Inainte de a incepe un proiect de renovare si de schimba gresia si faianta, este important sa stabilesti cantitatea de placi de care vei avea nevoie. Pentru a face acest lucru, va trebui sa iei in considerare formatul si dispunerea placilor, precum si dimensiunea camerei. Citeste mai departe sfaturile noastre pentru a afla cum sa calculezi corect numarul de placi necesare!

Calcularea cantitatii de gresie si faianta: 4 factori de care trebuie sa tii cont

Cand vine vorba de estimarea numarului de placi de care ai nevoie, exista patru factori diferiti care trebuie luati in considerare:

  • Suprafata totala a placilor: lungimea inmultita cu latimea (L x L).
  • Dispunerea placilor: instalare dreapta (+ 5%) sau diagonala (+ 10%).
  • Suprafata incaperii in m²: calculeaza suprafata in functie de forma incaperii (L x L pentru o camera dreptunghiulara).
  • Considera un plus de 15%: in cazul unor erori, defecte sau deteriorari.

Cate placi pe m²

Iata corelatia dintre cateva dimensiuni standard ale placilor si numarul de placi necesare pe metru patrat (fara a lua in considerare placile suplimentare pentru risipa):

Dimensiunile placilorNumarul de placi pe m²
5 x 5 cm400 placi
10 x 10 cm100 placi
15 x 15 cm45 placi
20 x 20 cm25 placi
20 x 30 cm17 placi
30 x 30 cm12 placi
60 x 60 cm3 placi

De ce sa comanzi mai multe placi decat ai nevoie?

Ai calculat numarul de placi de care ai nevoie pentru a pune gresie in bucatarie, baie sau la intrare? Acum trebuie sa iei in calcul orice accident potential care ar putea avea loc, cum ar fi caderea placilor, taierea lor incorecta sau efectuarea unor calcule gresite de la bun inceput. Pentru a face acest lucru, se recomanda sa comandati cu aproximativ 15% mai multe placi decat ai calculat initial.

Mai mult decat atat, daca o parte a suprafetei de acoperit cu gresie va fi amenajata in diagonala (de exemplu, la un dus de tip "walk-in"), vei avea nevoie de mai multe placi. In acest caz, inmulteste cantitatea de placi de care crezi ca ai nevoie cu 1,5; de exemplu, daca ai nevoie de 30 de placi mici pentru a acoperi suprafata, vei obtine 45 de bucati.

Cu cateva placi in plus, poti sta linistit, stiind ca vei putea sa-ti finalizezi proiectul fara riscul unor piedici, cum ar fi lipsa de stocuri a modelului alea. De asemenea, este indicat sa cumperi toate placile deodata pentru a evita orice diferente de nuanta sau dimensiune, ceea ce ar fi foarte frustrant!

Cand cumperi placile, asigura-te ca ai verificat politica de retur, mai ales daca le cumperi in timpul unei reduceri. Daca placile sunt la reducere, verifica daca le poti returna sau nu.

Cum se masoara o suprafata pentru a calcula cantitatea de gresie si faianta?

Fie ca masori o podea sau un perete, calculele tale vor depinde de forma suprafetei pe care vrei sa o acoperi. Calculele se fac cel mai usor in cazul unei camere dreptunghiulare sau cu unghiuri drepte.

Cu toate acestea, s-ar putea sa fie nevoie sa masori suprafata unei incaperi cu o podea de forma trapezoidala sau chiar triunghiulara. Nu te ingrijora: nu este nimic prea complicat, cu conditia sa urmezi cateva formule de baza!

Calcularea ariei unei incaperi dreptunghiulare

Pentru a calcula suprafata unei incaperi dreptunghiulare, va trebui sa inmultesti lungimea in metri a incaperii cu latimea acesteia (L x l). Astfel vei obtine suprafata camerei in metri patrati (m²). De exemplu, daca baia ta are 3 metri lungime si 4 metri latime, foloseste urmatorul calcul pentru a afla suprafata podelei: 3 x 4 = 12. Pentru podeaua acestei incaperi, vei avea nevoie de 12 metri de gresie.

Calcularea ariei unei camere in forma de trapez

Pentru a afla aria unei incaperi in forma de trapez, va trebui sa aduni lungimea laturilor paralele ale incaperii si sa inmultesti acest numar cu inaltimea trapezului inainte de a imparti rezultatul la doi. Iata formula pe care trebuie sa o folositi:

Suprafata = [(lungime 1 + lungime 2) x inaltime trapez] / 2

De exemplu, daca incaperea ta masoara 4,5 metri pe 5,3 metri si are o inaltime de 2,5 metri, foloseste urmatorul calcul:

[(4,5 + 5,3) x 2,5] / 2 = (9,8 x 2,5) / 2 = 12,25 m².

Calcularea ariei unei camere triunghiulare

Pentru a face acest lucru, va trebui sa inmultesti lungimea bazei triunghiului (L) cu inaltimea triunghiului (H) (laturile care formeaza un unghi cu baza). Formula este urmatoarea:

Aria = B x H

De exemplu, pentru o baie triunghiulara cu o lungime de 5 metri si o latime de 3 metri, utilizati urmatorul calcul:

5 x 3 = 15 m².

Formule pentru a afla de cate placi ai nevoie

Pentru a afla de cate dale ai nevoie, calculele tale trebuie sa ia in considerare orice caracteristici particulare ale camerei.

Ce cantitate de gresie si faianta sa cumperi: exemple practice

Pentru o baie, de exemplu, se recomanda, in general, sa cumperi cu 7% mai multe placi decat suprafata totala. Trebuie sa acoperi o suprafata de 30 m²? Daca optezi pentru placi de 60 x 60 cm, vei avea nevoie de 90 pentru a acoperi 30 m².

Daca placile vor fi instalate drept (adica marginile vor fi paralele cu peretele), ar trebui sa iei in calcul cel putin 5% in plus pentru risipa. In acest caz, este necesar sa inmulteste cantitatea de placi corespunzatoare pentru suprafata ta cu 1,05 pentru a calcula cu 5% mai mult decat estimarea initiala. Pentru un plus de 6%, inmultiti estimarea cu 1,06; pentru 7%, inmultititi estimarea cu 1,07 si asa mai departe. Acest lucru te va ajuta sa calculati cantitatea totala de gresie necesara, inclusiv risipa.

In cazul in care asezi placile in diagonala (de exemplu, daca peretii nu sunt in intregime drepti), ia in calcul un plus de 10%. In acest caz, va trebui sa inmultesti estimarea initiala cu 1,1.

Cum se stabileste numarul de placi pentru plinta?

Pentru a afla de cate placi ai nevoie pentru o plinta, foloseste urmatorul calcul de baza:

  • lungimea peretelui minus lungimea spatiilor goale sau a obstacolelor.

Pentru a calcula numarul de placi necesare pentru fiecare metru de plinta, imparte lungimea placilor la 1 metru (100 cm):

100 cm / x cm (x = lungimea placii in cm)

Iata necesarul de placi pe metru pentru diferite lungimi ale placilor:

Lungimea placiiNumarul de placi pe metru
5 cm20 de placi
10 cm10 placi
30 cm3,5 placi

Inainte de a achizitiona gresia si faianta, fa-ti timp sa calculezi exact de cate placi ai nevoie pentru lucrarea ta. Pentru a face acest lucru, creeaza o schita a camerei cu masuratorile acesteia alaturi de calculele corespunzatoare. Poti apoi sa stabilesti cate placi suplimentare iti trebuie.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook