Luminile de exterior vin in forme diferite. Pe de o parte, avem spoturile si luminile de exterior practice, instalate pe tot parcursul anului pentru a-ti monitoriza casa. Dar ceea ce ne intereseaza mai mult aici este partea eleganta, care induce o ambianta; luminile care vor imbunatati semnificativ aspectul casei tale.

De la aplicele de perete si iluminatul inteligent pana la ghirlandele luminoase si stalpii pentru iluminat, am detaliat cele mai bune tipuri de lumini cu care sa-ti decorezi spatiul exterior in acest an. Dar, mai intai, am adunat cateva dintre cele mai importante informatii de care trebuie sa tii cont atunci cand alegi corpurile de iluminat pentru exterior.

Luminile LED sunt mai bune pentru exterior?

Asa cum becurile cu LED au devenit acum un standard pentru luminile de Craciun, utilizarea lor in majoritatea scopurilor in aer liber tinde sa fie cea mai buna optiune.

In timp ce alte tipuri de copuri de iluminat au tendinta de a se supraincalzi, ceea ce poate fi problematic daca se afla in apropierea copacilor sau a frunzelor care ar putea lua foc cu usurinta, luminile cu LED sunt concepute pentru a ramane mai reci, prevenind pe cat posibil orice dezastru neasteptat in gradina ta.

Adauga la aceasta faptul ca tehnologia LED este de obicei mai eficienta din punct de vedere energetic. Acestea sunt intr-adevat cea mai buna optiune pentru utilizarea in aer liber.

Care sunt cele mai bune corpuri de iluminat pentru exterior?

Pentru a te asigura ca exteriorul casei tale este luminat la superlativ, am identificat cele mai bune idei de iluminat.

Aplice de exterior

Aplicele pentru exterior sunt ideale pentru a pune in valoare terasele sau orice alta zona din jurul casei. Aceste lumini sunt montate pe peretii exteriori ai casei si pot emite lumina directa (precum spoturile) sau indirecta (cu ajutorul deflectoarelor).

Ideea este sa reuseste sa pui in evidenta aspectului arhitectural al casei, asigurand in acelasi timp o iluminare functionala suficienta. Intr-o masura mai mica, aplicele de exterior pot fi folosite si pentru a ilumina o carare care duce la o usa laterala sau o alee care se intinde pe lungimea unui perete.

Lampi solare

Lampile solare pentru exterior sunt perfecte pentru a crea o atmosfera confortabila in jurul mesei din gradina sau de pe terasa. Aseaza una sau mai multe lampi in jurul mesei, sub foisor sau pe mobilierul de exterior si profita la maximum de spatiul exterior cu o iluminare blanda si delicata. Ce ar putea fi mai bun pentru serile lungi de vara?

Bineinteles, trebuie sa ai o sursa de alimentare in apropiere, fie pe sol (incorporata in terasa, de exemplu), fie pe un perete exterior.

Pendule de exterior

Daca iti doresti o lampa suspendata, va trebui sa ai o structura fixa si robusta deasupra capului. Aceasta poate fi o optiune grozava pentru oricine are o copertina de acoperis, o veranda, o pergola sau un foisor.

Atarnate direct de structurile de exterior, luminile suspendate pot oferi o iluminare directa (in functie de model) si ar trebui sa fie suficiente pentru o terasa sau un set de mese in aer liber.

Plafoniere de exterior

La fel ca si luminile suspendate, plafonierele de tavan pentru exterior sunt instalate pe structuri fixe. Desi ofera o iluminare mai putin directa decat o lampa suspendata, o plafoniera va emite totusi suficienta lumina pentru a-ti permite sa profiti la maximum de spatiul exterior.

Poti instala mai multe corpuri, in functie de dimensiunea spatiului pe care doresti sa il iluminezi.

O plafoniera de perete este un alt tip de corp de iluminat. Este usor diferita prin faptul ca este complet inchisa intr-o carcasa. Ca atare, ofera o iluminare mai difuza si mai putin directa decat cea a unei aplice de perete standard. Aceste lampi pot fi instalate oriunde unde nu este neaparat necesara o iluminare directa, cum ar fi deasupra unei usi sau de-a lungul unei alei sau a unui drum de acces.

Stalpi de iluminat

Deseori echipati cu un bec cu halogen si un variator de intensitate, stalpii de iluminat sunt o optiune discreta pentru oricine cauta un iluminat mai putin puternic sau ambiental.

Stalpii de iluminat sunt lampi inalte, independente, care ofera multa lumina. Poti folosi mai multi stalpi bine pozitionati pentru a ilumina o alee, in timp ce unul singur este perfect pentru a lumina masa de pe terasa dupa lasarea intunericului. Fixati intr-o locatie permanenta, acestia ofera lumina directa si sunt utili atat pe timp de iarna, cat si pe timp de vara.

Iluminat decorativ pentru exterior

Iluminatul decorativ nu este conceput pentru a fi practic, ci mai degraba pentru a adauga un aspect estetic gradinii, terasei, aleilor si asa mai departe. Acest tip de iluminat exterior poate fi folosit si pentru a-ti pune in valoare plantele sau arhitectura casei tale.

In zilele noastre, majoritatea iluminatului de exterior foloseste tehnologia LED, care are un consum redus de energie, este usor si poate fi chiar fara fir! Disponibil intr-o gama larga de modele si culori, iluminatul decorativ este perfect pentru a adauga o nota de stil unei gradini sau alei.

Corpuri solare de iluminat

Luminile solare sunt in general echipate cu o baterie alimentata de celule fotovoltaice. Atunci cand se intuneca, un senzor de lumina functioneaza pentru a activa lampa.

In general, aceste lumini nu emit multa lumina, deoarece sunt limitate de performanta bateriei. Ca atare, ele sunt utilizate in principal ca iluminat suplimentar sau decorativ. De asemenea, pot fi folosite pentru a lumina o alee, un arbust sau un aliniament cu flori.

Principalul avantaj al lampilor solare este ca nu au nevoie de o sursa de energie exterioara, ceea ce inseamna ca nu este nevoie de cabluri de organizat, de sapat santuri sau de realizat alte conexiuni.

Sfaturi!

Lampile solare trebuie sa respecte aceleasi standarde ca si iluminatul exterior obisnuit, asa ca nu uita sa verifici gradul de protectie IP al lampii inainte de a o cumpara!

Proiectoare si reflectoare pentru exterior

Daca ai nevoie de un iluminat puternic si direct pentru o curte, o intrare sau o terasa, cea mai buna optiune este un proiector! Pe piata exista o gama completa de modele cu puteri si tehnologii diferite, dar cele mai luminoase modele sunt, de obicei, proiectoarele cu LED-uri, care sunt atat puternice, cat si eficiente din punct de vedere energetic.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook