea celui mai bun topper se face tinand cont de o serie de factori precum:
Cat de placut este la atingere. De regula, cele mai bune modele (atentie! Nu neaparat cele mai scumpe) sunt si cele care se dovedesc destul de delicate la atingere. De asemenea, ele confera comoditate si confort.
Cat de rezistent este la umezela. Sunt modele de topper care nu sunt recomandate pentru mediul umed. Asa ca trebuie sa ai grija sa nu le aseze in patul copiilor mici care se intampla sa mai aiba si accidente in timpul noptii. Odata ce copilul creste, o astfel de achizitie va fi una bine venita, datorita faptului ca cel mic are nevoie de corectare a pozitiei sale, mai ales daca are tendinta de a folosi mult telefonul mobil sau de a cara un ghiozdan plin cu carti.
Daca topperul are sistem de ventilatie. Acesta il ajuta sa nu se incinga si sa nu retina picaturile de transpiratie. De asemenea, un astfel de sistem trebuie insotit de proprietati antibacteriene. Chiar daca se aduna praf sau particule de mizerie, proprietatile antibacteriene nu vor permite acumularea mirosurilor neplacute.
Daca topperul are sistem antialergenic. El este util pentru persoanele care sufera de alergii la praf sau la ori alte particule care le-ar putea tulbura starea de confort.
Ce dimensiune are topperul respectiv. Aici depinde foarte mult de patul peste care intentionezi sa-l asezi. Sunt toppere adaptate mai multor modele. Dar cele clasice sunt fie de 140 x 200 cm (pentru pat single), fie de 200 x 220 cm (pentru pat dublu).
Daca topperul este un model cu memorie sau nu. Modelele cu memorie sunt cele care retin pozitia in care doarme o persoana si care se dovedeste cea mai confortabila pentru ea.
Ce greutate poate suporta topperul respectiv, fara sa se deterioreze. Mare atentie la aceste detalii, mai ales cand se face trecerea de la un pat in care doarme o persoana, la unul in care dorm doua persoane. Topperele au o greutate maxima pe care o pot suporta. Sunt modele care rezista perfect pana la 200 de kg si modele care nu depasesc 110 kg.
Daca topperul este insotit de o husa. Chiar daca are proprietati de ventilare si antibacteriene, este mai bine ca topperul respectiv sa aiba o husa care sa poata fi usor detasata si pusa in masina de spalat pentru o corecta igienizare, folosind un program potrivit. De exemplu, sunt modele de husa cu fire de argint care au rol perfect de cambrare a topperului. Acestea permit modelului sa se muleze pe forma corpului si fac mereu din experienta de somn una placuta.
Sfaturi!
De verificat daca husa care insoteste topperul respectiv are si fermoar. Acesta o face usor detasabila.
Functiile extra ale unui topper. Sunt modele moderne care vin cu functii inteligente precum cea antistres. Ele sunt un mare plus pentru persoanele care au zile aglomerate la serviciu si care cauta sa se relaxeze cand ajung acasa, urmarind un film sau citind cartea favorita. Functia antistres are rol de deblocare a tensiunilor acumulate in jurul coloanei sau a gatului – cauzate cel mai probabil de statul pe scaun, la birou.
Tot printre functiile extra se numara si cele care creeaza senzatia de masaj. Acestea aduc un plus de relaxare si sunt ideale pentru cei care cauta sa scape de senzatia de incordare de la nivelul muschilor.
Materialul din care este realizat topperul. Cele mai bune modele de toppere sunt confectionate, de regula, din spuma poliuretanica. Aceasta este recunoscuta pentru faptul ca se muleaza usor pe partile corpului (ia forma acestora), fara a se deteriora sau fara a reduce senzatia de confort.
Cand ai nevoie de un topper:
- Cand vrei sa investesti intr-un somn odihnitor si sa alungi insomniile. Sa stii ca unul dintre motivele pentru care nu reusesti sa dormi bine sau te trezesti in timpul noptii poate fi salteaua. Daca aceasta nu este suficient de confortabila, vei avea tendinta sa te foiesti. Iar daca dormi cu altcineva in camera, s-ar putea sa deranjezi persoana respectiva.
- Cand ai dureri de spate si iti doresti sa remediezi acest lucru. Topperele sunt recomandate adesea si de catre fizioterapeuti sau kinetoterapeuti.
- Corectarea pozitiei. Daca ti se pare ca din cauza gentii sau a rucsacului ai o pozitie nu tocmai corecta de mers sau de dormit, cu siguranta un topper poate face diferenta pentru ameliorarea acesteia.
- Cand ai investit intr-o saltea buna si iti doresti sa prelungesti durata de viata a acesteia. Astfel, poti adauga un topper care se dovedeste mult mai ieftin decat o saltea noua. Acesta te ajuta sa-ti mentii pozitia corecta a spatelui, dar si sa mentii salteaua initiala curata.
- Cand vrei sa transformi o canapea mai veche sau un coltar intr-un loc de dormit. Tot ce trebuie sa faci este sa adaugi un topper. Aceasta poate fi o alternativa mai buna, mai ales atunci cand ai musafiri sau cand copilul este mic si are nevoie de un loc de joaca de unde sa il poti supraveghea.
- Cand ai un buget mai modest. Nu trebuie uitat faptul ca spre deosebire de saltele, topperul costa mai putin. Asa ca daca ai multe investitii de facut pentru locuinta ta, o idee buna este sa alergi un topper in loc de o saltea. In felul acesta, vei avea bani si pentru alte lucruri care se gasesc mereu de cumparat intr-o locuinta.
Intrebari frecvente
De ce este topperul cu memorie o solutie buna pentru mine?
Pentru ca te ajuta sa previi sau sa tii sub control problemele legate de spate sau de gat. Topperele din spuma cu memorie pot fi aplicate pe canapele sau pe saltele rigide. Acestea ofera o senzatie de relaxare si confort, chiar de la primele utilizari.
Care este grosimea unui topper?
Depinde de modelul pe care il alegi. Insa, de regula, un topper are intre 5 si 10 cm grosime. Nu se recomanda modele foarte groase, deoarece topperul se aplica de obicei pe o saltea sau pe o canea, care oricum vine cu propria sustinere. Pe de alta parte, de retinut este faptul ca un topper cu cat este mai gros, cu atat poate sustine o greutate mai mare si vine cu suport extra.