Baile sunt locuri umede si pentru a scapa de excesul de umiditate va trebui sa aerisesti incaperea. Acest lucru poate fi realizat prin simpla deschidere a unei ferestre sau prin utilizarea unui sistem VMC (ventilatie mecanica controlata), a unui absorbant de umiditate sau a unui dezumidificator. Citeste sfaturile nostru pentru a afla care este cea mai buna metoda de reducere a umiditatii in baie!
De ce sa elimini umiditatea din baie?
Baile sunt incaperi extrem de umede! Peretii si podelele sunt supuse constant la jeturi de apa, ceea ce poate duce la deteriorari. In plus, este mult condens in aceste incaperi.
Acest condens se poate transforma in umiditate stagnanta. Excesul de umiditate iti poate deteriora podelele si peretii - dar asta nu este tot! Poate avea, de asemenea, un efect daunator asupra sanatatii tale.
Cantitatea de umiditate din aer trebuie sa fie reglata pentru a crea un mediu sanatos atat pentru tine, cat si pentru suprafetele tale! Exista cateva modalitati foarte simple de a reduce umiditatea in baie.
Umiditatea si deteriorarea suprafetelor
Umiditatea poate altera materialele care alcatuiesc podelele si peretii. De exemplu, umiditatea este inamicul numarul unu al lemnului! Un parchet sau o pardoseala laminata pe baza de lemn va putea suporta putina apa, dar numai in cantitati mici, altfel podeaua ta va ajunge sa se deformeze - sau, mai rau, va incepe sa se ridice.
Podelele si panourile de perete din PVC sunt in general impermeabile, dar exista totusi limite. Iar daca ai ales tapet in baie pentru o nota decorativa; cu siguranta va incepe sa se desprinda daca exista prea multa umiditate in aer!
Gresia este mai rezistenta la umiditate si condens. Cu toate acestea, daca lasi umezeala sa se instaleze pe suprafata gresiei, acesta va avea urme de calcar, ceea ce va face ca ingrijirea gresiei sa fie putin mai dificila.
Cele mai multe tipuri de vopsea nu pot rezista la o cantitate mare de umiditate si este posibil sa constatati ca mucegaiul se poate instala foarte repede. Pe scurt, daca vrei ca materialele tale sa dureze, trebuie sa reduci rata de umiditate din baia ta.
Riscurile pentru sanatate ale excesului de umiditate
Umiditatea prea mare din baie - sau din restul casei - prezinta anumite riscuri pentru sanatate. Rata de umiditate trebuie gestionata pentru a evita dezvoltarea ciupercilor, a acarienilor si a mucegaiului care pot cauza probleme respiratorii.
Poate fi greu de masurat nivelul de umiditate dintr-o incapere, deoarece acesta se schimba in mod constant in functie de vreme si de sistemul tau de incalzire. Exista anumite dispozitive care te pot ajuta sa masori nivelul de umiditate din locuinta ta. O rata ideala de umiditate este de aproximativ 50%: daca este mai mare de atat, vei constata ca aerul este prea umed; daca este mai mica, aerul va fi prea uscat.
Moduri de a reduce umiditatea in baie
Poate parea evident acest lucru, dar o regula de baza buna este sa aerisesti baia cat mai mult posibil pentru a permite excesului de umiditate sa iasa! Daca ai o fereastra, deschideti-o dupa dus pentru a preveni instalarea condensului. Bineinteles, atunci cand se ating 5 grade iarna - sau daca nu ai o fereastra (ceea ce se poate intampla in baile mici), lucrurile devin putin mai dificile. Mai mult, daca afara ploua, poti chiar risca sa aduci si mai multa umiditate.
Este posibil sa ai deja o forma de ventilatie mecanica controlata instalata in baie sau in bucatarie. De obicei, aceasta este adaugata in momentul construirii casei. Daca acesta este cazul casei tale, este posibil sa ai guri de aerisire care sa duca la un sistem centralizat, conceput pentru a improspata aerul si a elibera umiditatea.
In plus, o baie care este mentinuta calda va fi mai putin umeda. In general, este recomandat sa mentii baia la o temperatura constanta de 17 grade si 22 de grade atunci cand este folosita. Mai ales in zilele reci, este o idee buna sa pornesti caldura pentru o perioada scurta de timp dupa ce ai folosit baia pentru a ajuta la dezumidificarea spatiului.
De asemenea, un dezumidificator te poate ajuta sa reduci umiditatea din baie. Alternativ, un absorbant de umiditate poate fi, de asemenea, util.
Absorbante de umiditate: o modalitate usoara de a reduce umiditatea
Absorbantele de umiditate sunt dispozitive mici care pot fi amplasate oriunde (desi vei avea nevoie de o priza daca alegi un model electric). Poate ca acestea nu sunt cele mai atractive aparate, dar sunt eficiente. Aerul si umiditatea circula in aparat inainte ca apa sa fie captata de un produs extrem de absorbant (de obicei clorura de calciu).
Apa este apoi eliberata in baza absorbantului si trebuie golita in mod regulat.
Cele mai bune absorbante de umiditate in 2023
Realizarea propriului dezumidificator in 7 pasi
Te confrunti cu probleme de umiditate, dar nu ai bugetul sau dorinta de a achizitiona un absorbitor de umiditate? Este posibil sa-ti confectionezi propriul dezumidificator in cativa pasi simpli!
- Ia o sticla de plastic si taie partea de sus.
- Aseaza vata de bumbac pe fundul sticlei.
- Ia un tampon mare de vata si blocheaza partea de sus a sticlei, in locul unde se pune capacul, cu ajutorul unei benzi elastice.
- Pozitioneaza partea de sus a sticlei in partea de jos, dar cu dopul in jos.
- Capseaza cele doua parti impreuna, astfel incat sa formeze o singura unitate.
- Toarna sare grunjoasa in jumatatea de sus, astfel incat sa ajunga aproape pana sus.
- Aseaza noul dezumidificator unde doresti.
Cu toate acestea, ar fi bine sa-l pozitionezi intr-un loc cat mai ascuns pentru ca, sa recunoastem, nu va fi frumos - chiar daca vei decora sticla! Pe de alta parte, este o solutie eficienta. Aminteste-ti doar sa-l schimbi in mod regulat.