Este esential sa-ti planifici bucataria cu atentie daca vrei sa creezi un spatiu care sa fie atat confortabil, cat si functional. De la amenajare si depozitare pana la inaltimea mobilierului si iluminat, exista cateva reguli de baza care trebuie respectate. Descopera mai departe cei sase pasi esentiali pentru proiectarea unei bucatarii.

Etape cheie pentru amenajarea unei bucatarii

Bucataria este una dintre cele mai importante incaperi din casa. Daca intentionezi sa creezi un spatiu prietenos in care se poate aduna toata familia, trebuie sa te gandesti cu atentie la designul bucatariei. Ergonomia si caracterul practic sunt esentiale atunci cand planifici o bucatarie. Trebuie sa poti gati si spala vasele in siguranta, fara sa te doara spatele si fara a fi nevoit sa faci prea multe drumuri!

Pentru a realiza acest lucru, este necesar sa respecti cateva reguli de baza:

  • Configureaza trei zone de lucru diferite (pentru spalat, gatit si depozitat) la o distanta relativ egala una fata de cealalta, intr-o dispunere triunghiulara.
  • Alege o dispunere care sa corespunda preferintelor tale si care se poata adapta la forma si dimensiunile bucatariei. Cele mai populare configuratii sunt bucatariile in forma de I, U si L. Tineti minte ca poti instala, de asemenea, o insula de bucatarie daca spatiul iti permite - aceasta optiune este deosebit de populara in zilele noastre.
  • Lasa suficient spatiu liber in fata tuturor unitatilor si aparatelor de bucatarie.
  • Asigura-te ca inaltimea blatului de lucru si a mobilierului este potrivita pentru principalul "bucatar" al casei, pentru a crea un design cat mai ergonomic posibil pentru acesta.
  • Organizeaza un spatiu de depozitare practic pentru toate vasele si ustensilele si in felul acesta vei avea la indemana tot iti trebuie.
  • Imparte iluminatul in trei categorii: iluminat ambiental, iluminat de lucru si iluminat de accent. Nu vei lasa, astfel, niciun colt al bucatariei in intuneric si nu vei crea o atmosfera rece si neprimitoare.

1. Creeaza un triunghi de lucru in bucatarie

Activitatea intr-o bucatarie este concentrata in jurul a trei zone:

  • Spalat: chiuveta si masina de spalat vase;
  • Gatit: plita, cuptor si alte aparate;
  • Depozitare: frigider si camara.

Iti vei petrece cea mai mare parte a timpului intre aceste trei zone din bucatarie, asa ca, in mod ideal, acestea ar trebui sa fie dispuse in triunghi, fara prea mult spatiu intre ele. Daca este posibil, distanta dintre fiecare zona ar trebui sa fie aproximativ egala.

Sfaturi!

De asemenea, este o idee buna sa lasi aproximativ 30 cm in lateralul acestor zone, astfel incat sa poti depozita vasele langa chiuveta sau sa asezi farfuriile si ustensilele langa aragaz sau plita.

2. Alege configuratia potrivita a bucatariei

Dimensiunea si tipul de bucatarie vor afecta, desigur, alegerea configuratiei. Dar va trebui de asemenea sa iei in considerare si propriile preferinte.

Bucatarie in forma de I

Bucatariile liniare, sau in forma de I, sunt cele mai potrivite pentru incaperile lungi.

In aceasta dispunere, toate unitatile si zonele de lucru sunt raspandite pe lungimea unui perete, asa ca nu vei putea crea un triunghi de lucru in bucatarie.

In mod ideal, ar trebui sa optezi pentru culori deschise si unitati potrivite pentru ca bucataria ta sa nu se simta ca un coridor!

Sfaturi!

Alege usi glisante in locul celor cu balamale, deoarece usile care se deschid in afara vor ocupa mai mult spatiu decat ai la dispozitie.

Bucatarie in forma de L

Bucatariile in forma de L ocupa doi pereti, ceea ce inseamna ca sunt potrivite pentru aproape orice tip de suprafata.

Sfaturi!

Daca dispui de spatiu, poti chiar sa adaugi o masa mare, o insula sau o masa de bar in centrul camerei.

Bucatarie in forma de U

Bucatariile in forma de U sunt dispuse pe trei pereti, ceea ce iti permite obtinerea triunghiul de lucru din bucatarie, deoarece fiecare perete poate gazdui o zona de lucru diferita.

Sfaturi!

Aceasta amenajare este perfecta pentru bucatariile spatioase.

Bucatarie cu insula central

Insulele de bucatarie pot fi instalate chiar in mijlocul bucatariilor, cu conditia sa ai la dispozitie cel putin 14 m². In acest caz, insula poate chiar sa faca parte din triunghiul de lucru.

Ai grija sa lasi suficient spatiu in jurul ei pentru a te putea misca cu usurinta si pentru a putea deschide masina de spalat vase sau cuptorul, daca ai decis sa incorporezi o zona de spalat sau de gatit in insula de bucatarie.

3. Lasa suficient spatiu liber

Chiar si in cele mai mici bucatarii, este esential sa lasi un spatiu liber de cel putin 70 cm in fata corpurilor de mobilier de pe podea si a celor suspendate.

In plus, vei avea nevoie de cel putin 90 cm in fata electrocasnicelor mari, cum ar fi cuptoarele si masinile de spalat vase. Unitatile prevazute cu usi cu balamale trebuie sa aiba o distanta libera de 120 cm pentru a permite mai multor persoane sa se deplasezi in bucatarie in acelasi timp.

4. Alege dimensiunile corecte pentru unitati si aparate

Inaltimea corpurilor inferioare si a blatului de lucru ar trebui sa fie cuprinsa, in general, intre 90 si 95 cm (la nivelul taliei). Cu toate acestea, unii producatori ofera unitati care ajung pana la 110 cm in inaltime. Acestea sunt ideale pentru persoanele mai inalte. Pe scurt, ideea este sa poti pregati o masa sau sa poti spala vasele fara dureri de spate!

In ceea ce priveste adancimea, un blat de lucru ar trebui sa masoare in jur de 65-70 cm. Mai mare de atat si s-ar putea sa ai dificultati in a ajunge la aparatele conectate la perete!

Mesele tip bar ar trebui sa se ridice pana la inaltimea cotului, care este de 110 cm in medie, dar pot fi mai inalte in functie de inaltimea fiecaruia.

Cel mai inalt raft al dulapurilor de perete nu ar trebui sa depaseasca 220 cm, pentru a-ti permite sa ajungi cu usurinta la obiectele depozitate pe rafturile superioare.

Sfaturi!

Cuptoarele ar trebui instalate la nivelul ochilor, iar hotele montate la cel putin 60 cm deasupra plitei/aragazului pentru a nu risca sa te lovesti in timp ce gatesti.

5. Planifica depozitarea in bucatarie

Evalueaza nevoilor tale

Pentru inceput, tine cont de faptul ca ustensilele si aparatele de bucatarie trebuie tinute la indemana si nu depozitate prea sus.

Valorifica intregul spatiu

Atunci cand iti amenajezi bucataria, asigura-te ca profiti la maxim de toate unghiurile, folosind corpuri de colt si rafturi concepute in acest scop.

Daca este posibil, alege metode de depozitare practice si inteligente, cum ar fi sertarele destinate anumitor articole (de exemplu, sertarele pentru tigai), suporturile glisante, unitatile de depozitare extensibile, rafturile de perete pentru bucatarie si asa mai departe.

6. Combina si armonizeaza iluminatul bucatariei

Chiar daca bucataria ta are o fereastra mare, lumina naturala nu va fi suficienta. In mod ideal, mai multe tipuri de iluminat ar trebui folosite in paralel pentru a crea o atmosfera calda si un mediu de gatit sigur.

Iluminatul bucatariei se imparte in trei categorii: iluminat de lucru, iluminat ambiental si iluminat de accent.

Iluminatul ambiental

Iluminatul ambiental al bucatariei este asigurat de lumini montate pe tavan. Aceasta include:

  • plafoniere;
  • pendule;
  • spoturi.

Iluminatul practic (de lucru)

Se refera la lumini mai puternice si directe, concepute pentru a fi plasate deasupra unor locuri strategice, cum ar fi blaturile de lucru, plitele, chiuvetele sau chiar unitatile de depozitare.

Alege intre benzi luminoase, bare LED sau chiar spoturi reglabile.

Iluminatul de accent

Iluminatul de accent se refera la jocul de lumini si la evidentierea anumitor zone. Acesta poate lua diverse forme, de la lampi de masa amplasate pe rafturi pana la spoturi incorporate.

Cand vine vorba de iluminat decorativ, exista nenumarate optiuni, asa ca trebuie doar sa cauti corpurile de iluminat care te inspira!

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook