Un dormitor modern depinde de strategia de decorare pe care o alegi. El trebuie sa fie atractiv, dar si confortabil. Iar printre principalele aspecte de care trebuie sa tii cont se numara seturile de mobilier pe care ai de gand sa le integrezi in decor.

Un dormitor modern inseamna, mai intai de toate o strategie de decorare bine aleasa, astfel incat respectiva incapere sa fie una suficient de confortabila, dar si atractiva. Iar asta pentru ca, dupa o zi obositoare, dormitorul este locul in care alegi sa te retragi pentru a te odihni si relaxa. Asa ca in acest ghid pe care l-am pregatit pentru tine, accentul va fi pus asupra unui aspect important: ce alegem in materie de seturi de mobila pentru un dormitor matrimonial in stil modern.

Stiluri de decorare dormitor matrimonial modern

Un dormitor matrimonial poate fi decorat in mai multe stiluri care dicteaza alegerea tuturor elementelor: de la modul de zugravire al peretilor, pana la modelul patul in care urmeaza sa ne odihnim. Iar printre cele mai populare stiluri amintim.

Dormitor matrimonial modern minimalist

dormitor matrimonial minimalist

Less is more – acesta este principiul care se aplica atunci cand vine vorba de un astfel de dormitor. Iar asta inseamna foarte putine elemente de decor care trebuie alese intelept:

  • un pat cu cadran destul de subtire, ceea ce aduce un plus de eleganta sau unul cu cadran mai gros, dar care sa fie elementul central al dormitorului matrimonial. Eventul, poti cauta modelele care includ sisteme de depozitare, pentru a pune plapuma, pernele sau lenjeria de pat.
  • cateva rafturi (sau o etajare) pe care se afla foarte putine elemente de decor (cateva carti preferate, o vaza pentru flori, o rama foto)
  • pereti dezgoliti de tablouri sau alte decoratiuni
  • doua noptiere
  • sisteme de iluminat simple, care atarna din tavan sau care sunt situate de-o parte si de alta patului, precum in camerele de hotel sau pensiune
  • un covor de dimensiuni reduse (care sa nu incarce incaperea si sa lase la vedere parchetul).

Dormitor matrimonial modern scandinav

Stilul scandinav (sau nordic) este unul care iti permite sa imbini nuantele reci (tonuri de gri sau alb) cu un pic de culoare (de regula, pastel), decoratiuni din lemn, elemente din metal si tesaturi atractive.

  • setul de mobilier al unui astfel de dormitor trebuie sa fie unul cu linii cat mai simple
  • poti include o masuta de cafea pe care sa asezi decoratiuni din metal si scaunele cu trei picioare – elemente specifice stilului scandinav
  • poti crea un perete cu rame foto – fara a pune neaparat poze cu tine – ci doar elemente de design care te atrag sau citate care iti fac ziua mai frumoasa
  • stilul este unul aerisit, iar ferestrele nu sunt acoperite de perdele greoaie, ci ce elemente subtiri, vaporoase si usor transparente
  • pardoseala este de realizata, de regula, din lemn de stejar sau frasin, in diverse nuante
  • setul de mobilier include si noptiere pe care sa iti poti pune la indemana cartile pe care le citesti inainte de culcare
  • nu te sfii de la adauga perne si paturi care sa-ti tina de cald in zilele racoroase
  • in loc de sifoniere mari si voluminoase, alege suporturi pentru haine, fara usi, de tip stander. Insa, tine cont ca acestea nu vor fi suficient de incapatoare pentru toate tinutele tale si vei avea nevoie de un dressing separat

Dormitor matrimonial modern in stil futurist

dormitor matrimonial modern

Este vorba de acel tip de dormitor care pare ca desprins din viitor. Si care iti aduce tot confortul de care ai nevoie pentru a te bucura de o camera care te reprezinta si care include urmatoarele elemente:

  • pat rotund cu saltea pe baza de apa – foarte confortabil si din care abia vei mai vrea sa te dai jos
  • corpuri de iluminat sofisticate, dar care pot fi controlate de la distanta printr-o aplicatie smart
  • scaune confortabile, cu forme nonconformiste
  • tapet care sa acopere unul dintre peretii incaperii
  • comoda cu sertare in care sa-ti asezi lucrurile
  • covor pufos si placut la atingere, eventual intr-o culoare contrastanta cu restul decorului, dar perfect asortat cu tapetul
  • TV cu ecran plat
  • ferestre mari, care lasa lumina naturala sa patunda
  • cateva plante care sa aduca un plus de culoare si de viata

Dressing separat de dormitor – DA sau NU?

dresing in dormitor?

Cu siguranta alegerea noastra este „Da”. De ce? Din mai multe motive pe care le-am enumerat mai jos:

  • Poti sa ai o casa mai bine organizata si ordonata, daca dormitorul este separat de dressing.
  • Nu iti deranjezi partenerul dimineata, cand el/ea vrea sa doarma, iar tu trebuie sa te imbraci ca sa pleci.
  • Mai putin praf – hainele aduna praf, iar tu nu ai timpul necesar ca sa le speli de fiecare data. Asa ca cel mai bine este sa le separi de restul incaperii, intr-un dressing in care sa stea frumos asezate pe umerasele din dulap.

Desigur, exista si cazuri in care nu ai spatiu suficient pentru a construi o garderoba si atunci esti nevoit/a sa asezi toate articolele vestimentare in dormitor. In acest caz, iti recomandam spatii de depozitare ascunse, mai ales daca optezi pentru un dormitor modern minimalist. In caz contrar, poti merge pe varianta unor dulapuri incapatoare si a unor comode care sa vina in completarea lor.

Elemente de decor care nu au ce cauta intr-un dormitor matrimonial modern:

  • Elemente vintage – cum ar fi o comoda retro, care este foarte simpatica, dar care isi gaseste mai degraba locul intr-o alta incapere.
  • Prea multe dulapuri – chiar daca nu ai spatiu suficient pentru un dressing propriu-zis, evita sa aglomerezi dormitorul cu prea multe dulapuri in care sa-ti asezi hainele.
  • Prea multe plante – este ok sa aduci plante in dormitor, pentru un plus de oxigen si pentru ca se pot incadra foarte bine intr-un decor relaxant. Insa, nu transforma incaperea intr-o gradina botanica.
  • Biroul – chiar daca pandemia ne-a facut sa lucram mai mult de acasa, iar activitatile de la firma se desfasoara in continuare in confortul propriei tale locuinte, nu aduce biroul in dormitor. In primul rand, fiind in aceeasi incapere cu patul, s-ar putea sa fii tentat/a sa dormi sau sa ai un ritm mai lent de lucru. In al doilea rand, vei incarca decorul cu o multime de lucruri care aduna prad: laptop, casti, agente, pixuri etc.
  • Prea multe scaune – mai mult de doua scaune alaturate masutei de cafea sau unul singur, de relaxare, in care sa stai atunci cand citesti, nu are niciun rost sa investesti, deoarece vei fi tentat/a sa le acoperi cu tot felul de lucruri, precum haine, perne sau decoratiuni.

Intrebari frecvente

Sa adaug televizor in dormitor? Iar daca da, unde il asez?

Aceasta intrebare este una destul de frecventa, deoarece, daca ne intrebi pe noi, lumea s-a impartit in doua: pe de-o parte sunt de cei care aleg ca dormitorul sa fie o camera destinata somnului de calitate, asa ca evita orice tip de zgomot, inclusiv cel produs de TV.

Iar pe de alta parte sunt cei care aleg sa aseze televizorul in dormitor, pentru a se delecta inainte de culcare cu un film bun sau un serial. Iar daca te numeri printre cei care prefera sa pastreze televizorul in dormitor, o alegere buna este sa il asezi pe perete pentru a nu ocupa foarte mult spatiu si a nu incurca locul cu un element de mobila in plus (ca de exemplu o comoda).

Cum decorezi un dormitor modern mic?

Un dormitor modest ca spatiu se decoreaza pornind de la renuntarea ta toate elementele care nu sunt absolut necesare. De exemplu, nu poti elimina patul, acesta fiind elementul central al camerei de odihna, dar poti renunta la o etajera sau la una dintre noptiere. De asemenea, prin eliminarea dulapurilor cu haine s-ar putea sa constati ca ti-a ramas suficient spatiu pentru a te bucura de dormitorul respectiv. O alta idee smart este sa alegi sa fructifici inaltimea incaperii respectiva, daca cumva ai la dispozitie o camera cu un tavan inalt.

Autor
Oana Voinic

LinkedIn Facebook