Decizia de a incepe un proiect de renovare este un demers care nu trebuie abordat cu superficialitate. Chiar si un proiect de renovare minor vine cu propriul set unic de provocari. Desi rezultatul se poate dovedi extrem de satisfacator, renovarile sunt adesea costisitoare si tind sa-ti acapareze viata.
Cu toate acestea, una dintre modalitatile prin care te poti asigura ca renovarea ta se desfasoara cat mai bine este sa fii cat mai organizat posibil. Asadar, pentru a te ajuta in acest sens, am intocmit o lista cu cinci lucruri pe care trebuie sa le iei in considerare inainte de a te arunca cu capul inainte intr-un proiect major de renovare.
Sfaturi generale despre
aplicarea sau indepartarea tapetului
1. Pregatirea este esentiala
Orice renovare este o perspectiva descurajanta, astfel incat crearea unui program detaliat cu privire la ceea ce este necesar va fi de mare ajutor. Elaboreaza o lista cu necesarul pentru fiecare zona a proprietatii. De exemplu, daca renovezi exteriorul proprietatii sau acoperisul, vei avea nevoie de schele. Stabileste termene pentru fiecare lucrare, incearca sa evitati suprapunerea lucrarilor si asigura-te ca ai contractori rezervati in avans, care vor respecta orele si datele.
Fara un plan de actiune detaliat, orice renovare se poate transforma intr-o experienta foarte stresanta. Este ceva obisnuit ca termenele limita sa nu fie respectate, insa este mult mai bine sa-ti faci un program si, pe cat posibil, sa il respecti.
2. Bugetul pentru costuri suplimentare
Rareori se intampla ca un proiect de renovare a unei case sa decurga exact conform planului. Insa poti economisi o multime de timp si de bani prevenind posibilele capcane. De exemplu, daca renovezi o proprietate veche, este mai mult ca sigur ca aceasta va necesita, printre altele, o recablare completa si un nou sistem de incalzire.
Daca lucrurile nu se desfasoara la timp, costurile vor creste inevitabil, asa ca este bine sa ai un fond de rezerva pentru problemele neprevazute. Sa speram ca nu va trebui sa il folosesti, dar este mai bine sa fii pregatit decat sa fie nevoie sa amani proiectul pana reusesti sa economisesti bani in plus.
3. Noteaza totul
Indiferent daca este vorba de masuratorile pentru fiecare spatiu, de cine este responsabil pentru lucrarile individuale sau de cheltuielile curente, incearca sa tii o evidenta detaliata pe care sa o porti cu tine. Acest lucru te va ajuta sa eviti confuziile si eventualele incidente pe parcurs.
4. Care este scopul renovarii?
Oamenii renoveaza din mai multe motive diferite, fie ca este vorba de cresterea valorii propriei locuinte, de a incepe un proiect de inchiriere sau de a obtine un profit pe piata de revanzare, fiecare are un scop final in minte. Oricare ar fi motivul, este important sa adaptezi renovarea pentru a te asigura ca iti atingi acel obiectiv.
De exemplu, o proprietate destinata pietei de inchiriere nu va necesita acelasi nivel de finisare ca, de exemplu, propria locuinta sau o casa destinata vanzarii. Luand decizia corecta, te poti asigura ca iti maximizezi profitul.
5. Fii realist/a
Se intampla adesea ca lucrurile sa nu mearga perfect si este normal ca termenele de renovare sa fie prelungite. Adevarul este ca nu te poti baza pe toata lumea tot timpul si exista sanse sa depasesti bugetul atunci cand apar intarzieri. Cu toate acestea, daca ramai realist cu privire la asteptarile si viziunea ta, exista toate sansele ca proiectul tau sa se incheie cu succes.