Atunci cand lucrezi de acasa iti doresti un spatiu de birou dedicat care sa incurajeze productivitatea. Modalitatea de a obtine acest lucru este o decorare atenta a biroului. Astfel vei crea un spatiu de lucru mai bun, mai inspirat si mai eficient.
Cu ajutorul catorva sfaturi si trucuri poti transforma orice birou de acasa, mare sau mic, intr-un refugiu pentru munca ta, care sa fie, de asemenea, confortabil si atractiv. Iata cateva dintre ideile noastre pentru a crea biroul de acasa perfect.
Separa zona
Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru ca biroul tau de acasa sa fie considerat un veritabil loc de munca este sa il separi in mod clar, creand un spatiu dedicat. Vei putea astfel sa intri intr-o stare de spirit productiva atunci cand te afli in zona de birou, in detrimentul starii de relaxare pe care o ofera mediul de acasa.
Fie ca transformi o camera intreaga intr-un birou, fie ca folosesti o biblioteca, o perdea sau un perete despartitor pentru a delimita spatiul de lucru, aceasta segmentare te va ajuta sa te concentrezi si va promova intimitatea de care ai nevoie.
In plus, prin amenajarea unui spatiu de lucru dedicat, te poti asigura ca munca ramane in zona biroului, in loc sa invadeze intreaga locuinta. Acest aspect poate fi o problema pentru persoanele care lucreaza de acasa, dar posibilitatea de a separa zona de birou te va ajuta sa pastrezi echilibrul dintre viata profesionala si cea personala.
Echipamentele si depozitarea
Echipamentul, mobilierul si spatiul de depozitare din biroul tau de acasa sunt esentiale pentru o munca eficace. Una dintre cele mai mari greseli pe care le poti face atunci cand iti proiectezi biroul de acasa este sa nu creezi suficiente spatii de depozitare.
Fara o depozitare adecvata, spatiul tau de lucru poate deveni rapid dezordonat si haotic. Un mediu dezordonat si aglomerat nu este doar neplacut, ci si o sursa de distragere a atentiei si s-a dovedit ca reduce productivitatea. Asa ca alege de la bun inceput un mobilier prevazut cu multe locuri de depozitare.
Aranjarea ergonomica a biroului de acasa
Este important sa ai un spatiu suficient pentru toate echipamentele tale. Fie ca este vorba de un laptop, un monitor, o imprimanta, un sistem de lumini sau iti doresti mult spatiu liber pe birou, trebuie sa ai in vedere o organizare riguroasa a acestora.
Un mobilier personalizat te va ajuta sa-ti creezi un birou cu adevarat adaptat nevoilor tale si fluxului de lucru. Daca munca ta presupune un parcurs; de la calculator, la imprimanta, la o zona cu materiale pentru craft, pastreaza aceste lucruri aliniate, astfel incat atunci cand lucrezi sau iti desfasori hobby-ul sa nu fie nevoie sa te intorci de fiecare data si sa pierzi timpul.
Daca munca ta implica multa miscare, asigura-te ca spatiul este liber pentru a te putea deplasa cu usurinta. Nimeni nu doreste sa se confrunte cu aceste frustari zilnice.
Pe langa faptul ca trebuie sa te asiguri ca amenajarea biroului este potrivita pentru tine, trebuie sa acorzi atentie si ergonomiei. Vei petrece mult timp in acest spatiu, asa ca vei avea nevoie de un birou confortabil, dar si eficient. Alege scaune, suporturi pentru picioare, tastaturi si mouse-uri ergonomice si plaseaza biroul si monitoarele la inaltimea corecta.
Nu te limita la un scaun de birou ieftin si incomod. Ai nevoie de ceva confortabil si practic. Iti vei multumi mai tarziu, cand nu vei avea dureri de spate si cand productivitatea ta va creste considerabil.
Iluminatul biroului
Iluminatul corect este esential pentru biroul tau. Lumina abundenta te poate ajuta sa reduci oboseala ochilor si sa-ti maximizezi energia. Asigura-te ca plasezi computerul la un anumit unghi fata de sursele de lumina pentru a evita stralucirea neplacuta a acestora.
Lumina naturala este minunata din atat de multe motive! Iti imbunatateste starea de spirit, este buna pentru sanatatea ta si te ajuta sa creezi un spatiu de lucru odihnitor. Pastreaza peretii intr-o culoare deschisa si ia in considerare amplasarea biroului langa o fereastra pentru o gura de aer proaspat. O camera luminoasa si aerisita va crea o atmosfera de lucru mult mai placuta.
In zilele mohorate sau in serile intunecate de iarna, ar trebui sa folosesti o combinatie de iluminat general si de iluminat local (lampi de birou). Intrerupatoarele cu variator de intensitate luminoasa sunt, de asemenea, excelente pentru a mentine nivelurile de lumina confortabile.
Personalizeaza
In cele din urma, sa nu-ti fie teama sa-ti pui amprenta asupra biroului de acasa. Adesea, birourile corporatiilor opteaza pentru nuante reci atunci cand decoreaza - in biroul de acasa esti liber sa alegi culorile tale preferate si obiectele decorative de care iti place sa fii inconjurat.
Incorporeaza un strop de galben cald, care stimuleaza creativitatea, sau vopseste un perete in diferite tonuri de albastru pentru a incuraja calmul, concentrarea si stimularea mentala. Punand accente personale atunci cand decorezi un birou acasa, vei crea un spatiu in care iti place sa lucrezi.
Daca iti este greu sa gasesti inspiratie sau pur si simplu doresti opinia unui expert pentru decorarea spatiului de lucru, poti contacta un designer de interior. Un profesionist cu expertiza in amenajarea birourilor va sti cu siguranta cum sa te ajute sa-ti transformi biroul de acasa.