Exista diferite moduri in care iti poti decora casa, in functie de stilul de mobilier care te caracterizeaza: contemporan, boem, industrial, traditional, eclectic, victorian, modern.
De asemenea, prin combinarea obiectelor de mobilier care apartin unor stiluri complet diferite vei avea ocazia sa creezi un spatiu unic si sa-ti pui in valoare originalitatea.
Inainte de a trece la sfaturile legate de imbinarea diverselor stiluri de mobilier, mai exact modern si traditional in acest caz, este necesar sa trecem in revista caracteristicile fiecarui stil pentru a ne face o imagine clara a premiselor celor doua tipuri de amenajari.
Decorul modern
Iata cateva atribute representative pentru decorul modern:
1. Linii drepte, netede
Designul actual implica o multime de linii perfecte si drepte, fara prea multe detalii si elemente suplimentare in ceea ce priveste planul si stilul. Liniile mobilierului sunt mai ascutite, mai clare si sunt caracteristice mobilierul de exterior (cel de la intrarea in casa, din gradina, balcone sau terase). Poti achizitiona online o mare variatete de piese de mobilier de exterior care rezoneaza cu stilul modern.
2. Paleta de culori
Tonurile utilizate sunt intense, dar nu trebuie confundate cu cele "zgomotoase". Astfel, gama de culori utilizata se intinde de la un ton neutru pana la nuante inchise, albe si intunecate.
3. Folosirea metalului
Finisajele metalice, din crom sau otel, sunt elemente care pot fi utilizate pentru a obtine un stil modern. Aceste metale sunt integrate, de obicei, in mobilier (picioarele mesei, carcasa unui scaun sau cadrul unui pat). In plus, cromul este utilizat pe scara larga pentru confectionarea manerele de usa, corpurile de iluminat, balustradelor.
4. Moderatia
Se evita utilizarea exagerata a ornamentelo, a decoratiunilor sau a nuantelor puternice, ostentative.
5. Decor personalizat
Stilul modern presupune un decor functional, luminos si neaglomerat. Printe elementele decorative des intalnite se numara tablourile cu imagini abstracte, panourile decorative cu diverse forme geometrice, perdelele transparente, plantele naturale.
Decorul traditional
Iata ce trebuie sa ai in vedere cand abordezi acest stil decorativ:
1. Paleta de culori
Contrastele sunt specifice decorului traditional. Acest stil foloseste o culoare foarte deschisa pentru pereti si tonuri foarte inchise pentru mobilier si podea.
2. Mobilier in stil traditional
Materialul utilizat pentru mobilierul traditional este lemnul, de obicei, in nunate inchise. Piesele de mobilier din lemn sunt fiabile, solide si raman nemuritoare in ceea ce priveste stilul. O camera traditionala se remarca prin mobilierul si accesoriile aranjate pe perechi si pozitionate in centrul camerei.
3. Decoratiuni si accesorii
Stilul traditional este primitor, confortabil, presupune caldura si bucurie. Materialele textile si tesaturile cu modele simple, florale, in culori uni, care se potrivesc de minune, creeaza decorul ideal pentru o camera traditionala. Covoarele de inalta calitate sunt mari si in culori calde, perdelele sunt bogate, iar draperiile sunt groase si au ciucuri.
Piesele de arta moderna sau metalice fac nota discordanta intr-un decor traditional. In schimb, accesoriile sunt in stilul clasic, iar antichitatile se numara printre elementele de design caracteristice.
Cum sa imbini stilul modern cu cel traditional
Acum ca am vazut cum se identifica atat stilul modern, cat si cel traditional, ce-ar fi sa ne gandim la modalitatile prin care le putem imbina. Impletirea dintre traditional si modern da nastere stilului de tranzitie, un stil hibrid, care imprumuta elemente ale celor doua stiluri unice.
Iata cateva combinatii inedite:
1. Stilul modern: Oglinzi cu rame metalice
Stilul traditional: Masa de cafea din lemn
Set mobilier gradina / terasa - Zena Negru / Gri Inchis - canapea 3 locuri + 1 taburet + masa de cafea
Set mobilier gradina / terasa Beymen Galben / Negru - 2 fotolii + canapea 2 locuri + masa de cafea
Masa de cafea din MDF si metal Emillyanne Stejar San Remo - L110xl60xH42 cm
Lemnul, metalul si sticla pot fi folosite impreuna, dar in combinatii diferite. Nu trebuie sa fie un echilibru perfect intre aceste elemente. Pentru a nu crea haos, decide care va fi stilul dominant. In final, vei avea fie un spatiu modern cu accente clasice, fie un spatiu traditional cu accente contemporane.
2. Stilul modern: Masa de sufragerie cu picioare metalice
Stilul traditional: Lumanari decorative
Adauga lumanari parfumate intr-un suport metalic ca punct focal pe masa. Acestea vor crea o atmosfera placuta si calda specifica decorului traditional.
3. Stilul modern: Scaune colorate
Stilul traditional: Masa traditionala din lemn
Scaun tapitat cu stofa si picioare metalice Coral Velvet Gri / Negru - l51xA44xH89 cm
Set 2 scaune tapitate cu piele si picioare metalice - Zagreb Gri / Negru - l45xA60xH102 cm
Set 2 scaune tapitate cu stofa si piele ecologica - cu picioare metalice Angelica Bej / Alb - l50xA63xH92 cm
Design-ul modern imbratiseaza o paleta de culori neutre (alb, bej, gri) si nuante telurice (galben, albastru). Un set de scaune colorate iti permite sa-ti amenajezi camera de zi intr-un stil modern, prin adaugarea unui strop de culoare, pe care sa o alegi pentru accente.
4. Stil modern: Pat cu cadru metalic si asternuturi albe
Stil traditional: Perne decorative din material textil
Poti opta pentru un pat simplu, cu elemente metalice, iar pentru a-i da o tenta de culoare, adauga perne din bumbac, cu motive traditionale.
Imbinarea a doua stiluri total diferite poate fi extrem de coplesitoare, insa atunci cand ai o intelegere mai buna a lor, decizia se dovedeste a fi mult mai simpla. Speram ca ti-au fost de ajutor sfaturile noastre!