Esentiale pentru a mentine racoarea in lunile de vara, aparatele de aer conditionat portabile iti permit sa improspatezi aerul si sa reduci temperatura generala a spatiului in care locuiesti. Fie ca alegi o unitate monobloc sau split, decizia ta se va reduce la volumul camerei si la caracteristicile oferite. Citeste mai departe sfaturile noastre!
Caracteristici importante de avut in vedere:
- Aparate de aer conditionat monobloc
- Aparate de aer conditionat de tip split
- Racitoare de aer
- Volum si suprafata
- BTU si putere
- Coeficientul de performanta
- Filtrarea si nivelul de zgomot
- Programarea dispozitivului
- Ciclul invers
Top aparate de aer conditionat portabile in 2023
Aparate de aer conditionat portabile: elementele esentiale
Exista cateva tipuri de aparate de aer conditionat portabile care difera in ceea ce priveste performanta:
- Aparatele de aer conditionat monobloc cu un singur furtun: sunt ieftine si pot fi folosite pentru a raci spatii mici;
- Aparatele de aer conditionat monobloc cu furtun dublu: sunt mai scumpe, dar au performante mai bune si consuma mai putina energie;
- Aparatele de aer conditionat portabile split: sunt cea mai scumpa optiune, insa sunt si cele mai usoare si mai silentioase, deoarece unitatea de condesare poate fi amplasata in exterior, iar unitatea de ventilatie in interior;
- Aparatele de aer conditionat portabile cu autoevaporare: sunt accesibile, dar racesc aerul doar cu cateva grade si sunt potrivite pentru incaperi mici, care masoara mai putin de 15 m².
Principalii factori care trebuie luati in considerare atunci cand alegi o unitate de aer conditionat portabila:
- Determina suprafata (m²) sau volumul (m³) camerei pe care vrei sa o racoresti;
- Clasa energetica (de la A la G sau de la A++ la D), A si A++ fiind cele mai eficiente din punct de vedere energetic;
- Coeficientul de performanta (COP): cu cat este mai mare, cu atat este mai eficient aparatul de aer conditionat;
- Nivelul dB: 55 dB in medie si chiar mai putin pentru cele mai silentioase modele.
Caracteristicile suplimentare pentru usurinta de utilizare:
- O telecomanda;
- Sistem de programare a orelor de pornire si ciclurilor de climatizare specifice;
- Modul de ventilatie care actioneaza ca un ventilator;
- Modul dezumidificator;
- Ionizare pentru un aer purificat;
- Modul de ciclu invers pentru a utiliza aparatul de aer conditionat ca incalzitor de camera.
Doua principii de evaluare a performantelor unui aparat de aer conditionat:
- Cu cat este mai mare debitul de aer (m³ / h), cu atat este mai eficient aparatul de aer conditionat.
- Capacitatea de racire (BTU) este convertita in kilowati (kW) pe baza 1 kW = 3414 BTU.
De retinut: toate aparatele de aer conditionat necesita o anumita forma de intretinere.
Cum functioneaza aparatele de aer conditionat?
Contrar credintei populare, aerul conditionat nu produce de fapt aer rece, ci mai degraba functioneaza prin evacuarea aerul cald.
Fara a intra in detalii tehnice, unitatile portabile de aer conditionat functioneaza intr-un mod similar cu frigiderele. Acestea folosesc fluidul refrigerant pentru a procesa aerul cald care este fie eliberat in exterior, fie condensat, in functie de tipul de unitate.
Aparatele de aer conditionat ofera un efect de racire aproape instantaneu atunci cand unitatea este pornita, iar majoritate aparatelor de aer conditionat mobile din zilele noastre functioneaza automat. Un senzor de temperatura este utilizat pentru a masura temperatura ambientala in timp real, permitand unitatii sa calculeze nivelul de caldura in exces care trebuie extras si cantitatea de aer proaspat care trebuie returnata pentru a atinge temperatura dorita. Acest proces depinde de puterea unitatii si de capacitatea de compresie a acesteia.
Tipuri de aparate de aer conditionat portabile
Exista trei tipuri principale de aparate de aer conditionat portabile: sistemele monobloc, sistemele split si aparatele de aer conditionat portabile cu autoevaporare.
1. Aparate de aer conditionat portabile monobloc
Aparate de aer conditionat monobloc cu un singur furtun
Aparatul de aer conditionat monobloc cu un singur furtun este cel mai simplu si mai rapid de utilizat tip de unitate. Dupa cum sugereaza si numele, intregul mecanism de aer conditionat este incorporat intr-o singura unitate montata pe roti. Ideale ca sistem de aer conditionat suplimentar si usor de mutat dintr-o incapere in alta, unitatile monobloc necesita ventilatie exterioara. Aceasta aerisire se realizeaza cu ajutorul unui furtun flexibil (cu diametrul de 100-150 mm) care poate fi introdus printr-o fereastra sau printr-o gura de aerisire intr-un perete exterior.
Puterea nominala variaza intre 2000-3500 W, ceea ce inseamna ca o suprafata de peste 35 m² poate fi deservita de o singura unitate. Cu toate acestea, trebuie sa acorzi atentie nivelului de izolare fonica a carcasei, deoarece acest tip de aparat de aer conditionat este adesea zgomotos (>60 dB).
Modelele monobloc mai sofisticate ofera, de asemenea, un mod de ventilatie sau de dezumidificare pentru a circula aerul ambiental sau pentru a scadea umiditatea fara a raci efectiv aerul. Unitatile de aer conditionat de top sunt, de asemenea, programabile prin intermediul unui temporizator incorporat care poate fi utilizat pentru a seta orele de pornire si oprire si asa mai departe.
Aparate de aer conditionat monobloc cu furtun dublu
Acestea sunt prevazute cu doua furtunuri: unul pentru colectarea aerului exterior si celalalt pentru eliberarea aerului cald. Acest proces iti permite sa racesti aerul ambiental fara a aduce aer cald din exterior. In plus, acest proces nu implica presiune, care necesita mai multa energie.
2. Aparate de aer conditionat portabile split
Aparatele de aer conditionat split portabile functioneaza exact ca si modelele monobloc, dar sunt formate din doua parti separate. Unitatea de condensare si comprimare este instalata in afara locuintei, in timp ce unitatea de ventilatie portabila poate fi amplasata in interior (atata timp cat este conectata la unitatea externa printr-un furtun flexibil).
Dupa cum probabil ai ghicit, modelele split sunt mai putin mobile decat unitatile monobloc, deoarece unitatea de ventilatie trebuie sa fie pozitionata in apropierea unitatii externe de compresie. Avantajul major al acestor modele este ca unitatea de ventilatie mobila este mai usoara, ocupa mai putin spatiu si produce mult mai putin zgomot!
Ca si in cazul unitatilor monobloc, puterea nominala variaza intre 2000 si 3500 W. Majoritatea aparatelor de aer conditionat split sunt prevazute, de asemenea, cu functiile de ventilatie si dezumidificare. La fel ca unele sisteme portabile monobloc, modelele split de top pot fi, de asemenea, programate. Acestea sunt, totusi, mai scumpe.
3. Aparate de aer conditionat portabile cu auto-evaporare
Aparatele de aer conditionat cu autoevaporare sunt concepute sa elibereze excesul de umiditate odata cu aerul cald pe care il extrag, ceea ce inseamna ca nu va trebui sa golesti recipientul de picurare.
Aceste dispozitive sunt accesibile, mici, usoare si capabile sa racoreasca spatii mici - chiar daca numai putin! Dezavantajul este ca sunt zgomotoase si, de obicei, sunt ineficiente in incaperile care masoara peste 15 m². Desi aceste unitati ofera o solutie practica, le lipsesc atat eficienta, cat si controlul pe care le gasesti la alte modele (de exemplu, monobloc sau split). Ca atare, ele nu ofera racoarea si confortul pe care le asteptati de la o unitate de aer conditionat adevarata.
Caracteristicile aparatelor de aer conditionat portabile
Te-ai decis intre un model monobloc sau split? Urmatorul pas este sa iei in considerare urmatoarele caracteristici pentru a te asigura ca aparatul de aer conditionat pe care il achizitionezi este cel potrivit pentru tine.
Capacitatea de racire
Capacitatea de racire este exprimata in BTU. 1 BTU = 1055 Jouli (J) si 1W este egal cu 3,414 BTU. Acesta este factorul principal pentru a determina daca un anumit model este sau nu potrivit pentru spatiul tau.
Ca o indicatie aproximativa, o unitate de aer conditionat trebuie sa aiba o putere minima de 7000 BTU (~1950W) pentru un spatiu de pana la 15m², 9000 BTU (2500W) pana la 25m² si 12000 BTU (3500W) pana la 35m². Ia in calcul aproximativ 100-130 W pe m² (presupunand o inaltime a tavanului de aproximativ 2,5 m) si mareste valoarea daca spatiul pe care doresti sa-l racesti are ferestre mari sau este orientat spre sud.
Tabel comparativ - capacitatea de racire vs dimensiunea camerei
Capacitatea de racire in BTU | Puterea unitatii de aer conditionat | Dimensiunea camerei | Volumul maxim al camerei |
7000 BTU | 2000 W | 15 m² | 37 m³ |
9000 BTU | 2500 W | 25 m² | 62 m³ |
12000 BTU | 3500 W | 35 m² | 87 m³ |
14000 BTU | 4100 W | 54 m² | 135 m³ |
Consumul de energie
Unitatile mobile de aer conditionat sunt relativ mari consumatoare de energie. Prin urmare, consumul de energie este un factor care trebuie luat in considerare atunci cand faci alegerea. Ca si alte aparate, unitatile de aer conditionat sunt clasificate in functie de consumul de energie (de la A la G sau de la A+++ la D). In mod ideal, vei dori sa achizitionezi un dispozitiv din clasa energetica A.
Coeficientul de performanta
Coeficientul de performanta indica eficienta dispozitivelor ca raport intre puterea electrica consumata si puterea de refrigerare generata. Ca sa trecem la subiect, cu cat COP este mai mare, cu atat aparatul de aer conditionat este mai eficient!
Nivelul de zgomot
Asa cum am mentionat mai sus, aparatele de aer conditionat portabile (in special modelele monobloc) sunt adesea destul de zgomotoase. Nu exista un model complet silentios! In timp ce 50dB (decibeli) reprezinta un nivel scazut de zgomot, unitatile cele mai slab izolate fonic pot atinge 70 sau 75dB. Acest lucru are adesea un impact semnificativ asupra pretului, dar merita un mic sacrificiu pentru a te bucura de racoare in liniste!
Caracteristici suplimentare ale aparatelor de aer conditionat portabile
Aparatele de aer conditionat pot fi prevazute cu functii suplimentare, special concepute pentru un confort sporit si o utilizare usoara.
Functia de programare
Este util sa-ti poti programa aparatul de aer conditionat daca doresti sa ajungi acasa intr-un spatiu de locuit deja racoros sau daca doresti sa se opreasca automat cand toata lumea este in pat. Acesta funstie te poate ajuta si cu factura de electricitate (prin gestionarea temperaturii, pornirea intarziata, cicluri setate etc.).
Modurile de ventilatie si dezumidificator
Unele aparate de aer conditionat ofera, de asemenea, moduri alternative, cum ar fi modul de ventilatie (in acest caz, aparatul actioneaza ca un simplu ventilator) sau modul dezumidificator.
Modul de ionizare
Acest mod iti permite sa reechilibrezi ionii din casa ta - un proces legat de starea generala de bine.
Telecomanda
Comenzile de la distanta pot fi foarte utile, in functie de destinatia si de locatia unitatii tale de aer conditionat.
Filtru cu carbon activ si filtru electrostatic
Unele aparate de aer conditionat sunt echipate cu filtre suplimentare pentru a purifica aerul racit pe care il expulzeaza. Filtrele cu carbune activ sunt eficiente in eliminarea mirosurilor, in timp ce filtrele electrostatice sunt excelente pentru combaterea bacteriilor si a prafului. Aceste caracteristici sunt deosebit de utile daca tu sau un membru al familiei tale sufera de probleme respiratorii, cum ar fi astmul.
Nivelul de zgomot
Pentru a evita disconfortul provocat de un aparat de aer conditionat zgomotos, alege o unitate cu eticheta Eurovent sau cu o setare Sleep. Vei fi astfel expus doar la niveluri scazute de decibeli (dB).
Aparate de aer conditionat cu ciclu invers
Unele aparate de aer conditionat ofera cicluri inverse, ceea ce inseamna ca acestea functioneaza si ca incalzitoare. Verifica intotdeauna coeficientul de performanta al acestor aparate de aer conditionat inainte de a le cumpara.
Ingrijirea aparatului de aer conditionat portabil
La fel ca orice alt aparat, intretinerea este necesara pentru a te asigura ca unitatea de aer conditionat functioneaza in continuare conform asteptarilor.
Daca optezi pentru un sistem split, va trebui sa acorzi importanta ambelor parti ale sistemului: exterior si interior. In cazul sistemelor monobloc, totul se intampla in interiorul unei singure "cutii". In general, intretinerea se limiteaza la curatarea filtrelor si la golirea rezervorului de apa. Nu ar trebui sa ai prea multe probleme, oricare ar fi modelul pe care il alegi.
Sfaturi finale pentru alegerea aparatului de aer conditionat portabil
In zilele noastre, un aer conditionat decent este la indemana oricui! Cu toate acestea, trebuie sa stii cum sa folosesti aparatul de aer conditionat.
Primul lucru de retinut este ca trebuie sa plasezi aparatul de aer conditionat in apropierea unei ferestre (sau a unei alte cai de evacuare), indiferent de tipul acestuia (monobloc sau split): cu cat circuitul de evacuare este mai scurt, cu atat performantele sunt mai bune.
Evitata cu orice pret sa prelungesti furtunul flexibil care vine cu aparatul. Daca acesta este prea lung, se va acumula condens in interior si se va instala rapid mucegaiul.
Atunci cand setezi unitatea de aer conditionat, temperatura tinta nu trebuie sa fie cu mai mult de 8°C mai mica decat temperatura maxima exterioara pentru a evita socul termic (5°C este ideal).
Pentru a mentine o buna calitate a aerului, curata filtrele in mod regulat. Golesti in acelasi timp rezervorul (rezervoarele) de apa.
In ceea ce priveste consumul de energie, pentru o unitate medie de aer conditionat, asteapta-te la o crestere de aproximativ 15% pe luna pentru o utilizare zilnica de 3-4 ore. Din acest motiv, cel mai bine este sa alegi un model programabil din clasa energetica A si cu un COP ridicat.
Toamna, inainte de a scoate din priza aparatul de aer conditionat, pune-l in functiune cateva ore pe modul de ventilatie (daca este posibil) pentru a usca toate tevile si conductele. Respecta aceeasi rutina primavara, timp de cateva ore, atunci cand incepe sa se incalzeasca.