Renovarea unui dormitor este un proiect in care tindem sa ne implicam emotional, avand in vedere ca un loc confortabil unde te poti odihni este o necesitate. Dar cand vine vorba fie de o simpla reimprospatare, fie de o renovare majora pentru a transforma un dormitor mare intr-un dormitor matrimonial, va exista in mod clar o diferenta semnificativa in ceea ce priveste munca implicata, precum si bugetul. Citeste mai departe sfaturile noastre si afla care sunt pasii de urmat pentru renovarea dormitorului.

5 intrebari pe care sa ti le pui inainte de a-ti renova dormitorul

Exista multe moduri de a renova un dormitor... dar vei observa o mare diferenta in ceea ce priveste complexitatea renovarii unui dormitor intr-o casa veche si a unuia dintr-o constructie recenta. De asemenea, atunci cand vine vorba de o simpla improspatare si o renovare completa care include modificari, amploarea lucrarilor nu este comparabila!

Ca in cazul oricarui proiect de renovare, ar trebui sa-ti pui mai intai de toate cateva intrebari care vor influenta alegerile pe care le vei face.

Cum este amenajata camera? Gandeste-te la forma camerei, la dimensiuni si la ceea ce este posibil din punct de vedere arhitectural.

Pentru ce stil optezi? Lasa-te inspirat si alege un tip de decor.

Ce nivel de confort urmaresti? Exista o diferenta uriasa intre o camera de baza in care sa dormi si un dormitor matrimonial in ceea ce priveste confortul de zi cu zi.

Care sunt nevoile tale pentru astazi si pentru viitor? Vizualizeaza si planifica pe termen mediu si lung. Daca familia ta se va extinde, o baie privata pentru parinti este foarte utila.

Care este bugetul tau si cat timp ai la dispozitie? Estimeaza cheltuielile si durata lucrarilor inainte de a incepe proiectul si adaugati 10% ca rezerva.

Renovarea unui dormitor intr-o casa veche

Intr-o casa veche, nu este neobisnuit ca incaperile sa fie inegale, cu una sau mai multe arcade, un tavan jos sau inclinat, pereti care nu sunt foarte drepti si colturi care nu sunt in unghi drept. In acest caz, fie valorifici ceea ce ai si reduci la minimum lucrarile mari, cum ar fi ridicarea tavanului, nivelarea podelei sau indreptarea tuturor colturilor, fie alegi sa refaci totul de la zero, respectand noile standarde.

O alegere nu este mai buna decat alta, totul depinde de motivele care stau la baza proiectului tau, de timpul de care dispui, de buget si de cerintele tale. Cel mai bun lucru pe care il poti face inainte de a incepe orice proiect este sa analizezi cu atentie cele doua optiuni, cantarind avantajele si dezavantajele pe termen scurt, mediu si lung, apoi sa iei o decizie. Totul este insa posibil, de la o transformare minimalista a dormitorului pana la crearea unui dormitor mare, elegant.

Sfaturi pentru renovarea dormitorului dintr-o casa veche

Renovarea intr-o casa veche este mai complexa si deseori apar surprize... insa exista solutii pentru orice problema!

Un perete inclinat poate fi integrat intr-un dressing sau, daca preferi, un dulap incorporat. Pe langa indreptarea unghiului si imbunatatirea aspectului general, vei optimiza spatiul prin crearea unei zone de depozitare.

Un tavan inalt inseamna ca poti instala un pat supraetajat. Intr-adevar, nu este tocmai potrivit pentru persoanele mai in varsta, insa pentru cei mai tineri, aceasta este o modalitate de a valorifica tot spatiul disponibil.

Daca intentionezi sa separi spatiul cu pereti despartitori si sa instalezi un calorifier, un televizor sau rafturi de carti pe acestia, consolideaza-i cu un panou din lemn. Placile de rigips se instaleaza rapid si arata foarte bine dupa ce sunt vopsite, dar nu sunt deosebit de rezistente. Poti opta, de asemenea, pentru folosirea placilor rigide Fermacell. Mai dense, acestea pot rezista la sarcini mai mari si ofera acelasi rezultat final. Cu toate acestea, sunt un pic mai scumpe.

Profia la maximum de camera prin exploatarea spatiului nefolosit. Un gol intre doi pereti poate fi folosit pentru rafturi, spatiul de sub fereastra poate gazdui un calorifer, o nisa poate fi transformata intr-un dulap...

Renovarea unui dormitor intr-o casa recent construita

In comparatie cu renovarea unei incaperi dintr-o casa veche, renovarea unei camere standard cu podele uniforme si pereti drepti este floare la ureche si se va dovedi mai usor si mai ieftin de realizat. In acest caz, trebuie doar sa decizi ce finisaje preferi si ce modificari doresti sa aduci, cum ar fi crearea unui dulap incorporat sau a unei bai proprii, pentru a-ti transforma dormitorul intr-unul demn de un hotel de lux.

Si in acest caz, fie ca este vorba de o modernizare sau de o renovare cu modificari semnificative, nu exista o solutie corecta sau gresita. Totul depinde de scopul tau, de proiectele tale pe termen scurt, mediu si lung, de bugetul tau, de timpul de care dispui si de nivelul de confort pe care il doresti.

Renovarea dormitorului de la mansarda sau cu tavan inclinat

Renovarea unui dormitor la mansarda ar putea fi mai complicata in ceea ce priveste amenajarea - totul depinde de dimensiunea acestuia, de inaltimea lui si daca o parte din structura acoperisului trece prin el (de ex. grinzile sau capriorii).

In timp ce amenajarea unei camere cu tavane inclinate este mai dificila, pentru pasionatii de design interior aceasta ofera o sansa excelenta de a incerca cateva idei. Pe langa elementele obligatorii, instalarea unei ferestre pe acoperis este destul de inevitabila.

Decorarea peretelui cu inaltimea cea mai mica (acolo unde se inclina tavanul) cu un sistem de depozitare este o alternativa excelenta, fiind cel mai bun mod de a utiliza un spatiu fara inaltime. Asta daca nu cumva prefer sa pui patul aici, cu capul de pat sprijinit de partea cea mai joasa a peretelui.

Daca una sau mai multe parti ale structurii acoperisului sunt vizibile, de ce sa nu le pui in valoare? Inconvenientul de a avea camera traversata de capriori poate fi transformat in principalul punct de atractie, in functie de amenajarea aleasa.

In ceea ce priveste functionalitatea, este esential sa izolezi dormitorul corespunzator, altfel vei ingheta iarna si vei fierbe vara!

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook