In jurul varstei de doi ani, este momentul sa faci o schimbare in camera copilului tau si sa inlocuiesti patutul acestuia cu un pat pentru copii. Alegerea poate fi insa coplesitoare, avand in vedere multitudinea de modele disponibile: paturile standard, junior, cu bariera, supraetajate, Disney, cu birou, cu sertare sau chiar paturile cu loc de joaca.

Fie ca esti in cautarea unei solutii pe termen scurt sau lung, fie ca esti in cautarea unui model minimalist sau decorativ, citeste mai departe sfaturile noastre si descopera care este patul potrivit pentru micutul tau.

Criterii cheie pentru alegerea patului pentru copii

Paturile pentru copii: dimensiuni si siguranta

Paturile pentru copii sunt folosite pentru a face tranzitia de la un patut pentru bebelusi la un pat de dimensiuni normale. Acest tip de pat, este potrivit pentru copiii cu varste cuprinse intre 2 si 6 ani.

Sfaturi!

Un pat de 70 x 140 cm poate fi prima piesa de mobilier care urmeaza patutului.

Pe langa faptul ca sunt mai mici decat un pat standard, paturile pentru copii sunt prevazute cu bare de siguranta pe partile laterale, la picioarele si capul patului, astfel incat pot fi amplasate oriunde in camera. In functie de model, barierele patului pot fi uneori indepartate in etape, pentru a face treptat tranzitia catre un pat liber accesibil.

Deci, care sunt beneficiile unui pat intermediar pentru copii? Aceste paturi sunt concepute pentru a fi mai joase, lucru ce permite copiilor sa se urce si sa se dea jos singuri, limitand riscul de accidente.

O alta dimensiune de pat intermediar pentru copii este patul junior, care masoara aproximativ 70 x 160 cm. Perfect dimensionat pentru un copil, acest tip de pat ofera siguranta unui patut, in timp ce asigura mai mult spatiu pentru mai mult confort. Cu toate acestea, atunci cand incepe sa devina prea mic, trebuie inlocuit cu un pat single standard.

Sfaturi!

Acest tip de pat poate fi o achizitie foarte buna daca ai mai multi copii, deoarece patul celui mai mic poate fi folosit si de al doilea sau al treilea copil.

Ce material sa alegi pentru patul copilului tau?

Lemnul nefinisat este cel mai bun material! Acestea fiind spuse, placa de fibre de inalta densitate (HDF) este, de asemenea, considerata un material de inalta calitate, cu conditia sa nu fi fost tratata cu substante chimice.

Ca intotdeauna, ai grija la compusii organici volatili (COV) atunci cand cumperi mobilier pentru copii. Citeste etichetele produselor pentru a verifica cantitatea de COV. Daca acest lucru nu este marcat pe produs, poti verifica tipul de vopsea utilizata: in mod ideal, aceasta ar trebui sa fie o vopsea pe baza de apa, fara lac sau alte substante chimice.

Atentie: nu uita sa aerisesti intotdeauna camera timp de cel putin 15 minute in fiecare dimineata.

Criterii pentru alegerea patului

CriteriiCaracteristici
Dimensiune70 x 140 cm sau 70 x 160 cm
MaterialLemn sau HDF
VopseaVopsea acrilica sau pe baza de apa
SigurantaBare de siguranta solide
Balustrade detasabile
Balustrada laterala cu deschidere
ConfortSomiera cu lamele
SalteaDensitate mare
10 pana la 13 cm grosime
Fibre natural
Netratata cu biocide

Dormitoare pentru copii: de la paturi simple la paturi duble sau supraetajate

Pat de baza pentru copii (70 x 140)

Acest tip de pat este una dintre cele mai bune optiuni atunci cand se face tranzitia la un pat pentru copii. Ii ajuta pe cei mici sa castige independenta, garantandu-le in acelasi timp siguranta.

Pentru a economisi spatiu, aceste paturi sunt de obicei echipate cu un corp cu sertare sub somiera, ce poate fi folosit pentru depozitarea cearsafurilor, a paturilor de vara si de iarna si a altor articole. Aceste sertare pot fi folosite chiar si cu un pat de dimensiuni normale mai tarziu.

Paturi tip casa pentru copii

Foarte populare, aceste paturi sunt disponibile in diferite dimensiuni, cele mai mici masurand aproximativ 70 x 140 cm. De obicei, sunt prevazute cu un cadru de pin in miniatura plasat direct deasupra patului.

Structura superioara usoara poate fi folosita pentru agatarea unui voal, a perdelelor sau a altor decoratiunilor, cum ar fi ghirlandele luminoase.

Copiii adora aceste paturi, deoarece le ofera un spatiu unde se pot relaxa, juca si ascunde. Acestea vin in diferite forme:

  • casuta cu acoperis deschis;
  • casuta cu un acoperis solid;
  • castel;
  • masina.

Paturi tip barca pentru copii

Paturile in forma de barca au margini ridicate la nivelul capului si al picioarelor, combinand siguranta cu o tema oceanica. Cadrul robust al patului este, de obicei, fabricat din lemn masiv, iar grilajele joase de-a lungul laturilor ofera protectie.

Asigura-te ca alegi dimensiunea potrivita pentru copilul tau in functie de varsta si de spatiul disponibil din camera.

Paturi pentru copii duble sau supraetajate

Paturile supraetajate sunt prevazute cu o mini scarita. De asemenea, acestea vin intr-o gama de inaltimi diferite. Un adevarat simbol al independentei pentru multi copii, aceste paturi pot incorpora mobilier, cum ar fi un mic birou, sertare de depozitare sau chiar un raft de carti.

Din cauza problemelor de siguranta, paturile supraetajate sunt potrivite doar pentru copiii cu varsta de 6 ani sau mai mult.

Paturile pentru copii: prevenirea accidentelor

La fel ca si paturile supraetajate, paturile cu bariere de siguranta, grilaje sau pereti nu au nevoie de accesorii de siguranta suplimentare.

Paturile pentru copii au de obicei o inaltime de 50 cm, in comparatie cu un pat standard de o persoana cu inaltimea de 90 cm. Prin urmare, nu recomandam folosirea unui scaunel, care i-ar putea face pe cei mici sa se accidenteze.

La trecerea de la un patut cu balustrada la un pat pentru copii mai mari (pat de o persoana fara balustrada), multi parinti isi fac griji pentru siguranta copilului lor. Poti lua masuri asezand patul la perete si adaugand o balustrada de siguranta detasabila.

Cel mai bun moment pentru a trece de la un patut pentru bebelusi la un pat pentru copii

Iata cateva semne care arata ca este timpul sa inlocuiesti patul copilului tau cu unul mai mare:

  • copilul se urca pe balustradele patutului;
  • copilul vrea sa faca mai multe lucruri pe cont propriu;
  • copilul doarme incomod din cauza faptului ca se simte inghesuit in patut;
  • orele de culcare au devenit dificile.

In acelasi timp, unii parinti nu doresc sa achizitioneze o serie de paturi diferite si, prin urmare, trec direct la unul mai mare, de 90 x 180 cm (sau 90 x 200 cm). Acest lucru este posibil daca sunt luate anumite masuri de siguranta:

  • Adauga balustrade de pat detasabile;
  • incepe tranzitia prin asezarea de perne sau paturi pe podea;
  • roaga copilul sa te cheme inainte de a se da jos din pat pana cand se obisnuieste.

Asadar, iata: ai depasit inca o etapa importanta din viata copilului tau. Acum trebuie doar sa alegi patul perfect pentru nevoile lui!

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook