Gresia si faianta sunt excelente pentru pardoseli si pereti, deoarece sunt mereu in trend si nu se degradeaza foarte mult de-a lungul timpului. Insa, murdaria, calcarul sau mucegaiul se pot acumula pe rosturile dintre placi. Dar, inainte de a le indeparta si inlocui, cel mai bine este sa incepi prin a curata aceste spatii. Citeste mai departe si descopera solutii practice pentru curatarea chitului dintre placile de gresie si faianta din baia sau bucataria ta.

De ce sa cureti rosturile de la gresie si faianta?

Indiferent cat de mult sau cat de putin folosesti baia, murdaria si calcarul tind sa se fixeze intre rosturi. De asemenea, mucegaiul isi poate face aparitia, mai ales daca peretii tai sunt expusi la apa (intr-o bucatarie sau baie, de exemplu).

Inainte de a te avanta intr-un proiect de renovare completa, incearca sa speli in profunzime chitului. De cele mai multe ori, acest lucru va fi suficient pentru a-ti readuce gresia si faianta la gloria de odinioara! Un proces simplu si ieftin, este important sa incepi cu acest pas inainte de a trece la sarcini mai complicate, cum ar fi inlocuirea chitului dintre placi.

Pentru a preveni acumularea in exces a murdariei, este important sa cureti gresia si faianta cu ajutorul unor produse special concepute pentru a proteja rosturile de pete si de efectele timpului.

Curatarea rosturilor este mai degraba o chestiune legata de produsele pe care le folosesti decat de respectarea unei metode anume. Curatarea lor ar trebui sa fie un proces destul de simplu, dar se poate dovedi mai complicat daca rosturile sunt deosebit de murdare. Cel mai bine este sa eviti produsele corozive pe baza de acid, deoarece sunt foarte periculoase si nu reprezinta cea mai buna alegere pentru gresie.

Pasi

 1. Curatarea rosturilor folosind otet alb si bicarbonat de sodiu
 2. Frecarea chitului cu un burete magic
 3. Utilizarea unei periute de dinti si a pastei de dinti

Timp de finalizare

Acest lucru depinde de marimea suprafetei pe care trebuie sa o cureti si de cat de murdare sunt rosturile. Vei avea nevoie in medie de aproximativ 10 minute pentru o suprafata de 10 m².

Unelte si accesorii

 • O periuta de dinti veche
 • Lavete
 • Un burete magic
 • O sticla cu pulverizator goala
 • Manusi de curatare

1. Curatarea rosturilor folosind otet alb si bicarbonat de sodiu

Otetul alb si bicarbonatul de sodiu sunt unele dintre cele mai accesibile si mai rentabile produse naturale care pot fi folosite in casa. Acestea pot curata aproape orice si pot fi utilizate pentru o gama larga de sarcini de menaj. Combinate, ele devin suficient de puternice pentru a fi folosite pe rosturile de gresie mucegaite sau murdare.

Pasi de urmat:

 • Pune-ti o perche de manusi pentru curatenie.
 • Umple un recipient cu pulverizator cu aproximativ 100 ml de otet alb si 2 linguri de bicarbonat de sodiu; agita bine.
 • Pulverizeaza solutia pe rosturile murdare ale gresiei si faiantei.
 • Freaaca rosturile folosind o periuta de dinti veche sau un burete, cu miscari mici si circulare.
 • Lasa produsul sa actioneze timp de inca 30 de minute.
 • Clateste bine cu apa calda.

2. Frecarea rosturilor cu un burete magic

Buretii magici sunt excelenti pentru indepartarea petelor dificile de pe suprafetele din plastic, dar sunt si un aliat de nadejde pentru curatarea rosturilor murdare de gresie si faianta. Datorita proprietatile "magice" ale materialului din care sunt fabricati, acesti bureti functioneaza exact ca o guma de sters si indeparteaza toate petele din calea lor.

Ce ai de facut?

 • Umezeste buretele magic inainte de utilizare.
 • Freaca rosturile cu buretele ca si cum ai folosi o guma de sters.
 • Repeta pana cand toate petele si urmele de mucegai au disparut.
 • Clateste totul cu apa calda (fara a aplica niciun produs de curatare).

Sfaturi!

Buretele se va descompune si isi va pierde o parte din suprafata sa exterioara: acest lucru este de asteptat. Buretele magic este solutia ideala pentru suprafetele mai mici si pentru pereti, in special.

3. Utilizarea unei periute de dinti vechi si a pastei de dinti

Desi poate parea un pic ciudat, periuta de dinti ajuta la pastrarea rosturile albe si stralucitoare. La urma urmei, pasta de dinti ajuta la albirea dintilor nostri, asa ca, de ce nu si a chitului dintre placile de gresie si faianta?!

Tot ce trebuie sa faci:

 • Aplica putina pasta de dinti pe rosturile care trebuie curatate folosind o periuta de dinti veche.
 • Freaca chitul folosind miscari circulare mici.
 • Clateste cu apa curata, calda.

Sfaturi!

Aceasta metoda este cu adevarat potrivita doar pentru suprafete foarte mici. Otetul alb si bicarbonatul de sodiu este cea mai buna optiune pentru suprafete mai mari.

Sfaturi finale pentru curatarea chitului

Este important sa speli periodic gresia si faianta pentru a evita curatarea in profunzime a rosturilor. Inalbitorul diluat este un alt produs utilizat in mod obisnuit si eficient pentru rosturi, atat pentru pereti cat si pentru pardoseala.

Daca vei curata in mod regulat chitul dintre placile de gresie si faianta cu inalbitor si apa calda, acesta nu se va mai murdari niciodata prea tare. Acest lucru inseamna ca vei evita curatarea lui extrema pe termen lung, care, desi este eficienta, este si un proces obositor.

Important: ca in cazul oricarui produs de curatare, trebuie purtate manusi si ochelari de protectie atunci cand se utilizeaza inalbitor, chiar daca acesta a fost diluat cu apa.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook