Indiferent daca doresti o banda de lumina pentru oglinda, un spot pentru perete sau o plafoniera de tavan, este esential sa alegi iluminatul potrivit pentru baia ta. Corpurile de iluminat trebuie sa fie functionale, atractive si sa fie conforme cu toate standardele de siguranta. Urmareste ghidul nostru pentru a afla mai multe despre optiunilor tale!

Cum sa alegi iluminatul pentru baie

Baile sunt in primul rand camere functionale. Dar nimic nu te impiedica sa creezi un spatiu relaxant si placut in care sa-ti petreci timpul - mai ales daca avem in vedere faptul ca este locul in care majoritatea dintre noi ne incepem ziua!

Deoarece multe bai nu au ferestre, este important ca spatiul tau sa fie iluminat cat mai eficient posibil. Indiferent de instalatia de iluminat pe care decizi sa o alegi, este mai bine sa optezi pentru o lumina alba decat pentru una cu tonuri galbene, pentru a imita lumina zilei.

Spoturi pentru baie

Spoturile pot fi fie incorporate, fie montate pe sine. Instalate in tavan, pe pereti sau deasupra unei piese de mobilier, spoturile pot functiona aproape oriunde!

Spoturile sunt disponibile intr-o gama larga de optiuni, de la modele fixe la modele pivotante, modele rotunde sau patrate si corpuri montate pe perete sau incorporate. Unele sunt concepute pentru a functiona cu o tensiune de 230 V, in timp ce altele functioneaza la 12 V si necesita utilizarea unui transformator.

In zilele noastre, tot mai multe spoturi sunt echipate cu tehnologie LED in locul unui bec traditional cu incandescenta sau cu halogen. Lampile LED sunt puternice si ajuta la reducerea consumului de energie.

Cel mai important factor de care trebuie sa tii cont atunci cand instalezi un reflector este sa te asiguri ca acesta este potrivit pentru zona in care va fi instalat. Pentru a face acest lucru, este necesar sa consulti standardele relevante pentru zonele de iluminat.

Aplice de perete pentru baie

Ca si spoturile, aplicele de perete pentru baie pot fi instalate aproape oriunde in acesta incapere. In functie de model, poti opta pentru iluminare indirecta sau directa. Aplicele de baie pot fi proiectate pentru a fi in intregime impermeabile (IP 67).

Alternativ, poti alege un model mai elegant, care ofera mai putina protectie impotriva stropilor de apa si a prafului. In orice caz, este important sa verifici gradul de protectie IP al luminii pentru a te asigura ca aceasta este potrivita pentru locul de instalare prevazut.

Benzi luminoase pentru baie

Benzile luminoase constau fie dintr-un tub fluorescent orizontal, fie, in cazul modelelor mai recente, dintr-o serie de lumini LED. Aceste corpuri de iluminat sunt, in general, utilizate pentru a ilumina o oglinda sau o chiuveta.

In cele mai multe cazuri, acestea sunt echipate cu propriul intrerupator de lumina, iar unele modele sunt concepute pentru o alimentare de 230 V. Se recomanda in special sa alegi o lumina alba pentru acest tip de iluminat.

Corpuri de iluminat pentru oglinda din baie

La fel ca benzile luminoase, luminile de oglinda se instaleaza deasupra oglinzii. De obicei, acestea pot fi orientate si ofera o iluminare indirecta, nefiind foarte stralucitoare.

Echipate cu un bec traditional sau cu lumini LED, luminile de oglinda vor pune in evidenta blatul din baie si vor produce suficienta lumina - atata timp cat alegi becurile potrivite!

Plafoniere de tavan pentru baie

Dupa cum sugereaza si numele, aceste corpuri sunt fixate pe tavan si sunt concepute pentru a fi sursa principala de lumina in baie. Acestea fiind spuse, o plafoniera singura poate sa nu ofere intotdeauna suficienta lumina si poate fi utilizata alaturi de o serie de aplice, daca este necesar.

Dotari pentru baie in 2023: instalatie de iluminat

Indiferent de design, iluminatul pentru baie trebuie sa fie conform cu anumite reglementari. Ratingul IP minim al corpurilor de iluminat va depinde de volumul baii tale si de zona pe care vrei sa o luminezi. Este esential sa te asiguri ca ai suficienta protectie impotriva aburilor si a stropilor de apa.

Clasele de iluminat

Exista trei clase diferite de iluminat:

  • Clasa 1: cu un singur izolator, cu impamantare necesara.
  • Clasa 2: dublu izolat, nu este necesara impamantarea.
  • Clasa 3: functioneaza la o tensiune foarte joasa (mai putin de 50V), nu este necesara impamantarea.

Zonele de iluminat din baie

Baile sunt impartite in mai multe zone. Fiecare zona necesita un anumit tip de iluminat pentru siguranta ta.

Zona 0

Aceasta se refera la volumul interior al cazii de baie sau al dusului. In aceasta zona nu sunt permise luminile, cu exceptia iluminatului instalat din fabrica (de exemplu, luminile dintr-o cada spa).

Zona 1

Aceasta se refera la zona de deasupra cazii sau a dusului pana la o inaltime de 2,25 metri de la podea. Pot fi utilizate numai corpuri de iluminat din clasa 3 cu un indice de protectie IP45 (desi, in general, IP65 este standardul).

Zona 2

Aceasta se refera la zona care se intinde la 60 cm in afara perimetrului baii sau a dusului si la o inaltime de 2,25 metri de la podea. Pot fi instalate numai corpuri de iluminat din clasa 2 cu un indice de protectie IP minim de IP 44.

Zone exterioare

Aceasta se refera la orice zona situata in afara zonelor 0, 1 sau 2. Nu exista cerinte IP specifice in aceasta zona, deoarece riscul de jeturi de apa este limitat. Cu toate acestea, se recomanda in continuare sa se aleaga un corp de iluminat cu un indice de protectie minim de IP20.

Cum sa-ti luminezi in mod corespunzator baia

Asa cum am mentionat mai sus, baile sunt incaperi functionale, dar ar trebui sa fie, de asemenea, perfecte pentru relaxare. Tinand cont de acest lucru, iluminatul ar trebui sa fie atat practic, cat si atractiv.

Luminile decorative

Conceput pentru a crea o atmosfera placuta, iluminatul decorativ trebuie luat in considerare cu o anumita atentie. In zilele noastre, exista o multime de modalitati de a instala iluminatul in jurul diferitelor zone din baie (cu conditia sa respectati normele de siguranta). Benzi cu LED-uri, mini spoturi sau chiar un cap de dus luminos... exista atat de multe optiuni, asa ca poti da frau liber imaginatiei!

Iluminat functional

Indiferent de momentul zilei, iluminatul functional ar trebui sa ofere suficienta lumina pentru toate sarcinile zilnice, de la barbierit la coafat sau machiaj. Nu ar trebui sa existe zone intunecate in incapere, iar lumina ar trebui sa aiba o nuanta cat mai alba pentru a imita lumina zilei. Acest lucru poate fi realizat mai usor atunci cand ai mai multe surse de lumina. Nu ar trebui sa existe iluminare directa in jurul oglinzilor pentru a evita stralucirea intensa.

Sfaturi!

Daca ai o baie mai mica si dispui de o singura sursa de lumina, o optiune excelenta este sa instalezi un intrerupator cu variator pentru a te juca cu intensitatea luminii.

Temperatura de culoare a unui bec

Temperatura de culoare a unui bec este masurata in functie de scara kelvin (K). O lumina neutra este de aproximativ 4000/4500 K, in timp ce o lumina calda este in mod normal de aproximativ 2500 sau 3000 K.

5 sfaturi pentru alegerea iluminatului pentru baie

  1. Alege un bec cu lumina naturala de cel putin 4500 K pentru a fi folosit in jurul oglinzii.
  2. Nu ezitati sa adaugi un iluminat decorativ pentru a evita ca baia ta fara ferestre sa se simta ca un spital!
  3. Daca ai o cada de baie, evita sa directionezi orice sursa de lumina spre tetiera, altfel vei sfarsi cu o durere de cap chiar in momentul in care incerci sa te relaxezi!
  4. Esti fan al hidroterapiei, dar nu ai o cada spa? De ce sa nu-ti creeazi propria experienta de cromoterapie cu ajutorul unei lumini calde si decorative?
  5. In cele din urma, nu ignora niciodata standardele de siguranta. Verifica clasificarea IP si respecta cu stricte cerintele de zona ale fiecarui dispozitiv.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook