Aproximativ 15% din pierderile de caldura din casa se produc prin intermediul ferestre si usi. Prin urmare, achizitia unor ferestre si usi eficiente din punct de vedere energetic este esentiala daca doresti sa imbunatatesti eficienta energetica a locuintei tale. Pe langa reducerea considerabila a facturilor, montarea de geamuri duble sau triple va spori, de asemenea, confortul.
Ferestre si usi eficiente din punct de vedere energetic: elementele de baza
Daca incerci sa-ti faci casa eficienta din punct de vedere energetic, ai la dispozitie mai multe abordari. Cele mai importante masuri implica evaluarea sistemului de incalzire, a izolatiei si a oricaror surse cunoscute de pierderi de caldura din locuinta.
De asemenea, o izolare deficitara a ferestrelor si usilor poate duce la pierderi de caldura semnificative. In acest caz, pierderea poate fi cauzata de o serie de factori, inclusiv de suprafetele de sticla (in special in cazul geamurilor simple), de puntile termice dintre cadrul ferestrei si pereti, de lipsa de etanseitate pe masura ce cadrul si imbinarile imbatranesc sau chiar de materialul cadrului (ale carui proprietati termice pot varia).
Sfaturi!
Se estimeaza ca poti economisi aproximativ 15% din facturile de incalzire intr-un sezon dupa inlocuirea geamurilor simple cu geamuri duble.
Ce tipuri de ferestre si usi au cea mai mare influenta asupra pierderilor de caldura?
In ceea ce priveste deschiderile din casa, cele mai mari vinovate de pierderea de caldura sunt ferestrele, usile franceze si usile glisante de terasa, deoarece acestea sunt expuse direct la intemperii. Prin urmare, este important sa incepi de aici atunci cand iti propui sa faci o casa mai eficienta din punct de vedere energetic.
Usile de la intrare si alte usi exterioare sunt pe locul doi dupa ferestre in ceea ce priveste pierderile de caldura. De retinut... usa din fata este cea care se deschide direct in exterior (potential chiar si pe o strada), in timp ce alte usi exterioare includ usile de gradina si usile care separa zonele incalzite si neincalzite ale casei.
Daca locuiesti intr-o zona protejata, verifica daca ai nevoie de autorizatie inainte de a-ti inlocui ferestrele. Este posibil sa existe restrictii in ceea ce priveste stilul de fereastra pe care doresti sa-l instalezi.
Tipuri de ferestre
Exista mai multe tipuri de ferestre, fiecare dintre acestea fiind concepute pentru a se potrivi cu cerintele de instalare si cu nevoile casei. Ferestrele sunt disponibile in dimensiuni standard si personalizate. Categoriile de baza de ferestre sunt urmatoarele:
- ferestre fixe care nu se deschid;
- ferestre care prezinta una, doua sau mai multe deschideri;
- ferestrele concepute pentru a se deschide complet.
Ferestre cu deschidere batanta
Ferestrele batante fac parte din categoria celor mai vechi modele de ferestre. Acest tip de fereastra se poate deschide pe una sau doua laturi si este potrivit pentru orice tip de camera. In plus, ele permit intrarea celei mai mari cantitati de aer intr-o incapere si sunt usor de curatat.
Ferestre cu deschidere oscilo-batanta
Ferestrele cu deschidere oscilo-batanta sunt proiectate sa se deschida ca o fereastra batanta si, de asemenea, sa se deschida prin inclinare. Ele pot fi inchise complet sau lasate partial deschise, ceea ce le face ideale pentru utilizarea in bucatarii sau bai.
Ferestre cu deschidere culisanta
Ferestrele culisante sunt bune pentru a economisi spatiu, deoarece nu au nevoie de loc liber pentru a se deschide. Acest sistem este adesea folosit pentru usile de terasa ce permit accesul la o gradina. De asemenea, sunt ideale pentru spatii mici, cum ar fi deasupra unui blat de lucru din bucatarie.
Tipuri de usi pentru exterior
Usile pentru exterior vin cu o serie de optiuni, in functie de cerintele de siguranta ale locuintei tale si de metoda de instalare. Tine cont de faptul ca o usa de la intrare care este asigurata de o poarta exterioara nu va avea nevoie de aceleasi masuri de protectie ca o usa exterioara cu acces direct din strada.
Cu toate acestea, stilul, materialele si elementele de siguranta ale usii trebuie sa fie alese pentru a se potrivi cu incaperea in care este instalata, indiferent daca aceasta da spre un garaj, o gradina sau chiar spre strada.
Usi masive
Usile masive sunt usi de intrare care nu au geamuri. Aceste usi ar trebui sa ofere un nivel maxim de securitate, dar acest lucru depinde si de materialul din care sunt confectionate.
Usi cu geamuri
Usile cu geamuri ofera o cantitate generoasa de lumina naturala. Din motive de securitate, acestea trebuie sa fie realizate din sticla securizata.
Usi partial din sticla
Aceste usi combina avantajele usilor solide si ale celor cu geamuri, oferind lumina naturala si securitatea unui material solid.
Cum sa alegi ferestrele si usile potrivite
Ferestrele, usile frantuzesti si usile exterioare au toate o serie de caracteristici si este important sa le analizezi cu atentie inainte de a face o alegere. Printre cele mai importante caracteristici se numara:
- izolatia termica: care se masoara cu ajutorul diferitilor coeficienti, cel mai frecvent fiind coeficientul Uw pentru ferestre si coeficientul Ud pentru usi;
- izolatia fonica: masurata in dB si folosind coeficientul Rw;
- materiale: cel mai frecvent uPVC, lemn si aluminiu;
- protectia impotriva efractiei: aceasta inseamna certificare PAS 24 pentru usi si ferestre si utilizarea de sticla laminata pentru ferestre;
- performanta si durabilitate: aceasta inseamna ca usile sau ferestrele au trecut testele de permeabilitate la aer, de etanseitate la apa si de rezistenta la vant.
Ferestrele au o serie de alte caracteristici care trebuie luate in considerare; de exemplu, tipul de geam (de exemplu, simplu sau dublu), tipul de gaz de umplere utilizat intre geamuri si valorile Uw (pentru pierderi de caldura) si G (pentru transmisie solara) ale ferestrei.
Imbunatatirea continua a eficientei energetice a locuintelor
Ferestrele si usile de inalta calitate pot fi folosite pentru a-ti face casa mai eficienta din punct de vedere energetic, alaturi de masuri cum ar fi imbunatatirea sistemului de apa calda si a izolatiei, precum si instalarea unui sistem de ventilatie a intregii case si a unui sistem de incalzire de inalta eficienta. Impreuna, aceste masuri au ca scop scaderea consumului de energie si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.