Modern, sofisticat si in tendinte, un lavoar pe blat va adauga un plus de farmec oricarei bai. Clasice si nu mai putin sofisticate, chiuvetele suspendate sau cu piedestal sunt disponibile in variante moderne. Sa aruncam o privire asupra avantajelor si dezavantajelor diferitelor modele de chiuvete pentru baie.

Chiuvete baie - cate tipuri exista?

Principala diferenta dintre un "lavoar" si o "chiuveta" se reduce la modul in care se monteaza: un lavoar este fie montat pe o suprafata, fie integrat in ea, in timp ce o chiuveta este independenta, fixata pe perete (suspendata) sau sustinuta de o coloana (piedestal). Alimentarea cu apa se face direct la o chiuveta conventionala, in timp ce, in cazul unui lavoar, bateriile sunt montate pe suprafata de sustinere din spatele bazinului propriu-zis.

Din punct de vedere functional, nu exista diferente intre cele doua variante. Ambele ofera acces la apa curata pentru spalare, barbierit etc. Decizia de a alege intre un lavoar si o chiuveta trebuie luata in functie de dimensiunea baii, de buget si de preferintele personale (depozitare, aspect etc.).

In ceea ce priveste dimensiunile, aspectele variaza intre lavoare si chiuvete:

  • In cazul lavoarelor, este necesar sa iei in considerare inaltimea, latimea si adancimea, latimea fiind in general cuprinsa intre 60 si 90 cm la modelele standard.
  • In cazul chiuvetelor, tine cont de latime (60-120 cm), adancime si inaltimea chiuvetei in sine, precum si la inaltimea totala, inclusiv a coloanei, daca este cazul. Inaltimea chiuvetei va fi in jur de 85cm - ceea ce iti va da o idee despre spatiul de spalare a mainilor si volumul de apa pe care il poate contine.

3 tipuri de chiuvete

Chiuvetele sunt disponibile intr-o gama larga de forme, dimensiuni si culori. Exista trei tipuri principale:

Chiuveta suspendata

Acest tip se monteaza direct pe perete, la inaltimea aleasa de tine. Chiuvetele suspendate sunt foarte usor de instalat si intretinut, excelente pentru baile mici (datorita spatiului pe care il lasa liber), fiind disponibile in diverse forme si culori.

Chiuveta incorporata

Acest tip de chiuveta fie se sprijina pe o platforma, fie este incorporata intr-o unitate de depozitare, ceea ce o face atat functionala, cat si atractiva. Aceasta pot fi o alegere excelenta pentru baile si toaletele mici, fiind folosite in principal pentru spalarea mainilor. In prezent, mini-lavoarele de acest tip sunt foarte cerute pe piata.

Chiuveta cu piedestal

Acestea pot consta fie dintr-un singur corp (chiuveta plus suport), fie au un piedestal gol care acopera tevile, dar fara a sustine efectiv chiuveta, care este in schimb fixata pe perete.

Lavoare baie - cate tipuri exista?

Disponibile in multe forme (rotunde, patrate, dreptunghiulare, ovale), materiale (rasina, piatra, tec, ceramica, sticla, otel inoxidabil) si culori (alb, rosu, gri, negru, transparent), lavoarele au devenit din ce in ce mai populare in baile contemporane.

Consumatorii par a fi deosebit de incantati de idea de a avea doua lavoare in baie, desi acestea sunt viabile doar in baile mari, cu suficient spatiu (latimea de 150-200 cm fata de 70 cm pentru un model de baza).

3 tipuri de lavoare

Si aici lucrurile pot fi impartite in trei categorii: lavoare pe blat, lavoare incorporate si lavoare de suprafata.

Lavoar pe blat

Acest tip adauga o valoare estetica deosebita corpului de baie care il sustine, cu conditia sa combini cu grija culorile si materialele: un lavoar din piatra pe un corp de baie din lemn de tec, de exemplu, sau un lavoar ceramic alb pe un blat negru lacuit.

Lavoar baie incastrat

Lavoarele incastrabile sau cele sub blat aduc o nota de eleganta in baia ta. Acestea se deosebesc de o chiuveta conventionala incorporabila prin faptul ca "se ascund" in mobilierul de baie. Realizate in general din ceramica, lavoarele incorporate sunt, de asemenea, disponibile intr-o varietate de forme si culori.

Lavoar cu blat integrat

In cazul in care un lavoar si suprafata in care este incorporat sunt un singur corp din acelasi material, acesta este cunoscut sub numele de lavoar cu blat integrat. Realizate din rasina, ceramica sau sticla, acestea pot avea dimensiuni destul de mari (intre 70 si 120 cm).

La fel ca si chiuvetele conventionale, pot fi suspendate (fixate pe perete), asezate pe un piedestal sau integrate intr-un corp de mobilier placat cu gresie. In cazul celor din urma, unitatea de sustinere este complet etansa si poate fi dimensionata pentru a se potrivi cu decorul baii tale. Da frau liber creativitatii!

Materiale disponibile pentru lavoare/chiuvete de baie

In ceea ce priveste materialele, pe piata chiuvetelor si a lavoarelor este disponibila o gama larga. Aspectul si usurinta de curatare ar trebui sa fie factori importanti in decizia ta.

*Slab **Mediu ***Excelent

RasinaSticlaPiatraCeramica
Alegerea culorilor/texturilor*********
Usurinta intretinerii*********
Rezistenta la zgarieturi***********
Rezistenta la socuri*********

Baterii baie: accesorii originale

Bateriile au un rol important in aspectul baii tale, adaugand notele finale in decorarea spatiului. Ultramoderne, clasice, retro... bateriile pentru baie sunt disponibile in atat de multe stiluri! Alegerea potrivita va pune cu adevarat in valoare lavoarul tau modern sau va adauga caracter unei chiuvetei de baie in stil clasic.

Sfaturi!

Inaltimea si lungimea bateriei determina spatiul disponibil pentru spalarea mainilor, iar jeturile de apa trebuie sa fie intotdeauna directionate in centrul lavoarului. Daca vrei cu adevarat sa-ti duci chiuveta la urmatorul nivel, instaleaza baterii cu detectoare de miscare - pentru a economisi apa si a maximiza igiena!

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook