Nuantele intense si spectaculoase

Culorile intense sunt indraznete si frumoase. Acestea sunt de impact si conecteaza estetica mobilierului si a camerei. Iti recomandam sa alegeti un singur perete pe care sa aplici acesta culoare si sa pastrezi ceilalti pereti de culoare deschisa, astfel incat acestia sa nu concureze cu nuanta vedeta a camerei.

Camera de zi cu perete albastru

Atunci cand optezi pentru o nuanta profunda, dramatica, alege trei tonuri diferite (de exemplu: albastru-cenusiu sau usor maro/violet) si experimenteaza cu ele pe bucati de carton pana cand identifici culoarea care ti se potriveste.

Pe langa faptul ca sunt deosebite prin natura lor, culorile profunde se potrivesc de minune cu nuantele deschise, care vor face ca toate tonurile calde sa iasa in evidenta.

Asortarea tonurilor neutre cu nuante aprinse, de accent

camera cu nuante aprinse

Cel mai important lucru de retinut atunci cand alegi combinatii de culori pentru camerele de zi este sa te concentrezi pe elementele neutre din camera. Acestea sunt de baza si te vor ajuta sa determini cat de stralucitoare va trebui sa fie culoarea de accent.

Daca optezi pentru un stil traditional, cele mai potrivite sunt culorile neutre, cum ar fi taupe sau bej, ca baza, si tonurile deschise sau inchise de gri sau negru ca accente. Daca spatiul are tavane inalte si ferestre mari, ia in considerare folosirea albului ca si culoare principala, astfel incat sa reflecte mai multa lumina si asigura-te ca orice alt mobilier este realizat din lemn de culoare deschisa care sa nu se confunde cu nuanta peretilor.

De asemenea, poti crea un impact vizual prin vopsirea unuia sau a doi pereti in culori vii care sa iasa in evidenta si sa contrasteze cu tonurilor neutre.

Pentru a mentine un aspect al camerei de zi mereu la moda (si pentru a preveni plictiseala), alege pentru peretii de accent tonuri calde sau reci in functie de orientarea acestora spre nord/sud sau spre est/vest (acest lucru determina directia in care vor fi expusi la soare). O regula generala in acest caz ar fi sa optezi pentru nuante mai calde daca peretele primeste multa lumina solara pe parcursul majoritatii zilelor; daca nu, alege in schimb nuante mai reci.

Nuante sterse

camera cu nuante sterse

Pentru a crea o atmosfera linistitoare, foloseste nuante discrete, cum ar fi gri palid, albastru sau verde. Asorteaza-le cu mobilierul, iar camera de zi va devein mai spatioasa si mai putin aglomerata.

Pentru a echilibra tonurile calme si pentru a adauga interes si energie spatiului, alege intotdeauna culori de accent vii in accesorii precum perne sau draperii.

Culori inspirate de natura

camera de zi cu frunze pe perete

Creeaza un look inspirat de natura! Ia in considerare incorporarea unor elemente naturale in schema de culori a camerei de zi, pentru o atmosfera placuta si relaxanta. Daca nu poti aduce exteriorul in interior, foloseste o culoare in nuante diferite, care sa iti aminteasca de natura.

Te simti indraznet? Atunci nuanta principala ar putea fi albastru, verde, galben sau portocaliu, la care poti adauga cateva accente discrete de culori complementare in alte zone ale camerei. De exemplu, daca albastrul este culoarea principala incearca sa folosesti movul ca nuanta de accent. Trebui sa ai totusi in vedere ca nu toate culorile complementare se potrivesc bine intre ele.

Culori calde de toamna

camera culori calde de toamna

Gaseste inspiratie in culorile toamnei! Pentru un decor cald si primitor, care te va face sa te simti ca si cum ai fi intrat intr-un vechi pub intr-o zi ploioasa, incearca o schema de culori pentru camera de zi bazata pe nuante de portocaliu si maro. Completeaza apoi cu niste accente de verde intens sau burgundia pentru a o aduce cu adevarat la viata.

Pentru o abordare neutra, poti alege fildesul in loc de alb ca nuanta de baza. Indiferent de directia pe care mergi, aceasta combinatie te va ajuta sa creezi un spatiu primitor, perfect pentru a te relaxa cu o carte buna sau pentru a discuta la un ceai cu familia si prietenii pe tot parcursul iernii.

Combinarea tonurilor indraznete

camera tonuri indraznete

Vopseste peretii cu o culoare indrazneata pentru a crea un punct focal care sa atraga atentia si sa confere personalitate camerei. Pentru a profita la maxim de acest efect, pastreaza restul camerei neutre. Folositi o culoare care sa vina in completarea celorlalte tonuri din spatiul tau.

Ia in considerare utilizarea unei nuante mai inchise decat cea pe care o alegi in mod normal, deoarece va face ca incaperea sa para mai mare prin contrast. Daca nu reusesti sa te decizi asupra unei singure culori, incearca sa combini doua culori, cum ar fi galben si albastru sau rosu si portocaliu. Poti folosi chiar si trei culori, aminteste-ti doar sa nu exagerezi.

Scheme de culori monocrome si forme curbate

camera cu schema de culori monocroma

Cu aceasta schema de culori pentru camera de zi, poti crea un spatiu care este atat elegant, cat si indraznet. Folosind negru, alb si gri ca si culori de baza, te vei asigura ca toate elementele de decor functioneaza in armonie.

Daca doresti sa adaugi un plus de interes decorului monocrom, foloseste forme curbe, cum ar fi fotoliile si scaunele (spre deosebire de mobilierul cu margini drepte). Acestea ofera interes vizual, ramanand in acelasi timp in armonie cu aspectul general al celorlalte elemente din camera.

Pentru a crea un aspect interesant amesteca texturi din metale lucioase sau imitatii de piele cu tesaturi moi, cum ar fi pernele din catifea cu piesele de mobilier metalice. Aceasta tehnica imprima un puternic impact vizual, fara a diminua eleganta esteticii generale a designului, care rezulta din utilizarea in principal a nuantelor monocrome pe majoritatea suprafetelor. Atunci cand acestea sunt combinate cu pereti vopsiti in alb sau gri, in functie de culoarea care functioneaza cel mai bine in fiecare spatiu, rezultatul va fi o atmosfera moderna, minimalista si calma.

Combinarea nuantelor neutre cu nuante deschise de verde si albastru

Camera cu perdele albastre

Daca living-ul tau are un stil neutru, incearca sa folosesti o nuanta mai deschisa de verde, albastru sau verde-cian pentru a-l accentua. Culoarea va spori vibratia camerei fara sa copleseasca spatiul. De asemenea, un covor este o modalitate de a incorpora mai multa culoare; la fel si scaunele, pernele sau arta murala (daca te simti curajos). O alta alternativa sunt perdelele si draperiile. Acestea vor tine lumina la distanta si vor adauga un plus de culoare camerei. In cele din urma, poti folosi vaze pline cu flori in aceste nuante.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook