Scaunele de gradina trebuie sa fie confortabile, elegante si perfect adaptate la utilizarea in aer liber. In functie de buget si preferintele tale poti alege intre diverse materiale, inclusiv lemn, metal sau textilen, precum si o gama variata de culori.

Cum sa alegi un scaun de gradina

Factorul decisiv numarul unu ar trebui sa fie confortul. Ca atare, alege un model cu latimea si adancimea potrivite pentru tine. Materialul scaunului va juca, de asemenea, un rol in decizia ta. In timp ce textilenul este mai confortabil, modelele fabricate din alte materiale pot avea o perna pentru scaun sau o perna cu spatar. De asemenea, cotierele vor aduce un confort sporit . Scaunele de gradina pliabile au, de obicei, acesta optiune.

Designul si stilul scaunelor de gradina pot fi alese pentru a se potrivi cu masa de gradina sau pentru a iesi in evidenta, pentru un aspect mai elegant. De la lemnul natural la rasina tesuta sic, de la fierul forjat in stil vintage la aluminiul modern... alegerea materialelor este la fel de larga ca si culorile oferite.

De asemenea, in decizia ta va conta si suprafata de care dispui la exterior. Scaunele pliabile, de exemplu, sunt o optiune excelenta pentru a economisi spatiu.

Tipuri de scaune de gradina in functie de material

Poti alege intre mai multe materiale, dar acestea trebuie selectate in functie de aspectul dorit si de mobilierul de gradina existent. Totodata, ar trebui sa iei in considerare pretul si cerintele de intretinere ale fiecarui material.

Scaune de gradina din lemn

Scaunele de gradina din lemn sunt alese pentru aspectul lor natural si pentru durabilitatea lor. Alege dintr-o gama de esente de lemn diferite, de la cele europene (pin, salcam, stejar etc.) la cele exotice (tec, itauba, cumari etc.). Toate speciile de lemn au performante diferite in ceea ce priveste rezistenta la umiditate, insecte sau ciuperci.

Toate tipurile de lemn trebuie tratate in mod regulat, folosind un produs special conceput pentru specia respectiva: de exemplu, ceara, ulei, lac, luciu etc.

Scaunele din lemn compozit sunt realizate din fibre de lemn combinate cu un material plastic. Acest amestec creeaza un material rezistent, care nu este predispus la spargere sau rupere. In plus,nu necesita nicio ingrijire de rutina!

Scaune de gradina din otel

Otelul ofera un aspect mai modern scaunelor de gradina. Otelul inoxidabil este rezistent la apa si UV. Cu toate acestea, acest material greu are tendinta de a se supraincalzi la soare.

De obicei, scaunele de gradina fabricate din otel sunt acoperite cu o rasina epoxidica pentru a rezista la coroziune si la razele UV. Pentru o mai buna rezistenta la zgarieturi (care pot afecta suprafata protectoare), unele sunt galvanizate la cald.

Scaune de gradina din aluminiu

De asemenea, cu un stil modern, scaunele din aluminiu se remarca prin rezistenta lor la diferite conditii meteorologice (ploaie, inghet, caldura etc.) si la rugina. Aceste scaune usoare pot fi deplasate cu usurinta, dar pot fi si rasturnate de vant. La fel ca si modelele din otel, au tendinta de a se incalzi la soare.

Scaune de gradina din fier forjat

Fierul forjat este materialul perfect pentru un decor romantic in stil rural. Puternice, dar grele, aceste banci se incalzesc, de asemenea, la soare si trebuie tratate cu un produs rezistent la rugina in mod regulat.

Scaune de gradina din rasina

Acest material plastic (polipropilena, polietilena) este folosit pentru a fabrica scaune de gradina care sunt usoare, rezistente la putrezire si la intemperii. Aceste scaune sunt, de asemenea, foarte rentabile - in special cele fabricate din plastic termoformat.

Rasina tesuta, cunoscuta si sub numele de poliratan sau rattan sintetic, recreeaza aspectul atractiv al rattanului impletit. Cu toate acestea, aceste modele sunt, prin urmare, mai scumpe.

Asigura-te ca modelul pe care il alegi a fost supus unui tratament rezistent la UV pentru a-si pastra culoarea in timp.

Scaune de gradina din textile

Textilenul este o tesatura fabricata dintr-un amestec de fibre de poliester, ceea ce o face rezistenta la intemperii si la razele UV. Combinate cu un cadru din lemn, otel sau aluminiu, scaunele din textilen sunt deosebit de confortabile. Vestea buna: ai nevoie doar de putina apa cu sapun pentru a le mentine curate!

Scaune de gradina - dimensiuni

Adancimea si latimea scaunului

Scaunele de gradina cu sezut larg si adanc ofera mai mult confort, in comparatie cu modelele cu dimensiuni mai mici. Cu toate acestea, ele ocupa, de asemenea, mai mult spatiu. In acelasi timp, nu are rost sa optezi pentru un scaun prea adanc pentru tine - acesta poate fi chiar inconfortabil!

Inaltimea scaunului

Inaltimea scaunului corespunde distantei care separa scaunul de sol. Aceasta trebuie sa fie adaptata la inaltimea mesei care va fi folosita alaturi de scaunul de gradina. Pentru masa, de exemplu, inaltimea trebuie sa fie de aproximativ 75 cm (fata de aproximativ 46 cm pentru un scaun de gradina clasic).

Scaune de gradina stivuibile sau pliabile - ce sa alegi?

O optiune excelenta pentru economisirea spatiului, scaunele de gradina pot fi pliabile sau stivuibile.

Perfecte pentru a primi un oaspete in plus la mesei, scaunele pliabile pot fi desfacute si pliate cu usurinta pentru a fi depozitate in spatii compacte.

Scaunele stivuibile ocupa mai mult spatiu, dar pot avea cotiere pentru un confort sporit.

Accesorii pentru scaunele de gradina

Fie ca acopera numai scaunul sau si spatarul, pernele pentru scaunele de gradina ofera un confort real. De asemenea, acestea sunt practice daca materialul scaunului tau tinde sa se incalzeasca la soare.

Daca nu iti poti tine scaunele de gradina in interior pe timpul iernii, ar trebui sa le acoperi cu o husa de protectie rezistenta si impermeabila. Vei prelungi astfel durate de utilizare a mobilierului tau de exterior.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook