O locuinta cu stil inseamna investitie nu doar in partea de design si estetica, ci si in confort. Dar pentru a face acest lucru, este nevoie de o documentare amanuntita care sa te ajute sa gasesti cele mai bune solutii. Iar in randurile ce urmeaza vorbim despre unul dintre subiectele noastre preferate: amenajarea livingului cu bucatarie open space – o alegere moderna si din ce in ce mai des intalnita.

Ce inseamna bucatarie open space?

Este vorba de acea bucatarie care nu este delimitata prin pereti, usi sau ferestre de restul livingului dintr-o casa sau un apartament.

Si reprezinta o solutie din ce in ce mai populara, datorita faptului ca ea indeamna la comunicare. Un spatiu deschis, te determina sa fii mai sociabil/a, datorita faptului ca ofera loc suficient pentru acoperirea tuturor nevoilor. De exemplu, unul dintre parinti poate ajuta copilul sa isi faca temele, in timp ce celalalt se ocupa de gatit.

Cand este amenajarea livingului cu bucatarie open space o solutie excelenta?

  • Cand locuiesti intr-o casa mica sau intr-un apartament cu spatiu redus

In ultima vreme, tendintele in design interior se bazeaza mult pe fructificarea fiecarui loc dintr-o locuinta cu putine metri patrati.

  • Cand nu obisnuiesti sa gatesti foarte des si intentionezi sa folosesti spatiul din incaperea ta pentru altceva.

Poate vrei un birou de unde sa poti lucru sau poate te-ai gandit la o camera de oaspeti – in acest caz, bucataria nu mai este prioritara si o poti alege de tipul open space.

Important este sa pastrezi o delimitare clara intre living si bucatarie. O poti face fie printr-o insula pe care sa o folosesti pentru a servi masa, fie printr-o zona de dining (masa si scaune).

  • Cand vrei sa-i supraveghezi pe cei mici.

Sa fii parinte si sa te si ocupi de treburile casnice poate fi o reala provocare. Dar daca alegi varianta unui living cu bucatarie open space, te poti ocupa de ambele. In timp ce tu toci legumele pentru supa, cel mic se poate juca pe covorul din living.

In felul acesta nu il lasi nesupravegheat si poti sa intervii in cazul in care are nevoie de tine.

Sfaturi pentru amenajarea unui loc mai modest cu living si bucatarie open space

Stiluri populare: minimalist, scandinav sau japonez

  • Vopseste peretii in culori deschide, atat in zona de bucatarie, cat si in cea a livingului – acestea aduc luminozitate si creeaza senzatia de spatiu. Recomandate in acest sens sunt nuantele de alb, crem, galben pal, gri sau culoarea fildesului.
  • Pune accent pe zona de dining. Aceasta este cea care delimiteaza bucataria de living. Alege o masa care se poate extinde, pentru zilele in care ai oaspeti. Scaunele acesteia trebuie sa fie generoase. In functie de forma incaperii, poti opta pentru o masa ovala, rotunda sau dreptunghiulara.
  • Pastreaza uniformitatea corpurilor de iluminat. Daca alegi led-uri incastrate in tavan pentru bucatarie, acestea trebuie sa se regaseasca si in zona rezervata livingului. Pentru dining poti merge pe o lustra asezata deasupra mesei – eleganta, dar si practica.
  • Nu imbraca zona bucatariei de sus pana jos in gresie – ci lasa spatii in care peretii sa „respire”. Eventual, poti alege modele de gresie cu model care sa fie in ton cu peretii din living.
  • Alege mobilier de bucatarie pe care sa-l dispui pe verticala, pana in apropiere de tavan. Acesta trebuie sa includa spatii de depozitare ascunse, dar care nu ocupa foarte mult loc.
  • Pentru mobilierul din living recomandam o reteta clasica, simpla: o canapea extensibila, o masuta de cafea, un covor care nu acopera toata pardoseala, TV cu ecran plat si cateva rafturi cu decoratiuni care sa nu incarce foarte mult decorul. Eventual, poti decora peretii cu tablouri si rame foto chic.
  • Pentru bucatarie, alege doar electrocasnice care se integreaza in mobila (incorporabile). Se dovedesc cele mai practice si ajuta la pastrarea unui design clean si placut.
  • Nu acoperi ferestrele – cel mult, te poti rezuma la cateva plante pe care sa le asezi pe pervaz.
  • Atat pentru living, cat si pentru fereastra de la bucatarie, foloseste draperii usor transparente sau in nuante deschise – o draperie mata / inchisa la culoare incarca decorul, dand senzatia de aglomerare.
  • Adauga oglinzi – acestea creeaza senzatia de spatiu mai generos si deschidere. De exemplu, o solutie buna este sa dispui oglinzile in forma de fagure.

Ce faci daca te hotarasti sa gatesti mai mult si mai des?

Stim foarte bine ca atunci cand esti tanar sau cand calatoresti, un apartament sau o casa cu living si bucatarie open space pot fi exact ce ai nevoie. Insa, in momentul in care vrei sa-ti intemeiezi o familie sau sa petreci mai mult timp acasa, gatitul s-ar putea sa (re)devina una dintre activitatile pe care sa le practici cat mai des.

Asa ca iata cateva sugestii de care sa tii cont, pentru a nu fi nevoit sa renovezi intrega locuinta:

  • Alege o hota foarte buna – aceasta te va ajuta sa elimini aburul si mirosurile care apar inevitabil atunci cand gatesti. Daca nu te bucuri de un spatiu foarte mare, poti alege varianta de a monta husa in tavan. Acest lucru este posibil cand locuiesti la casa.
  • Transforma un alt spatiu in zona de gatit – de exemplu, poate fi vorba de unul dintre balcoane. Insa, nu il mobila decat cu strictul necesar. Electrocasnicele mari, precum masina de spalat vase sau frigiderul raman in zona open space.
  • Foloseste o usa glisanta – in momentul in care gatesti, o poti inchide. Cand vrei sa servesti masa sau sa te bucuri de un view care duce catre bucatarie, o poti strange. Usile glisante sunt disponibile intr-o varietate de stiluri si se pot integra armonios in fundalul incaperii.
  • Adauga delimitari cu paravane transparente sau colorate. Aceste se folosesc si in unele cladiri de birouri pentru a delimita salile de sedinta de restul zonei de birou. Desigur, pentru casa, recomandam modelele cu un design mai „cald” si placut.
  • Foloseste un dezumidificator – acesta te poate ajuta sa asiguri o calitate mai buna a aerului si sa scapi de abur. Daca dezumidificatorul face fata bailor, cu siguranta se va descurca si in bucatarie.

Autor
Oana Voinic

LinkedIn Facebook