Ne petrecem aproape o treime din viata dormind, ceea ce face ca achizitionarea saltelei potrivite sa fie absolut cruciala. Pentru a identifica salteaua perfecta, va trebui sa iei in considerare dimensiunea, densitatea si grosimea ei, precum si diferite sisteme de sustinere si zone de confort. Cititi mai departe sfaturile noastre pentru a gasi cea mai buna saltea pentru nevoile tale.
Criterii cheie pentru alegerea unei saltele
Daca te gandesti sa-ti schimbi salteaua, ia in considerare trecerea la o optiune mai sanatoasa, cum ar fi o saltea ortopedica. Acestea sunt concepute pentru a oferi un suport optim coloanei vertebrale si a reduce durerile de spate. Informeaza-te mai mult despre beneficiile si caracteristicile lor pentru a lua o decizie in cunostinta de cauza.
Alegerea saltelei va depinde de o serie de criterii. Cei mai importanti factori la care trebuie sa te gandesti vizeaza:
- inaltimea si greutatea persoanelor care o vor folosi, precum si spatiul disponibil din dormitor. Acest lucru te va ajuta sa identifici dimensiunile corecte ale saltelei;
- saltelele din spuma (poliester, poliuretan, spuma cu memorie);
- saltelele din latex (natural sau sintetic);
- saltele cu arcuri (continue, bonell, pocket - impachetate individual etc.).
- cerintele tale de confort si bugetul. Acest lucru este important atunci cand trebuie sa alegi tipul de saltea potrivit pentru tine, de exemplu:
- modelele de mai sus te vor ajuta, de asemenea, sa determini nivelul corect de fermitate si numarul de zone de confort pe care le doresti de la salteaua ta;
- grosimea saltelei, care depinde de tipul de sistem de sustinere pe care il alegi (tinand cont de faptul ca o saltea mai groasa este, in general, mai confortabila);
- cerintele personale de temperatura din timpul schimbarilor sezoniere, ceea ce poate insemna ca poti opta pentru o saltea cu doua fete, cu sistem vara/iarna, care ofera mai mult confort in timpul verii, avand o parte mai respirabila si o parte mai calda pentru sezonul rece.
Alegerea dimensiunii potrivite a saltelei
Dimensiunea saltelei trebuie sa se bazeze in mod normal pe dimensiunea celor care folosesc patul si pe spatiul disponibil din camera. Avand in vedere ca majoritatea oamenilor se intorc de pe o parte pe alta de aproximativ 40 de ori in timpul noptii, saltelele mai late sunt recomandate ca fiind cea mai buna modalitate de a asigura un somn bun.
In ceea ce priveste lungimea, saltelele ar trebui sa masoare cu cel putin 20 cm mai mult decat inaltimea persoanei care o foloseste, motiv pentru care lungimea standard a saltelei este de 190 sau 200 cm.
Latimea standard, pe de alta parte, incepe de la 90 cm in cazul saltelelor pentru o singura persoana, 140 cm pentru 2 persoane si pana la 200 cm pentru o saltea king sau super king size.
Cele mai comune dimensiuni ale saltelelor sunt: 140 x 190 cm, 160 x 200 cm, 140 x 200 cm, 140 x 200 cm, 90 x 200 cm, 180 x 200 cm.
Tipul de saltea | Latime (cm) | Lungime (cm) |
Mica pentru o persoana | 90 | 190 sau 200 |
Mica dubla | 120 | 190 sau 200 |
Dubla | 140 | 190 sau 200 |
Queen size | 160 | 200 |
King size | 180 | 200 |
Super king size | 200 | 200 |
Alegerea umpluturii saltelei
Umplutura saltelei constituie, la propriu, nucleul fiecarei saltele. Prin urmare, este esentiala pentru a te asigura ca beneficiezi de cea mai buna sustinere.
Exista trei tipuri principale de saltele din care poti alege: din spuma, din latex si cu arcuri. Poti gasi si saltele din lana, dar acestea sunt din ce in ce mai rare.
Saltele din poliester
Fabricata dintr-o spuma sintetica cu structura de fagure, salteaua are de obicei o densitate scazuta (intre 20 si 35 kg/m³) si o grosime de cel putin 10 cm. Acest tip de saltea are un pret accesibil, dar, avand in vedere ca are o durata de viata limitata, ar trebui folosita cel mai adesea pentru paturile de rezerva. De asemenea, este disponibila in trei niveluri de fermitate pentru a se potrivi gusturilor tale.
Saltele din poliuretan
Saltelele din poliuretan ofera mai multa elasticitate decat saltelele din poliester si au o densitate crescuta, de aproximativ 30-50 kg/m³. Ca atare, acestea sunt de lunga durata si reprezinta o optiune excelenta pentru paturile de doua persoane. Totusi, retine ca spuma poliuretanica este foarte sensibila la umiditate.
Saltele din spuma cu memorie
Spuma cu memorie, cunoscuta si sub numele de spuma vascoelastica, este o spuma poliuretanica de inalta densitate (intre 50 si 85 kg/m³). Dupa cum sugereaza si numele, o saltea din spuma cu memorie raspunde la temperatura pentru a se adapta la contururile corpului si pentru a reveni la forma initiala pe masura ce te misti. Cu cat densitatea este mai mare, cu atat salteaua va "lucra" mai mult pentru a-ti sustine corpul.
Recomandate pentru persoanele cu probleme de spate, aceste saltele ajuta, de asemenea, la imbunatatirea circulatiei sangelui. In plus, o saltea din spuma cu memorie amortizeaza miscarile pentru a ajuta fiecare persoana care doarme sa aiba un somn bun. Desi acest material este hipoalergenic, nu este recomandat persoanelor care transpira mult, deoarece nu permite aerului sa circule la fel de bine ca alte materiale (cum ar fi latexul).
Saltele din latex
Acest tip de saltea poate fi fabricat din latex natural, derivat din arbori de cauciuc, sau din latex sintetic, care este pe baza de petrol. Sunt disponibile si combinatii, insa in mod ideal, acestea ar trebui sa contina cel putin 15-20% latex natural. Cu toate acestea, merita sa verifici compozitia: chiar si saltelele cu "100% latex natural" pot contine maxim 95% latex natural, din cauza proceselor de fabricatie. Tine cont de faptul ca, pe masura ce creste proportia de latex natural, creste si pretul saltelei.
Cu structura sa in forma de fagure, o saltea din latex ofera o circulatie excelenta a aerului, ceea ce o face perfecta pentru persoanele cu alergii si/sau pentru utilizarea intr-o camera cu umiditate mai mare. Deosebit de elastice, saltelele din latex ofera o sustinere sporita si pot oferi mai multe zone de confort.
Saltele cu arcuri

Saltea Gold cu arcuri tip HRS si Spuma Hyper - Topper Inclus - H3/H4 - 31 cm Grosime
Exista o serie de tehnologii diferite folosite in cazul saltelelor cu arcuri, de la cele de baza la cele mai avansate. De exemplu, poti alege intre arcuri continue, bonell sau impachetate individual (pocket).
Saltele cu arcuri Bonell
Arcurile bonell traditionale, sau arcurile cu spirala, sunt mai putin utilizate in prezent. Aceste arcuri in forma de clepsidra sunt legate intre ele prin fire de otel. Desi ofera o sustinere excelenta, ele nu sunt cea mai buna optiune pentru doua persoane care impart aceeasi saltea. In plus, acestea tind sa fie zgomotoase, mai putin durabile si nu se adapteaza la formele corpului.
Saltele cu arcuri continue
Structura acestor saltele este realizata dintr-o singura sarma impletita intr-o serie de arcuri. Acest sistem ofera o sustinere mai buna decat arcurile clasice de tip bonell. Cu cat sunt mai multe arcuri, cu atat mai ferma este salteaua.
Un alt avantaj al acestui sistem este ca ofera o circulatie excelenta a aerului si durabilitate. Cu toate acestea, nu ofera un somn confortabil pentru partenerii care impart acelasi pat, deoarece miscarea unuia poate provoca disconfortul celuilalt.
Saltele cu arcuri pocket
Acest sistem este excelent pentru persoanele care dorm in acelasi pat, deoarece arcurile sunt puse individual in buzunare din textil; acest lucru inseamna ca fiecare arc se misca independent. Cu toate acestea, popularitatea acestei tehnologii se datoreaza in principal capacitatii sale de a oferi un suport excelent si o circulatie optima a aerului.
Principalul dezavantaj al saltelelor cu arcuri pocket este ca acestea pot fi scumpe. Cu toate acestea, merita sa punem in balanta acest lucru cu durabilitatea si celelalte avantaje ale lor.