Alegerea unui sistem de incalzire pentru casa ta nu este intotdeauna usoara. De la sobe cu peleti la boilere pe gaz, de la radiatoare electrice la pompe de caldura, exista o multime de optiuni. Descopera mai departe tot ce trebuie sa stii pentru a gasi o modalitate rentabila si ecologica de a-ti incalzi locuinta!

Cum pot sa-mi incalzesc casa in mod eficient?

Incalzirea corecta a casei incepe prin cateva observatii de baza privind izolatia, sistemul de incalzire existent, tipul de putere termica de care ai nevoie si sistemul de control inteligent existent.

Izolatia casei

O izolatie de inalta calitate a locuintei are rolul de a reduce pierderile de caldura. Este posibil sa afli mai multe despre eficienta energetica a locuintei tale cu ajutorul unui certificat de performanta energetica (EPC), care estimeaza consumul de energie al unei proprietati si costurile tipice ale energiei. Acesta va oferi, de asemenea, recomandari despre cum sa reduceti consumul de energie si sa economisiti bani in acest proces.

Incalzirea unei case prost izolate risipeste energie. O modalitate de a imbunatati izolatia este de a alege usi si ferestre eficiente din punct de vedere energetic. In acest caz, eficienta energetica se masoara ca valoare Uw; cu cat valoarea Uw este mai mica, cu atat mai buna este performanta termica.

Izolarea mansardelor si/sau a peretilor cu materiale precum vata minerala, vata de sticla sau celuloza este o alta modalitate buna de a limita pierderile de caldura.

Diverse tipuri de sisteme de incalzire in 2023

Pentru a alege sistemul de incalzire potrivit pentru locuinta ta, trebuie sa te gandesti cu atentie la o serie de factori, inclusiv la tipul de putere termica de care ai nevoie, la nivelul de confort pe care il doresti, la calitatea izolatiei casei tale, la sistemul de incalzire si la tehnologia deja instalata, la bugetul tau si la orice subventii la care poti fi eligibil.

Puterea termica ar trebui sa difere de la o camera la alta. De exemplu, este posibil sa doresti sa incalzesti sufrageria la 25°C si dormitorul la 19°C sau 21°C. In ceea ce priveste confortul utilizatorului, ia in considerare faptul ca o soba cu lemne trebuie sa fie alimentata zilnic, in timp ce un cazan pe gaz functioneaza automat.

Puterea termica ar trebui sa difere de la o camera la alta. De exemplu, este posibil sa doresti sa incalzesti sufrageria la 25°C si dormitorul la 19°C sau 21°C. In ceea ce priveste confortul utilizatorului, ia in considerare faptul ca o soba cu lemne trebuie sa fie alimentata zilnic, in timp ce un cazan pe gaz functioneaza automat.

Sistemul de incalzire deja existent va influenta, de asemenea, decizia ta. De exemplu, daca ai deja incalzire centrala, e suficient sa-ti reinnoiesti caloriferele; daca ai incalzire electrica, s-ar putea sa ai nevoie de un control inteligent. Bugetul disponibil va afecta, de asemenea, tipul de tehnologie. Preturile variaza foarte mult intre radiatoarele de inalta eficienta si sobele cu lemne, de exemplu.

Selectarea puterii termice

O locuinta slab incalzita poate deveni umeda si neplacuta pentru locuit. Unii oameni au nevoie sa-si mentina locuinta un pic mai calda. Dar alegerea unui sistem de incalzire care are o putere de incalzire mai mare decat nevoile tale iroseste energie, iar acest lucru se va traduce direct in facturile tale de energie.

In plus, nu vei folosi sistemul in mod eficient. De exemplu, daca utilizezi o soba cu lemne de 15 kW pentru a incalzi o casa bine izolata care masoara doar 60 m², soba va fi intotdeauna subperformanta.

Daca ai nevoie de un plus de caldura, dar nu ai neaparat nevoie de caldura suplimentara in fiecare camera, un radiator electric pe ulei de camera poate fi o solutie buna. Orice locuinta cu probleme de umiditate poate beneficia, de asemenea, de utilizarea unui dezumidificator.

Programarea sistemului de incalzire

Este de la sine inteles ca nu are rost sa-ti incalzesti casa la 24°C cand nu este nimeni acasa. Sistemele inteligente de control al incalzirii si alte sisteme de programare vor contribui la evitarea acestui lucru.

De asemenea, aceste sisteme pot fi utilizate pentru a mentine temperaturile stabilite sau chiar pentru a gestiona consumul de energie pe parcursul intregului sezon de incalzire. Programarea sistemului de incalzire iti ofera mai mult confort, iar stabilirea unui program de incalzire te poate ajuta sa economisesti bani.

Ce sistem de incalzire este potrivit pentru mine?

Alegerea unei instalatii de incalzire depinde in mare masura de marimea locuintei tale. Atunci cand alegi intre diferite modele, gandeste-te la clasificarea energetica a sistemului si la investitia initiala. Nu uita insa sa iei in considerare costurile de functionare si sa compari tarifele la energie.

Sistemele de incalzire pot fi alimentate cu combustibili fosili, cum ar fi gazul, carbunele sau petrolul. Cea mai mare parte a energiei electrice este produsa prin arderea combustibililor fosili, desi cantitatea de energie produsa din surse regenerabile sau fara emisii de carbon, cum ar fi energia eoliana si solara, este in continua crestere. De asemenea, este posibil sa alegi un furnizor de energie care furnizeaza energie electrica sau chiar gaz 100% regenerabila.

O pompa de caldura poate fi o alternativa excelenta la sistemele de incalzire traditionale. Pompele de caldura folosesc caldura prezenta in mod natural in aer sau in sol pentru a produce caldura si functioneaza folosind foarte putina energie electrica. In linii mari, exista cinci tipuri principale de sisteme de incalzire:

  • electrica: atata timp cat se folosesc mijloace de incalzire electrice foarte eficiente, incalzirea electrica poate fi o optiune viabila.
  • gaz: gazul este cea mai utilizata resursa naturala pentru alimentarea sistemele de incalzire a locuintelor;
  • lemn: un cazan pe lemne poate fi utilizat pentru a alimenta un sistem de incalzire centrala umeda;
  • pompe de caldura: aceste aparate sunt concepute pentru a prelua caldura din aer, apa sau sol si a o injecta in locuinte.

Indiferent de tipul de incalzire pe care il alegi, este imperativ sa-l folosesti cat mai eficient posibil. Acest lucru inseamna ca trebuie sa monitorizezi consumul, sa programezi sistemul si sa te asiguri ca aparatele tale produc caldura corecta pentru casa ta.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook