Pentru ca locuinta este o extensie a personalitatii tale, este firesc sa iti doresti sa fie curata, organizata si placuta din punct de vedere vizual. Insa, asta ne face sa ne gandim la un aspect destul de important: curatenia sezoniera – cand si cum trebuie facuta. Inainte de a stabili un program si cateva responsabilitati, da-ne voie sa-ti prezentam, mai intai, cateva beneficii ale curateniei.
De ce este bine sa ai o casa curata si ordonata?
- Pentru ca fara sa-ti dai seama, modul in care sunt aranjate lucrurile in locuinta ta si cat de curate sunt iti pot influenta starea. Un loc dezordonat, prafuit si aglomerat, te va face sa vrei sa petreci timp departe de casa, sa nu te relaxezi pe deplin cand vii de la serviciu sau sa ai o stare de disconfort si agitatie.
- Pentru ca un mediu curat, in care petreci timp indelungat, este benefic pentru sanatate. Sunt, de exemplu, persoane care din cauza particulelor de praf dezvolta alergii si probleme respiratorii.
- Pentru ca economisesti timp. Daca lucrurile dintr-o locuinta nu au o ordine clara, nu se gasesc in locuri accesibile, vei fi nevoit sa le cauti mult timp pana cand le gasesti. Iar asta se intampla fix cand ai nevoie mai mare de ele sau cand te grabesti cel mai tare.
- Pentru a fi un exemplu pentru copii. Daca ca tu ca parinte nu te ocupi de curatenie si nu le oferi celor mici un model, si ei vor fi tentanti sa-si arunce lucrurile la intamplare sau sa lasa praful sa se astearna peste carti, jucarii, haine sau decoratiuni.

Perie de rezerva pentru GUB 500 Guede 4425 - curatare suprafete din lemn - O100x160 mm

Perie de rezerva pentru GUB 500 Guede 4427 - curatare rosturi pavele - O100x10 mm
Curatenia sezoniera – o activitate de grup
Daca locuiesti singur, este firesc ca responsabilitatea curateniei sa-ti revina tie.
Insa, daca sub acelasi acoperis se afla mai multe persoane, stabileste de la inceput ca toata lumea sa participe la curatenie. Nimeni nu se poate sustrage.
Task-urile trebuie impartite. De exemplu, cineva este responsabil cu dusul gunoilui. Iar acest lucru poate insemna mai mult decat o activitate zilnica. De exemplu, persoana in cauza se poate ocupa si de sortarea deseurilor – o activitate benefica si pentru mediul inconjurator, precum si de renuntarea la lucrurile inutile.
Daca locuiesti la casa, o parte din procesul de curatare sezonier va fi dedicat gradinii sau curtii interioare. Acesta presupune ingrijirea pomilor, legumelor si florilor si se dovedeste o activitate destul de solicitanta.
Fa-ti viata mai putin stresanta
si aplica urmatoarele sfaturi pentru o curatenie sezoniera rapida si usoara!
Respecta cu strictete programarile sesiunilor de curatenie.
Asa cum nu lipsesti de la intalnirile cu prietenii sau de la cele medicale, alege sa tratezi curatenia sezoniera cu responsabilitate si seriozitate.
Iar la inceputul fiecarui anotimp, programeaza o curatenie mai mare, alaturi de toti cei care locuiesc in casa cu tine. In restul timpului, poti apela la reprize scurte de curatenie, asigurand intretinerea casei.
Investeste in electrocasnice care sa iti faca viata mai usoara.
De exemplu, ai nevoie de un aspirator bun. Recomandam modelele cu doua tipuri de aspirare: uscata si umeda, deoarece sunt mai eficiente impotriva prafului.
De asemenea, pentru intretinere, poti apela la un robot – aspirator. Acesta poate fi programat din aplicatia de pe telefonul mobil sa se plimbe singur prin locuinta si sa curete pardoseala, in timp ce tu te ocupi de o alta activitate.
O masina de spalat vase face minuni pentru cei care isi doresc o vesela perfect igienizata. Insa, conditia esentiala este sa nu lasi vasele in chiuveta prea mult timp. Ele se adauga in masina de spalat imediat dupa folosire.
Pastreaza ordinea obiectelor.
Daca, de exemplu, prosoapele de baie si lenjeriile de pat se gasesc in sertare diferite, ale corpurilor de mobilier, si toti membrii familiei stiu de une sa le ia, riscul ca acestea sa se amestece sau sa se piarda este mai mic. Aceeasi regula este valabila si pentru tacamuri, borcanele cu condimente, produsele de ingrijire si orice alte obiecte din locuinta ta.
Important este sa creezi ordine si armonie. Un spatiu clar delimitat este echivalentul disciplinei.
Renunta la obiectele inutile.
Nu spunem sa adopti neaparat un stil minimalist, daca acesta nu te caracterizeaza. Insa, odata cu reprizele de curatenie sezoniera nu este o idee rea sa mai renunti la obiectele inutile.
De exemplu, obiectele care s-au spart sau rupt si pe care intentionai sa le lipesti la un moment dat, dar nu ai mai facut-o. Sau cadourile care nu iti plac, nu au niciun rol practic si pe care le-ai primit cu mult timp in urma. Nu toate se dovedesc o alegere inspirata.
O idee buna este sa donezi aceste obiecte. Sunt persoane care s-ar putea sa le gaseasca o utilitate.
Mobilier care ascunde...
Cu cat mai putine lucruri la vedere, cu atat casa va parea mai ordonata si curata. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti la decoratiunile favorite.
Insa, un mobilier care ascunde discret in spatele usilor vasele de bucatarie, produsele de curatenie, medicamentele sau alimentele poate crea senzatia de loc elegant si primitor. Pe cand rafturile supraincarcate sunt obositoare vizual.
Garderoba separata de dormitor.
Un dressing este mai mult decat o solutie moderna de depozitare a hainelor. Este un loc pe care il poti organiza dupa bunul plac si care nu permite prafului de pe haine sa se astearna pe lenjeria de pe patul in care dormi.
De asemenea, riscul sa creezi dezordine, este mai mic atunci cand ai o camera speciala in care gasesti tot ce ai nevoie in materie de accesorii si vestimentatie.
Acorda atentie calitatii aerului.
O casa curata nu inseamna doar ordine in lucruri, ci si un aer curat, usor de respirat. Tocmai de aceea, un aspect important este cel legat de curatare ferestrelor, a gurilor de ventilatie si aerisire si a hotei din bucatarie.
O idee deloc rea este si investirea intr-un dezumidificator care sa te ajute sa faci fata aburilor din baie.
Investeste in produse de curatenie calitative
Indiferent daca este vorba de curatenia obisnuita sau de cea sezoniera, alege produse calitative, care sa-si faca treaba bine. Printre acestea, cele mai importante sunt cele pentru eliminarea prafului (care au abilitatea de a-l tine si la distanta) si cele pentru dezinfectarea pardoselilor.
De asemenea, nu uita sa folosesti produse speciale pentru ingrijirea parchetului, care te vor ajuta sa-i mentii aspectul curat.