Componente esentiale ale oricarei camere de zi, canapelele sunt disponibile intr-o gama de modele diferite pentru a se potrivi nevoilor si gusturilor tale. De la piele, tesatura, catifea sau microfibra la modele fixe, extensibile, modulare sau reclinere, exista o multime de optiuni din care poti alege.

Citeste mai departe sfaturile noastre pentru a gasi canapeaua perfecta pentru tine.

Factori cheie pentru alegerea unei canapele

Intotdeauna este o provocare sa faci alegerea corecta atunci cand cumperi mobilier nou pentru casa, iar cumpararea unei canapele este deosebit de dificila.

Va trebui sa te asiguri ca aceasta se potriveste cu decorul camerei si iti ofera tipul de confort pe care il cauti. Criteriile cheie pe care trebuie sa le iei in considerare atunci cand alegi o canapea sunt urmatoarele:

Dimensiunea si forma

  • dimensiune: de la 2 locuri pana la 6 locuri;
  • canapele fixe: optiunea traditionala;
  • canapele de colt: cu un sezlong modular;
  • canapele in forma de U: pentru sufragerii spatioase;

Material

  • textil: confortabil, dar dificil de intretinut;
  • piele: robusta si rezistenta la pete;
  • imitatie de piele: mai putin costisitoare, dar mai putin rezistenta decat pielea, rece la atingere;
  • catifea: moale la atingere, dar delicata;
  • velur: delicat, moale si confortabil;
  • microfibra: rezistenta la pete si usor de intretinut.

Cadru si suspensie

  • din lemn: utilizat pentru majoritatea canapelelor;
  • metal: pentru canapele extensibile;
  • lamele: pentru o sustinere ferma;
  • arcuri: pentru o sustinere medie;
  • curele elastice: pentru un sprijin flexibil.

Confort si caracteristici suplimentare

  • canapea extensibila: poate fi un pat de rezerva confortabil.
  • captuseala: spuma din poliester (gama inferioara), spuma poliuretanica traditionala (raport calitate-pret bun) sau spuma poliuretanica de inalta rezistenta (calitate superioara);
  • sezut si spatar: fixe, semifixe sau detasabile cu huse detasabile;
  • canapele reclinere: pentru un confort maxim.

Alegerea dimensiunii canapelei

Primul aspect care trebuie luat in considerare este, desigur, dimensiunea canapelei. Canapele sunt disponibile intr-o gama variata de marimi care vor determina numarul de locuri disponibile: cu 2 locuri, cu 3 locuri si asa mai departe.

De asemenea, canapeaua ar trebui sa fie potrivita pentru dimensiunea camerei. Canapele fixe sau extensibile sunt cele mai potrivite pentru camerele mici. Daca dispui, insa, de un spatiu mai mare, opteaza pentru un coltar sau o canapea in forma de U.

Canapele in linie dreapta, de colt sau in forma de U

Forma canapelei tale nu va influenta doar stilul acesteia: va determina, de asemenea, si cat de practica este utilizarea ei de zi cu zi.

Canapele in linie dreapta

O alegere clasica, aceste canapele pot fi folosite in diverse incaperi si sunt disponibile intr-o gama variata de finisaje. Cu toate acestea, ele nu sunt foarte propice discutiilor din living! Insasi designul acestor canapele face dificila o conversatie fata in fata.

Canapele coltar

Canapelele de colt sunt o optiune foarte populara in zilele noastre. Cu toate acestea, va trebui sa dispui de suficient spatiu pentru amplasarea lor; prin urmare, nu sunt recomandate pentru camerele compacte. Partea de tip sezlong a coltarelor este adesea modulara, ceea ce inseamna ca poate fi montata in linie cu canapeaua sau intoarsa pentru a crea un unghi drept.

Canapele in forma de U

Cele mai potrivite pentru spatiile mari! Forma speciala a acestor canapele le face perfecte pentru a sta de vorba fata in fata si pentru a te bucura de o sedere confortabila.

Alegerea unei canapele confortabile: captuseala, sezut si spatare

Cel mai important factor dupa marime si stil este confortul. Desigur, este de la sine inteles ca, cu cat modelul este mai confortabil, cu atat va fi mai scump.

Captuseala canapelei

Captuseala scaunului este primul lucru pe care trebuie sa-l verifici daca esti in cautarea unei canapele confortabile. Sezutul canapelei va fi umplut cu spuma care, in functie de calitatea materialului, va avea o densitate diferita. Cele mai comune tipuri de spuma sunt urmatoarele:

  • Spuma din poliester: folosita pentru canapelele de calitate inferioara. O optiune ieftina, nu ofera mult suport si nu va dura foarte mult timp.
  • Spuma poliuretanica clasica: ofera o sustinere ceva mai mare decat spuma din poliester si are un raport calitate-pret bun.
  • Spuma poliuretanica de inalta rezistenta: captuseala din gama superioara, aceasta spuma este rezistenta si ofera un confort imbatabil.

Sezut si spatar: fixe sau detasabile

Sezuturile si spatarele multor canapele sunt atasate la structura acestora. Alternativ, unele canapele au perne si sezuturi independente de structura. Aceastea din urma sunt, in general, alcatuite din perne mari, moi si foarte confortabile. Mai mult, daca pernele sunt detasabile, le poti aranja dupa bunul plac.

Canapele cu recliner electric

Moderne si cu un design bine conceput, canapelele electrice sunt echipate cu comenzi care iti permit sa inclini scaunul sau tetiera pentru a gasi nivelul potrivit de confort. Aceste modele sunt ideale pentru sieste lungi si odihnitoare! Unele ofera chiar si un mod de masaj pentru o relaxare garantata.

Materiale pentru canapea: alegerea tapiteriei

Alegerea tapiteriei este importanta atat din punct de vedere al stilului, cat si din punct de vedere practic, deoarece va determina modul de ingrijire necesar.

Tesatura

Fabricata in general din bumbac sau poliester, tapiteria din tesatuta ofera confort. Cu toate acestea, este dificil de intretinut; deoarece tesatura este permeabila, se pateaza usor si retine mirosurile.

Piele

Pielea este un material rezistent la uzura si la pete. Desi este rezistent la apa, acest material necesita o ingrijire regulata cu produse specializate pentru piele. Insa daca sunt ingrijite corespunzator, aceste canapele vor dura zeci de ani.

Piele artificiala

Cunoscuta si sub numele de piele sintetica, imitatia de piele este, de obicei, PVC confectionat pentru a arata precum pielea naturala. Este foarte usor de intretinut si necesita doar o simpla stergere cu un burete. Cu toate acestea, nu va rezista la fel de mult ca si pielea naturala si va incepe sa se crape cu trecerea anilor. In plus, este rece la atingere. Cu toate acestea, este o alternativa buna la o canapea din piele naturala, deoarece va costa mai putin.

Catifea si velur

Ambele foarte moi la atingere, aceste materiale ofera un confort real. De asemenea, sunt destul de usor de curatat. Cu toate acestea, aceste materiale nu sunt recomandate celor care au animale de companie sau copii mici, deoarece sunt delicate.

Microfibre

Canapelele din microfibre sunt foarte populare in prezent. Rezistente la apa si pete, sunt foarte usor de curatat.

Sfaturi!

Iti doresti o canapea care sa dureze? Verifica calitatea structurii! Desi majoritatea canapelelor sunt echipate cu un cadru din lemn masiv, este intotdeauna indicat sa verifici acest lucru citind cu atentie specificatiile produsului.

Autor
Loredana Militaru

LinkedIn Facebook